Logo De Belofte

DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.

door Thomas Overdijk

‘Dit hebben wij hier nog nooit meegemaakt’, reageert Harry Levelink, coördinator van hospice Bijna Thuis Maas & Waal. Hij was de eerste contactpersoon van de familie. Samen met het bruidspaar vroeg hij bij de gemeente toestemming voor de trouwerij.

‘We hebben er zo snel mogelijk werk van gemaakt. Met een klein groepje hebben we haar kamer ook nog een beetje proberen te versieren. Toen we alles voor elkaar hadden, zagen we dat moeder al heel snel achteruit ging.’

'Het went nooit'

Volgens Levelink was het de afgelopen week spannend of ze dinsdag zou halen. ‘Zelf zei ze tegen mij: ik weet niet of ik het wel haal. Het ging zo slecht. Daarom besloten we zondag om de bruiloft niet meer door te laten gaan.’ Maandagochtend, één dag voor de trouwpartij, kwam de moeder te overlijden in het bijzijn van haar dochter en schoonzoon.

Door het uitzonderlijke verzoek voor een bruiloft in het hospice heeft de hele lijdensweg van de vrouw veel indruk gemaakt op Levelink. ‘We zijn een hospice: mensen komen bij ons om te overlijden. Het lijkt alsof het de orde van de dag is, maar het went nooit’, benadrukt hij. ‘Als we de vraag ooit nog eens krijgen, gaan we meteen weer aan de slag. Onze gast is leidend. Zijn of haar wensen gaan altijd voor.'

Het laatste nieuws uit Druten

 • Nog veel laaggeletterdheid in Druten, maar het gaat steeds beter

  11 december 2019
  DRUTEN - De lees- en schrijfvaardigheid van Drutenaren wordt steeds beter. Omdat er in de gemeente over het algemeen meer laaggeletterden wonen dan in de rest van het Rijk van Nijmegen, treft Druten elk jaar nieuwe maatregelen om de doelgroep extra kennis en kunde te bieden.
 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Busstation van de toekomst? Druten wil het maar al te graag

  01 november 2019
  DRUTEN - Een busstation met duurzame elektrische bussen die weinig tot niets uitstoten? Het klinkt Druten als muziek in de oren. Helaas heeft de gemeente niet de middelen om die droom werkelijkheid te maken. Toch is het volgens het gemeentebestuur hoog tijd voor een update van het huidige, verouderde busstation.
 • Duur of duurder? Druten moet keuze maken over nieuw sportpark

  25 oktober 2019
  DRUTEN - Sporthal De Heuvel in Druten is oud en verloederd en daarom is het tijd voor een renovatie, vindt de gemeente. De raad moet nu kiezen uit een van de vier renovatiemogelijkheden die het college heeft voorgelegd.
 • Raad Druten wil oplossing voor verenigingen die duizenden euro’s subsidie mislopen

  23 oktober 2019
  DRUTEN - De Drutense gemeenteraad wil een alternatieve oplossing bieden voor lokale sport- en hobbyclubs die vanaf 2021 duizenden euro’s subsidie minder krijgen vanwege een nieuw afvalbeleid. Tot grote frustratie van de verenigingen trekt de gemeente de stekker uit de samenwerking, omdat zij zonder hulp van de clubs goedkoper oud papier kan ophalen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend