Logo De Belofte

APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.

door Bastiaan van Blokland

Wethouder Detlev Cziesso was er aan het begin van de vergadering direct duidelijk over: ligt er straks geen begroting, dan staat Apeldoorn volgend jaar onder toezicht van de provincie. Want de gemeente moet vele miljoenen bezuinigen.

Zie ook: Niemand wordt écht blij van Apeldoornse plannen

De begroting kwam er, maar niet dankzij de oppositie. Slechts twee fracties, goed voor drie zetels, stemden mee met de coalitiepartijen.

Niet rooskleurig

Onder toezicht staan, dat betekent dat de gemeente geen enkele zeggenschap meer heeft over haar uitgaven. De provincie Gelderland moet dan eerst alle plannen goedkeuren en zal verstrekkende maatregelen doorvoeren om tekorten weg te werken.

Het roept slechte herinneringen op aan enkele jaren geleden. Toen stond Apeldoorn er zó slecht voor, dat de gemeente onder toezicht kwam. Dat is inmiddels anders, maar de toekomst van Apeldoorn is niet rooskleurig. Die miljoenen moeten ergens vandaan komen.

Wat gebeurt er straks zoal?

De ozb wordt verhoogd met ruim 7 procent, de afvalstoffenheffing stijgt met bijna 25 procent en de pgb wordt gekort met 50.000 euro. Alleen op dat laatste onderdeel kwam een raadsbreed besluit om daarin iets minder rigoureus te snijden dan werd voorgesteld.

Zie ook: Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' bijdrage, maar gaat toch snijden

Ook zal het college bij financieel ingrijpende projecten voortaan een externe partij de plannen laten toetsen, zodat een situatie als bij het Plein van de Stad, dat enorm uit de klauwen liep, kan worden voorkomen.

De coalitie bleek verder onvermurwbaar. Het was toegeven op centen, maar feitelijk verandert er amper iets aan de begroting zoals die er al lag.

Zie ook: Geplaagde wethouder Apeldoorn stopt na miljoenendebacle

De bitterbal blijft rondgaan

Een motie om hapjes tijdens vergaderingen helemaal af te schaffen haalde het niet. Het zou een druppel op een gloeiende plaat zijn om de tekorten tegen te gaan, maar in de ogen van Antoon Huigens (GemeenteBelangen) een symbool dat de raad zou sieren

Het leidde tot de nodige hilariteit ('mag ik dan zelf mijn meegebrachte bitterballen bakken?'), waarop Huigens besloot de motie in te trekken. De bitterbal blijft dus ook in de toekomst gewoon rondgaan in Apeldoorn.

Het is één van de weinige zekerheden in de gemeente. Wethouder Cziesso wilde er niet aan garanties te geven voor de toekomst. Of er meer bezuinigingen aankomen, of de ozb volgend jaar opnieuw wordt verhoogd? Liever niet, zegt het college. Maar zeker weten doe je het niet.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend