EDE - De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond ingestemd met de meerjarenbegroting. 35 van de 39 raadsleden gingen akkoord.
De financiële opgave voor Ede was groot. Dat komt onder meer doordat de gemeente minder geld van het Rijk krijgt voor de zorg, terwijl daar steeds meer mensen gebruik van maken. De gemeente lost het tekort niet op door voorzieningen te sluiten of de belastingdruk fors te verhogen, zoals veel andere gemeenten wel doen. 'Ede doet het dus zo slecht nog niet', concludeert Bart Omlo (VVD).
Lees ook: Gelderse gemeenten diep in het rood: inwoner betaalt
Financiële risico's
De gemeente gaat tientallen miljoenen inleveren op de reservegelden en fors bijlenen om grote projecten de komende jaren door te laten gaan. Dat is EdeNu een doorn in het oog. 'Het is mooi om hoge ambities te hebben, maar niet als die grote financiële risico's met zich meebrengen', zegt fractievoorzitter Charifa El Kaddouri.
Lees ook: Ede plundert spaarkas en gaat fors lenen om financiën rond te krijgen
Ook is ze het niet eens met de besparingen op zorg en ondersteuning. BurgerBelangen vindt vooral de bezuinigingen op de openbare ruimte van 0,5 miljoen euro niet aanvaardbaar. EdeNu en Burgerbelangen waren de enige twee partijen die tegen de begroting stemden.
Eisen
Op de langere termijn voldoen de Edese financiën niet meer aan één van de eisen die de Provincie Gelderland als toezichthouder aan de gemeentebegroting stelt. Maar dat is volgens Leon Meijer (ChristenUnie), wethouder Financiën, niet erg omdat gemeente afgerekend wordt op het totale financiële plaatje. En dat zit bij Ede volgens hem wel goed.
Lees ook: Wethouder Ede verdedigt begroting: 'Geen grepen uit spaarpot'
Dit is een verhaal van
De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan
hier.
Door: Joukje Valkenburg
Het laatste nieuws uit Ede
-
EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
-
EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
-
EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
-
EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
-
EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.
Overig verkiezingsnieuws
-
ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
-
ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
-
APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
-
ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
-
NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.