Logo De Belofte

APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.

door Bastiaan van Blokland

Wethouder Detlev Cziesso was er aan het begin van de vergadering direct duidelijk over: ligt er straks geen begroting, dan staat Apeldoorn volgend jaar onder toezicht van de provincie. Want de gemeente moet vele miljoenen bezuinigen.

Zie ook: Niemand wordt écht blij van Apeldoornse plannen

De begroting kwam er, maar niet dankzij de oppositie. Slechts twee fracties, goed voor drie zetels, stemden mee met de coalitiepartijen.

Niet rooskleurig

Onder toezicht staan, dat betekent dat de gemeente geen enkele zeggenschap meer heeft over haar uitgaven. De provincie Gelderland moet dan eerst alle plannen goedkeuren en zal verstrekkende maatregelen doorvoeren om tekorten weg te werken.

Het roept slechte herinneringen op aan enkele jaren geleden. Toen stond Apeldoorn er zó slecht voor, dat de gemeente onder toezicht kwam. Dat is inmiddels anders, maar de toekomst van Apeldoorn is niet rooskleurig. Die miljoenen moeten ergens vandaan komen.

Wat gebeurt er straks zoal?

De ozb wordt verhoogd met ruim 7 procent, de afvalstoffenheffing stijgt met bijna 25 procent en de pgb wordt gekort met 50.000 euro. Alleen op dat laatste onderdeel kwam een raadsbreed besluit om daarin iets minder rigoureus te snijden dan werd voorgesteld.

Zie ook: Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' bijdrage, maar gaat toch snijden

Ook zal het college bij financieel ingrijpende projecten voortaan een externe partij de plannen laten toetsen, zodat een situatie als bij het Plein van de Stad, dat enorm uit de klauwen liep, kan worden voorkomen.

De coalitie bleek verder onvermurwbaar. Het was toegeven op centen, maar feitelijk verandert er amper iets aan de begroting zoals die er al lag.

Zie ook: Geplaagde wethouder Apeldoorn stopt na miljoenendebacle

De bitterbal blijft rondgaan

Een motie om hapjes tijdens vergaderingen helemaal af te schaffen haalde het niet. Het zou een druppel op een gloeiende plaat zijn om de tekorten tegen te gaan, maar in de ogen van Antoon Huigens (GemeenteBelangen) een symbool dat de raad zou sieren

Het leidde tot de nodige hilariteit ('mag ik dan zelf mijn meegebrachte bitterballen bakken?'), waarop Huigens besloot de motie in te trekken. De bitterbal blijft dus ook in de toekomst gewoon rondgaan in Apeldoorn.

Het is één van de weinige zekerheden in de gemeente. Wethouder Cziesso wilde er niet aan garanties te geven voor de toekomst. Of er meer bezuinigingen aankomen, of de ozb volgend jaar opnieuw wordt verhoogd? Liever niet, zegt het college. Maar zeker weten doe je het niet.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend