Logo De Belofte

APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.

door Bastiaan van Blokland

'Ik hoop nooit meer met zo'n begroting te komen', zegt wethouder financiën Detlev Cziesso. Hij noemt het eufemistisch 'niet de beste begroting uit zijn carrière'. 'We hebben weleens ruimere meerderheden gehad'.

Centenwerk

Een meerjarenbegroting opstellen voor een gemeente die er niet al te best voorstaat, da's een klus. Dat de coalitie vervolgens geen strobreed wilde toegeven op de meeste 'handreikingen', zoals de oppositie het noemde, zette kwaad bloed.

Zie ook: Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

Woorden als 'tevergeefs', en 'centenwerk' vielen tijdens de vergadering, die vanaf de middag tot middernacht duurde. Onvermurwbaar is misschien de beste kwalificatie van de opstelling van coalitiepartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en Lokaal Apeldoorn.

'Waarom bent u hier?'

Arjan Groters (PvdD) dreigde weg te lopen toen de gemoederen even hoog opliepen tussen hem en Maarten van Vierssen (D66). Verwijten over en weer: Van Vierssen zou zich niet open opstellen, Groters keurde de begroting bij voorbaat af. De één vroeg de ander: 'waarom bent u hier dan eigenlijk?'

Behalve de coalitie stemden alleen 50Plus en Groei en Toekomst voor de begroting. Met tegenzin, weliswaar. Dat zelfs de doorgaans constructieve Apeldoornse SGP de begroting niet kon steunen, was wel een signaal over wat hier aan de hand is: raadsbreed wordt niemand écht gelukkig van deze plannen, ook de coalitie niet. Maar nood breekt wet, is de gedachte.

'Dan gaat bij mij het licht uit'

Cziesso reageert achteraf: 'Ik had al voorspeld dat de SGP zou tegenstemmen. Die partij zag liever bezuinigingen op sport, cultuur en evenementen. Maar ik hecht veel waarde aan zijn mening. Van hen kan ik begrijpen dat zij zeggen: 'Dit is ons een stapje te ver.'

Geen begrip heeft hij voor de Partij voor de Dieren en de SP, die voorafgaand aan het debat aangaven tegen te zullen stemmen. 'Doe het maar opnieuw' zeiden zij. En dat zeg je voordat de begroting begint. Dan gaat bij mij het licht uit', besluit de wethouder na een lange dag.

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend