Logo De Belofte

APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.

door Bastiaan van Blokland

Wethouder Detlev Cziesso was er aan het begin van de vergadering direct duidelijk over: ligt er straks geen begroting, dan staat Apeldoorn volgend jaar onder toezicht van de provincie. Want de gemeente moet vele miljoenen bezuinigen.

Zie ook: Niemand wordt écht blij van Apeldoornse plannen

De begroting kwam er, maar niet dankzij de oppositie. Slechts twee fracties, goed voor drie zetels, stemden mee met de coalitiepartijen.

Niet rooskleurig

Onder toezicht staan, dat betekent dat de gemeente geen enkele zeggenschap meer heeft over haar uitgaven. De provincie Gelderland moet dan eerst alle plannen goedkeuren en zal verstrekkende maatregelen doorvoeren om tekorten weg te werken.

Het roept slechte herinneringen op aan enkele jaren geleden. Toen stond Apeldoorn er zó slecht voor, dat de gemeente onder toezicht kwam. Dat is inmiddels anders, maar de toekomst van Apeldoorn is niet rooskleurig. Die miljoenen moeten ergens vandaan komen.

Wat gebeurt er straks zoal?

De ozb wordt verhoogd met ruim 7 procent, de afvalstoffenheffing stijgt met bijna 25 procent en de pgb wordt gekort met 50.000 euro. Alleen op dat laatste onderdeel kwam een raadsbreed besluit om daarin iets minder rigoureus te snijden dan werd voorgesteld.

Zie ook: Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' bijdrage, maar gaat toch snijden

Ook zal het college bij financieel ingrijpende projecten voortaan een externe partij de plannen laten toetsen, zodat een situatie als bij het Plein van de Stad, dat enorm uit de klauwen liep, kan worden voorkomen.

De coalitie bleek verder onvermurwbaar. Het was toegeven op centen, maar feitelijk verandert er amper iets aan de begroting zoals die er al lag.

Zie ook: Geplaagde wethouder Apeldoorn stopt na miljoenendebacle

De bitterbal blijft rondgaan

Een motie om hapjes tijdens vergaderingen helemaal af te schaffen haalde het niet. Het zou een druppel op een gloeiende plaat zijn om de tekorten tegen te gaan, maar in de ogen van Antoon Huigens (GemeenteBelangen) een symbool dat de raad zou sieren

Het leidde tot de nodige hilariteit ('mag ik dan zelf mijn meegebrachte bitterballen bakken?'), waarop Huigens besloot de motie in te trekken. De bitterbal blijft dus ook in de toekomst gewoon rondgaan in Apeldoorn.

Het is één van de weinige zekerheden in de gemeente. Wethouder Cziesso wilde er niet aan garanties te geven voor de toekomst. Of er meer bezuinigingen aankomen, of de ozb volgend jaar opnieuw wordt verhoogd? Liever niet, zegt het college. Maar zeker weten doe je het niet.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
 • Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

  13 februari 2020
  APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?

Overig verkiezingsnieuws

 • Hattemse milieuclub woest over villawijk: 'Gemeente houdt zich niet aan eigen regels'

  04 april 2020
  HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'
 • Leerlingenvervoer Ede op de schop: verplicht op de fiets of met het ov

  03 april 2020
  EDE - Er dreigt veel te veranderen voor de ongeveer 450 kinderen die nu nog met taxibusjes naar school gaan. De gemeente Ede bezuinigt op het vervoer en wil dat leerlingen zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer reizen.
 • Bijna 200 statushouders vinden een plekje in de gemeente Overbetuwe

  03 april 2020
  ELST - Overbetuwe hielp de afgelopen zeven jaar 199 nieuwe statushouders en 94 andere vreemdelingen aan een baan, opleiding of cursus. Dat succes wil de gemeente vasthouden, want vanaf volgend jaar krijgt zij er een hoop nieuwe inburgeringstaken bij.
 • Noodfonds van 300.000 euro voor Arnhemse ondernemers

  03 april 2020
  ARNHEM - Er komt een noodfonds van 300.000 euro voor Arnhemse ondernemers. Het geld is bestemd voor projecten en initiatieven die de economische schade van het coronavirus beperken, aldus Stichting Ondernemersfonds Arnhem (SOFA). 'Maar de creatieve ideeën laten we graag aan de ondernemers zelf', vertelt voorzitter Ben Geerdink.
 • Nog altijd geen duidelijkheid over voortbestaan daklozenopvang

  03 april 2020
  ARNHEM - Vanaf 1 juli kan Stichting het Droombankje geen zorg meer declareren. Door een 'domme fout' was de Arnhemse dak- en thuislozenopvang te laat voor de nieuwe inschrijfronde. Daarvoor wordt geen uitzondering gemaakt, laat de gemeente weten. Er wordt nog gekeken naar subsidiemogelijkheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend