Logo De Belofte

EDE - Het water staat veel gemeenten in financiële zin aan de lippen vanwege de oplopende tekorten op hun begrotingen voor zorg. Verschillende Gelderse wethouders trokken maandag naar Den Haag om een debat over verbeterplannen van de minister in de Tweede Kamer bij te wonen. 'Er is meer geld en kennisdeling nodig', zegt wethouder Marinka Mulder uit Renkum.

door Huibert Veth

Volgens Mulder is er geld nodig voor een toenemend aantal kinderen in de zorg en voor meer complexe zorg. En voor gemeenten en jeugdzorginstellingen die geen geld en mankracht hebben om de situatie te verbeteren of zich in te zetten voor preventie.

Uiteenlopende reacties Kamerleden

Maandagmorgen kwamen eerst de Kamerleden aan het woord over de plannen van minister Hugo de Jonge. 'Hun reacties waren zeer uiteenlopend', vertelt de Edese wethouder Leon Meijer. 'De PVV stelt voor om het hele systeem terug te draaien. D66 vraagt zich af of nu niet alle gemeenten over één kam worden geschoren.' En daar is Meijer het mee eens.

Sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en jeugdzorg zijn veel gemeenten in financiële problemen gekomen. Ook steken verhalen de kop op over misstanden in de zorg, wachtlijsten en enorme winsten die 'zorgcowboys' zouden maken.

Zie ook: Dossier Jeugdzorg en Dossier zorgwinst

De minister wil dat regio's meer gaan samenwerken voor de zwaardere jeugdzorg. In de Gelderse regio's wordt echter al best goed samengewerkt volgens Meijer. In Gelderland zouden volgens de plannen van de minister zeven Gelderse regio's bijvoorbeeld meer gezamenlijk kunnen gaan inkopen en organiseren om wachtlijsten weg te werken. Maar dat lost het geldprobleem nog niet op volgens Meijer.

'Savanna' en 'het meisje van Nulde'

Het systeem terugdraaien, daar voelt Meijer niets voor. 'Dan moeten we even de geschiedenisboekjes induiken, hoe dat oude systeem was. Daar ging ook heel veel mis.' Hij roept 'Savanna' en 'het meisje van Nulde' in herinnering.

Er worden volgens Meijer nu veel meer jongeren bereikt. 'Ook zijn er minder uithuisplaatsingen.' Een stelselwijziging ziet hij daarom niet als oplossing. 'Dat gaat geen één kind helpen.'

De één miljard euro die het Rijk onlangs extra uittrok voor de komende jaren, is volgens Meijer bij lange na niet genoeg. 'Ik heb voor Ede een tekort van 9 miljoen euro en krijg er 2,6 miljoen euro bij. Het gat dat overblijft, moet ik zelf oplossen. Dat doen we al jaren en de rek begint eruit te raken.'

'Tegen beter weten in'

Maandagmiddag komt de minister met zijn reactie. Meijer hoopt dat de minister meer geld toezegt. 'Misschien een klein beetje tegen beter weten in.' Ook wil hij dat de minister zijn steun uitspreekt voor regio's die het wel goed doen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend