Logo De Belofte

ARNHEM - Het doorsnee vermogen van een huishouden is in de gemeente Rozendaal met 278.300 euro verreweg het grootst van de provincie. Arnhemmers zijn met een gemiddeld vermogen van 6.100 euro juist het armst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over vorig jaar.

door Huibert Veth

Opvallend is dat van alle Gelderse gemeentes de procentuele stijging in Arnhem juist weer het grootst is. Een Arnhemmer ging er 60,5 procent op vooruit: in 2017 bedroeg het vermogen namelijk slechts 3.800 euro. De rijke tegenhanger Rozendaal kende de zwakste stijging: 4,8 procent. Dat betekent nog altijd dat de gemiddelde Rozendaler bijna 13.000 euro bij mocht schrijven. Veel meer dan de Arnhemmer.

Vijf rijkste Gelderse gemeentes  Gemiddeld vermogen per huishouden
Rozendaal 278.300 euro
Bronckhorst 162.600 euro
Voorst 151.500 euro
Putten 150.400 euro
Buren 139.700 euro

In grote steden is het vermogen vaak lager omdat daar meer jongeren, niet-westerse allochtonen en uitkeringsgerechtigden wonen. Dat zijn veelal groepen met minder vermogen.

Dat het relatieve verschil nu iets kleiner wordt tussen de grote en kleine vermogens komt door de sterk stijgende huizenprijzen. Rijke huizenbezitters hebben vaak naast hun huis nog andere vermogens, waardoor hun totale vermogen iets minder hard stijgt.

Minst rijke Gelderse gemeentes Gemiddeld vermogen per huishouden
Arnhem 6.100 euro
Nijmegen 8.300 euro
Wageningen 11.600 euro
Doesburg 19.900 euro
Tiel 22.500 euro

In alle Gelderse gemeentes nam het vermogen toe. Dat komt vooral door de stijging van de woningwaarden. Bij de berekening van het vermogen kijkt het CBS naar bezittingen zoals bank- en spaartegoeden, en geld in een eigen woning of onderneming. Schulden worden daar weer vanaf getrokken. Daarbij is het gemiddelde van alle soorten huishoudens genomen.

Het doorsnee vermogen van een Nederlands huishouden bedroeg vorig jaar 38,4 duizend euro. Dat is 10 duizend euro meer dan een jaar eerder, maar nog altijd minder dan 10 jaar geleden voor de economisch crisis.

Bekijk hier hoe het ervoor staat in jouw gemeente:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend