Logo De Belofte

HEERDE - Inwoners van Heerde gaan 20 euro extra betalen voor het zogenoemde vastrecht van hun afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt de heffing ook geïndexeerd, wat betekent dat hij meestijgt met de inflatie.

door Bastiaan van Blokland

De extra 20 euro krijgen de Heerdenaren op hun bordje vanwege stijgende kosten en dalende opbrengsten voor plastic, metalen en drankenkartons en oud papier.

Meer scheiden scheelt geld

Het vastrecht is het bedrag dat je sowieso per jaar betaalt en kan verschillen per huishouden. In Heerde geldt: heb je minicontainers, dan betaal je nu 120,84 euro per jaar. Heb je verzamelcontainers, dan betaal je 101,88 per jaar. Daar komt dus 20 euro bij.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt wel dat inwoners invloed hebben op de overige kosten. Door beter of meer te scheiden, worden de variabele kosten (per restvuilcontainer) gedrukt.

Reserves op orde houden

De verhoging met twee tientjes is ook nodig om de reserves voor afvalstoffen op orde te houden. De reserve bedraagt ruim 5,5 ton voor 2020.

De gemeente vindt dat deze reservepot niet onder de 2 ton mag komen aan het einde van het jaar. Door de verhoging wordt het potje op peil gehouden, zodat de gemeente straks met een gerust hart 2021 in kan gaan.

Het laatste nieuws uit Heerde

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend