Logo De Belofte

APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.

door Bastiaan van Blokland

'Ik hoop nooit meer met zo'n begroting te komen', zegt wethouder financiën Detlev Cziesso. Hij noemt het eufemistisch 'niet de beste begroting uit zijn carrière'. 'We hebben weleens ruimere meerderheden gehad'.

Centenwerk

Een meerjarenbegroting opstellen voor een gemeente die er niet al te best voorstaat, da's een klus. Dat de coalitie vervolgens geen strobreed wilde toegeven op de meeste 'handreikingen', zoals de oppositie het noemde, zette kwaad bloed.

Zie ook: Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

Woorden als 'tevergeefs', en 'centenwerk' vielen tijdens de vergadering, die vanaf de middag tot middernacht duurde. Onvermurwbaar is misschien de beste kwalificatie van de opstelling van coalitiepartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en Lokaal Apeldoorn.

'Waarom bent u hier?'

Arjan Groters (PvdD) dreigde weg te lopen toen de gemoederen even hoog opliepen tussen hem en Maarten van Vierssen (D66). Verwijten over en weer: Van Vierssen zou zich niet open opstellen, Groters keurde de begroting bij voorbaat af. De één vroeg de ander: 'waarom bent u hier dan eigenlijk?'

Behalve de coalitie stemden alleen 50Plus en Groei en Toekomst voor de begroting. Met tegenzin, weliswaar. Dat zelfs de doorgaans constructieve Apeldoornse SGP de begroting niet kon steunen, was wel een signaal over wat hier aan de hand is: raadsbreed wordt niemand écht gelukkig van deze plannen, ook de coalitie niet. Maar nood breekt wet, is de gedachte.

'Dan gaat bij mij het licht uit'

Cziesso reageert achteraf: 'Ik had al voorspeld dat de SGP zou tegenstemmen. Die partij zag liever bezuinigingen op sport, cultuur en evenementen. Maar ik hecht veel waarde aan zijn mening. Van hen kan ik begrijpen dat zij zeggen: 'Dit is ons een stapje te ver.'

Geen begrip heeft hij voor de Partij voor de Dieren en de SP, die voorafgaand aan het debat aangaven tegen te zullen stemmen. 'Doe het maar opnieuw' zeiden zij. En dat zeg je voordat de begroting begint. Dan gaat bij mij het licht uit', besluit de wethouder na een lange dag.

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend