Logo De Belofte

WIJCHEN - Rotzooi op straat, verdwijnende fietsen, hangjeugd waar iedereen met een boog omheen loopt, plus nu en dan een inbraak: Wijchense ondernemers zijn het spuugzat. Daarom pleiten zij voor meer cameratoezicht in het centrum. Iets wat de gemeente nu ook serieus overweegt.

door Thomas Overdijk

‘Dat gespuis moet gewoon herkenbaar in beeld’, vindt eigenaresse van de luxe kinderkledingzaak JoePieDoe. Zondagnacht gingen inbrekers er met een flink stel winterjassen vandoor. Het Wijchense zaakje is nu duizenden euro’s lichter. ‘We controleren alles nog tien keer voordat we naar huis gaan. We nemen alle veiligheidsmaatregelen die we kunnen, maar op een gegeven moment kan je niet meer doen.’

Daarom is de winkelier groot voorstander van meer cameratoezicht in het centrum. Zelf zit ze ook bij de veiligheidscommissie van Wijchen. ‘We gaan ervoor knokken. Dit soort types moeten we met camera’s afschrikken, zodat iedereen zich veiliger voelt.’

‘Heel zwaar middel’

‘We onderzoeken nu wat mogelijk is. Het is een heel zwaar middel. Dus we kijken ook eerst naar andere oplossingen’, vertelt een gemeentewoordvoerder. In 2020 beslist de raad over de nieuwe veiligheidsmaatregel. Een jaar later komen er mogelijk pas camera’s in het centrum.

‘Bij het station hangt sinds kort een camera. Daar zien we meteen minder fietsendiefstal. Wijchen is niet onveilig, maar meer toezicht zorgt voor een veiliger gevoel bij de burger', legt hij uit. 'En dat vinden als gemeente wel echt belangrijk.’

Rotzooi, herrie en hangjeugd

Het Centrum Management Wijchen (CMW) vindt dat het centrum al ontzettend aantrekkelijk is, maar dat dat extra gevoel van veiligheid een laatste stap in de juiste richting kan zijn. ‘Dat kan ook weer extra bezoekers aantrekken. Als de consument weet dat hij niet bang hoeft te zijn dat zijn fiets wordt gejat, kan hij gewoon met een gerust hart winkelen’, vertelt Piet Philipsen, voorzitter van CMW.

Ondernemers klagen volgens hem regelmatig over rotzooi op straat, geluidsoverlast, fietsendiefstal en hangjeugd waar winkelend publiek met een boog omheen loopt. Daarom stelde de organisatie ook een advies op voor de gemeente waarin ze pleit voor meer camera’s in het centrum. ‘Links en rechts hangen al wat camera’s, maar plaats je ze op strategische plekken, dan kan je preventief te werk gaan om het centrum veiliger te maken’, besluit Philipsen.

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend