Logo De Belofte

APELDOORN - Apeldoorn gaat mensen meer inzicht geven in de kosten van de jeugdzorg, om zo bewustzijn te creëren over de uitgaven die de gemeente Apeldoorn heeft. Het leidt tot veel boosheid: 'Dit kost jij dus, zeggen we hiermee.'

door Bastiaan van Blokland

Doorverwijzers in de zorg, maar ook ouders of voogden krijgen straks te zien wat de zorg die zij vragen nu eigenlijk kost. Het idee is transparanter te zijn. Veel geld voor zorg gaat nu op aan coördinerend werk bij zorgaanbieders. Daar kan op deze manier meer duidelijkheid over ontstaan. Het is vooralsnog een redelijk uniek plan in Gelderland.

'Zorgschaamte'

Oppositiepartijen ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en PvdA vinden het drie keer niks. 'Het doet pijn als je een moeilijke behandeling hebt ondergaan en vervolgens ziet: 'dit kost jij dus!', zegt Martine Berends (PvdA). Zij spreekt over 'zorgschaamte' die je zo creëert. 

'Het gaat ook nog eens vaak om mensen met sociaaleconomisch zwakke positie. En dan hen even de rekening onder de neus wrijven. Ik vind dat schandelijk en niet terecht. Wie hulp nodig heeft, moet dat gewoon krijgen', zegt het raadslid.

Asociaal

Sunita Biharie (SP), werkzaam in de jeugdzorg, is furieus. 'Dit is echt asociaal. We hebben al te maken met grote problemen in de jeugdzorg, door decentralisatie. En ook door bureaucratie. Dit is voor niemand goed. Moet ik dan als hulpverlener straks gaan uitleggen wat het kost om zorg te krijgen?' vraagt zij zich af. 'Dat is niet mijn werk!'

Het raadslid nam contact op met SP-Kamerlid Maarten Hijink. Tekst loopt door onder de tweet:

Initiatiefnemer van het plan is Gert-Jan Walgemoed (VVD). Hij denkt niet dat Biharie straks facturen moet gaan uitleggen aan cliënten. 'Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet die vragen beantwoorden.'

Niet bang voor kosten

'Wij vinden dat de regie voor zorg bij ouders moet liggen en dat daar transparantie bijhoort', zegt hij verder. 'Je ziet dit ook bij de ziektekostenverzekering. Wij denken niet dat zoiets leidt tot zorgschaamte. Het kan wel leiden tot minder fouten in de facturen.'

Ook voor oplopende kosten en dito bureaucratie is hij niet bang. 'In Wassenaar en Amstelveen doen ze al iets gelijksoortig en we hebben het hier nagevraagd: dit past in het systeem en kan mee in de normale bedrijfsvoering, zonder dat het duurder wordt.'

'Jeugd is een product geworden'

John Goessens van zorginstelling Entrea-Lindenhout heeft geen goed woord over voor de plannen. De Gelderse zorgmanager is voorstander van decentralisatie, waardoor veel zorgtaken bij de gemeenten zijn komen te liggen.

Maar hij is fel tegen het 'vermarkten' van die zorg. 'Daardoor is jeugd een product geworden met een prijskaartje, dat in de markt gezet moet worden.'

Overschaduwd

'Gaat meer kostenbewustzijn bijdragen aan betere hulp?' vraagt Goessens zich hardop af. 'Het lukt me niet om dat verband te leggen. Transparantie vind ik geen probleem. Maak inzichtelijk wat een zorgtraject kost. Maar dat is iets anders dan individuele cliënten confronteren met de kosten van hun traject.'

De manager denkt niet dat kostenbewustzijn iets gaat veranderen. 'Het verlangen dat het weer beter met de cliënt zal gaan, overschaduwt alle kennis over dagtarieven.'

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend