Logo De Belofte

EDE - Het water staat veel gemeenten in financiële zin aan de lippen vanwege de oplopende tekorten op hun begrotingen voor zorg. Verschillende Gelderse wethouders trokken maandag naar Den Haag om een debat over verbeterplannen van de minister in de Tweede Kamer bij te wonen. 'Er is meer geld en kennisdeling nodig', zegt wethouder Marinka Mulder uit Renkum.

door Huibert Veth

Volgens Mulder is er geld nodig voor een toenemend aantal kinderen in de zorg en voor meer complexe zorg. En voor gemeenten en jeugdzorginstellingen die geen geld en mankracht hebben om de situatie te verbeteren of zich in te zetten voor preventie.

Uiteenlopende reacties Kamerleden

Maandagmorgen kwamen eerst de Kamerleden aan het woord over de plannen van minister Hugo de Jonge. 'Hun reacties waren zeer uiteenlopend', vertelt de Edese wethouder Leon Meijer. 'De PVV stelt voor om het hele systeem terug te draaien. D66 vraagt zich af of nu niet alle gemeenten over één kam worden geschoren.' En daar is Meijer het mee eens.

Sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en jeugdzorg zijn veel gemeenten in financiële problemen gekomen. Ook steken verhalen de kop op over misstanden in de zorg, wachtlijsten en enorme winsten die 'zorgcowboys' zouden maken.

Zie ook: Dossier Jeugdzorg en Dossier zorgwinst

De minister wil dat regio's meer gaan samenwerken voor de zwaardere jeugdzorg. In de Gelderse regio's wordt echter al best goed samengewerkt volgens Meijer. In Gelderland zouden volgens de plannen van de minister zeven Gelderse regio's bijvoorbeeld meer gezamenlijk kunnen gaan inkopen en organiseren om wachtlijsten weg te werken. Maar dat lost het geldprobleem nog niet op volgens Meijer.

'Savanna' en 'het meisje van Nulde'

Het systeem terugdraaien, daar voelt Meijer niets voor. 'Dan moeten we even de geschiedenisboekjes induiken, hoe dat oude systeem was. Daar ging ook heel veel mis.' Hij roept 'Savanna' en 'het meisje van Nulde' in herinnering.

Er worden volgens Meijer nu veel meer jongeren bereikt. 'Ook zijn er minder uithuisplaatsingen.' Een stelselwijziging ziet hij daarom niet als oplossing. 'Dat gaat geen één kind helpen.'

De één miljard euro die het Rijk onlangs extra uittrok voor de komende jaren, is volgens Meijer bij lange na niet genoeg. 'Ik heb voor Ede een tekort van 9 miljoen euro en krijg er 2,6 miljoen euro bij. Het gat dat overblijft, moet ik zelf oplossen. Dat doen we al jaren en de rek begint eruit te raken.'

'Tegen beter weten in'

Maandagmiddag komt de minister met zijn reactie. Meijer hoopt dat de minister meer geld toezegt. 'Misschien een klein beetje tegen beter weten in.' Ook wil hij dat de minister zijn steun uitspreekt voor regio's die het wel goed doen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend