Logo De Belofte

ARNHEM - Gemeentelijk vastgoed moet bij voorkeur worden ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad besloten.

door Huibert Veth

'Dit moet organisaties als Ecovrede, de dierenvoedselbank, kledingbank en atelierbeheerder Slak een hart onder de riem steken', zegt fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) die het voorstel indiende. 'Ook zij kunnen nu naar dit beleid verwijzen.'

'Nu hebben zij vaak geen kans als marktpartijen de volle mep betalen. In de praktijk gaat het vastgoed naar de hoogste bieder.'

'Diefstal van de gemeenschap'

In de begroting staan doelstellingen die uitgaan van winst op vastgoed. 'Maar dat is gemeenschappelijk bezit en verkoop om een begroting te sluiten, is eigenlijk diefstal van de gemeenschap', vindt De Groot.

'Opening voor kritiek'

Met het aangenomen voorstel zijn deze doelstellingen niet uit de begroting gehaald. Dus of er in de praktijk iets verandert? 'We hebben nu in elk geval een opening voor kritiek en we zijn een partij van de lange adem', vertelt De Groot.

'Volgend jaar komen we ook met een voorstel iets aan die financiële doelstellingen te doen. We vinden dat een begroting niet op verkoop van gemeenschapsgoed mag leunen.'

Het voorstel kreeg brede steun. Alleen VVD, D66 en CDA stemden tegen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend