Logo De Belofte

EDE - Het water staat veel gemeenten in financiële zin aan de lippen vanwege de oplopende tekorten op hun begrotingen voor zorg. Verschillende Gelderse wethouders trokken maandag naar Den Haag om een debat over verbeterplannen van de minister in de Tweede Kamer bij te wonen. 'Er is meer geld en kennisdeling nodig', zegt wethouder Marinka Mulder uit Renkum.

door Huibert Veth

Volgens Mulder is er geld nodig voor een toenemend aantal kinderen in de zorg en voor meer complexe zorg. En voor gemeenten en jeugdzorginstellingen die geen geld en mankracht hebben om de situatie te verbeteren of zich in te zetten voor preventie.

Uiteenlopende reacties Kamerleden

Maandagmorgen kwamen eerst de Kamerleden aan het woord over de plannen van minister Hugo de Jonge. 'Hun reacties waren zeer uiteenlopend', vertelt de Edese wethouder Leon Meijer. 'De PVV stelt voor om het hele systeem terug te draaien. D66 vraagt zich af of nu niet alle gemeenten over één kam worden geschoren.' En daar is Meijer het mee eens.

Sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en jeugdzorg zijn veel gemeenten in financiële problemen gekomen. Ook steken verhalen de kop op over misstanden in de zorg, wachtlijsten en enorme winsten die 'zorgcowboys' zouden maken.

Zie ook: Dossier Jeugdzorg en Dossier zorgwinst

De minister wil dat regio's meer gaan samenwerken voor de zwaardere jeugdzorg. In de Gelderse regio's wordt echter al best goed samengewerkt volgens Meijer. In Gelderland zouden volgens de plannen van de minister zeven Gelderse regio's bijvoorbeeld meer gezamenlijk kunnen gaan inkopen en organiseren om wachtlijsten weg te werken. Maar dat lost het geldprobleem nog niet op volgens Meijer.

'Savanna' en 'het meisje van Nulde'

Het systeem terugdraaien, daar voelt Meijer niets voor. 'Dan moeten we even de geschiedenisboekjes induiken, hoe dat oude systeem was. Daar ging ook heel veel mis.' Hij roept 'Savanna' en 'het meisje van Nulde' in herinnering.

Er worden volgens Meijer nu veel meer jongeren bereikt. 'Ook zijn er minder uithuisplaatsingen.' Een stelselwijziging ziet hij daarom niet als oplossing. 'Dat gaat geen één kind helpen.'

De één miljard euro die het Rijk onlangs extra uittrok voor de komende jaren, is volgens Meijer bij lange na niet genoeg. 'Ik heb voor Ede een tekort van 9 miljoen euro en krijg er 2,6 miljoen euro bij. Het gat dat overblijft, moet ik zelf oplossen. Dat doen we al jaren en de rek begint eruit te raken.'

'Tegen beter weten in'

Maandagmiddag komt de minister met zijn reactie. Meijer hoopt dat de minister meer geld toezegt. 'Misschien een klein beetje tegen beter weten in.' Ook wil hij dat de minister zijn steun uitspreekt voor regio's die het wel goed doen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
 • Supermarkten Ede mogen ook komende zondagen langer open

  25 maart 2020
  EDE - Supermarkten in de gemeente Ede mogen de komende twee zondagen, 29 maart en 5 april, langer open vanwege het coronavirus. Winkeliers die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Er geldt wel één voorwaarde.
 • 125 miljoen euro subsidie voor Edese biomassacentrales

  18 maart 2020
  EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

  11 maart 2020
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.
 • Tien Edenaren verdacht van rellen tijdens oud en nieuw

  10 maart 2020
  EDE - De politie heeft tien mensen opgespoord die iets te maken hebben met de oud en nieuw rellen in Ede. Dat zegt burgemeester René Verhulst. Hij kondigt ook aan dat de gemeente maatregelen gaat nemen om de overlast in de wijk Veldhuizen A komende jaarwisseling te beperken.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend