Logo De Belofte

APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.

door Bastiaan van Blokland

'Ik hoop nooit meer met zo'n begroting te komen', zegt wethouder financiën Detlev Cziesso. Hij noemt het eufemistisch 'niet de beste begroting uit zijn carrière'. 'We hebben weleens ruimere meerderheden gehad'.

Centenwerk

Een meerjarenbegroting opstellen voor een gemeente die er niet al te best voorstaat, da's een klus. Dat de coalitie vervolgens geen strobreed wilde toegeven op de meeste 'handreikingen', zoals de oppositie het noemde, zette kwaad bloed.

Zie ook: Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

Woorden als 'tevergeefs', en 'centenwerk' vielen tijdens de vergadering, die vanaf de middag tot middernacht duurde. Onvermurwbaar is misschien de beste kwalificatie van de opstelling van coalitiepartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en Lokaal Apeldoorn.

'Waarom bent u hier?'

Arjan Groters (PvdD) dreigde weg te lopen toen de gemoederen even hoog opliepen tussen hem en Maarten van Vierssen (D66). Verwijten over en weer: Van Vierssen zou zich niet open opstellen, Groters keurde de begroting bij voorbaat af. De één vroeg de ander: 'waarom bent u hier dan eigenlijk?'

Behalve de coalitie stemden alleen 50Plus en Groei en Toekomst voor de begroting. Met tegenzin, weliswaar. Dat zelfs de doorgaans constructieve Apeldoornse SGP de begroting niet kon steunen, was wel een signaal over wat hier aan de hand is: raadsbreed wordt niemand écht gelukkig van deze plannen, ook de coalitie niet. Maar nood breekt wet, is de gedachte.

'Dan gaat bij mij het licht uit'

Cziesso reageert achteraf: 'Ik had al voorspeld dat de SGP zou tegenstemmen. Die partij zag liever bezuinigingen op sport, cultuur en evenementen. Maar ik hecht veel waarde aan zijn mening. Van hen kan ik begrijpen dat zij zeggen: 'Dit is ons een stapje te ver.'

Geen begrip heeft hij voor de Partij voor de Dieren en de SP, die voorafgaand aan het debat aangaven tegen te zullen stemmen. 'Doe het maar opnieuw' zeiden zij. En dat zeg je voordat de begroting begint. Dan gaat bij mij het licht uit', besluit de wethouder na een lange dag.

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
 • Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

  13 februari 2020
  APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?

Overig verkiezingsnieuws

 • Hattemse milieuclub woest over villawijk: 'Gemeente houdt zich niet aan eigen regels'

  04 april 2020
  HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'
 • Leerlingenvervoer Ede op de schop: verplicht op de fiets of met het ov

  03 april 2020
  EDE - Er dreigt veel te veranderen voor de ongeveer 450 kinderen die nu nog met taxibusjes naar school gaan. De gemeente Ede bezuinigt op het vervoer en wil dat leerlingen zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer reizen.
 • Bijna 200 statushouders vinden een plekje in de gemeente Overbetuwe

  03 april 2020
  ELST - Overbetuwe hielp de afgelopen zeven jaar 199 nieuwe statushouders en 94 andere vreemdelingen aan een baan, opleiding of cursus. Dat succes wil de gemeente vasthouden, want vanaf volgend jaar krijgt zij er een hoop nieuwe inburgeringstaken bij.
 • Noodfonds van 300.000 euro voor Arnhemse ondernemers

  03 april 2020
  ARNHEM - Er komt een noodfonds van 300.000 euro voor Arnhemse ondernemers. Het geld is bestemd voor projecten en initiatieven die de economische schade van het coronavirus beperken, aldus Stichting Ondernemersfonds Arnhem (SOFA). 'Maar de creatieve ideeën laten we graag aan de ondernemers zelf', vertelt voorzitter Ben Geerdink.
 • Nog altijd geen duidelijkheid over voortbestaan daklozenopvang

  03 april 2020
  ARNHEM - Vanaf 1 juli kan Stichting het Droombankje geen zorg meer declareren. Door een 'domme fout' was de Arnhemse dak- en thuislozenopvang te laat voor de nieuwe inschrijfronde. Daarvoor wordt geen uitzondering gemaakt, laat de gemeente weten. Er wordt nog gekeken naar subsidiemogelijkheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend