HEERDE - Inwoners van Heerde gaan 20 euro extra betalen voor het zogenoemde vastrecht van hun afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt de heffing ook geïndexeerd, wat betekent dat hij meestijgt met de inflatie.
door Bastiaan van Blokland
De extra 20 euro krijgen de Heerdenaren op hun bordje vanwege stijgende kosten en dalende opbrengsten voor plastic, metalen en drankenkartons en oud papier.
Meer scheiden scheelt geld
Het vastrecht is het bedrag dat je sowieso per jaar betaalt en kan verschillen per huishouden. In Heerde geldt: heb je minicontainers, dan betaal je nu 120,84 euro per jaar. Heb je verzamelcontainers, dan betaal je 101,88 per jaar. Daar komt dus 20 euro bij.
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt wel dat inwoners invloed hebben op de overige kosten. Door beter of meer te scheiden, worden de variabele kosten (per restvuilcontainer) gedrukt.
Reserves op orde houden
De verhoging met twee tientjes is ook nodig om de reserves voor afvalstoffen op orde te houden. De reserve bedraagt ruim 5,5 ton voor 2020.
De gemeente vindt dat deze reservepot niet onder de 2 ton mag komen aan het einde van het jaar. Door de verhoging wordt het potje op peil gehouden, zodat de gemeente straks met een gerust hart 2021 in kan gaan.
Het laatste nieuws uit Heerde
-
ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
-
HEERDE - De gemeente Heerde is dit jaar 600.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp. In 2021 komt daar nog eens 800.000 euro bovenop. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering maandagavond, waar deze extra kosten besproken werden. De partijen zagen geen goed alternatief en kozen er daarom voor het huidige beleid, met extra kosten, voort te zetten.
-
HEERDE - De gemeenteraad van Heerde opende maandagavond de digitale raadsvergadering met een minuut stilte. Daarmee stond de raad stil bij de slachtoffers van de coronacrisis. Heerde is zwaar getroffen door het virus.
-
ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.
-
HEERDE - Inwoners van Heerde gaan 20 euro extra betalen voor het zogenoemde vastrecht van hun afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt de heffing ook geïndexeerd, wat betekent dat hij meestijgt met de inflatie.
Overig verkiezingsnieuws
-
LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
-
ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
-
WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
-
ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
-
ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).