Logo De Belofte

ELBURG - VVD-raadsfractievoorzitter Rick van Velthuysen stapt uit de fractie, en gaat verder als eenmanspartij. 'Ik moet mijn hart volgen, en dat betekent dat ik uit de fractie moet stappen.' Van Velthuysen, die 454 stemmen behaalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maakte zijn opstappen maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend, direct na de beëdiging van Udo Koerselman als nieuw fractielid van zijn partij.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koerselman werd beëdigd als vervanger van de onlangs opgestapte Marga Schoots. De benoeming van Koerselman stuit Van Velthuysen tegen de borst. Koerselman en Van Velthuysen spraken hier beiden over met De Stentor, waarin Van Velthuysen zijn twijfels uitte over de integriteit van Koerselman. Koerselman overhandigde de krant vervolgens een screenshot uit een whatsapp-gesprek tussen hem en Van Velthuysen.

Van Velthuysen wil niet ingaan op de twijfels die hij heeft bij zijn voormalig fractiegenoot. 'Ik wil voorkomen dat ik bezig ben met zaken die voor de kiezer niet relevant zijn. Ik wil gewoon raadslid zijn van Elburg', sprak hij zichtbaar geëmotioneerd.

Later op de avond ontkende Van Velthuysen dat de keuze om alleen verder te gaan te maken had met de benoeming van Koerselman. 'Het heeft niets met deze persoon te maken. Ik merk vooral dat ik teveel bezig ben met achtergrondzaken, in plaats van het liberale geluid te laten horen.' Van Velthuysen ontkent niet dat een conflict met het lokale partijbestuur ten grondslag ligt aan zijn keuze. 'Ik wil alleen maar zeggen dat het niets met meneer Koerselman te maken heeft.'

Eenmansfractie

Van Velthuysen: 'Ik merk dat er nu zaken spelen die ver staan van mijn motivatie om raadslid te worden. Daarom ga ik vanaf heden dan ook als eenmansfractie verder. Ik behoud mijn zetel, en blijf vechten voor de Elburgers die op mij gestemd hebben. Ik ga verder als Liberaal Elburgs Verbond. Die afkorting vormt het Hebreeuwse woord LEV.' Lev betekent 'hart'. 'Ik wil met mijn hart politiek bedrijven, voor de lokale bevolking', legt Van Velthuysen uit.

Voor Koerselman was het een bizarre avond. 'Ik kwam hier om als nieuw raadslid aan de slag te gaan, maar nu ben ik plotseling ook fractievoorzitter.' Hij vindt het jammer dat Van Velthuysen deze keuze maakt. 'Of het zetelroof is? Daar heb ik wel een mening over, maar ik zal eerst met het bestuur spreken, voor ik een officiële reactie geef.' Van Velthuysen zelf vindt het in elk geval geen zetelroof. 'Met mijn aantal voorkeursstemmen heb ik bijna zelf een zetel binnengehaald. 85% van de zetel komt door persoonlijke stemmen op mij, die overige 15% is verspreid door anderen binnengehaald. Als ik maar 50 stemmen had gekregen, zou het zetelroof zijn. Nu is dat niet zo.' 

Van Velthuysen blijft landelijk wel verbonden met de VVD. 'Ik ben een liberaal. Ik stem VVD, ik denk VVD en ik blijf VVD. Alleen lokaal voorlopig niet.'

Zie ook: Drama is compleet: Marga Schoots mag niet terugkeren in gemeenteraad Elburg

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend