Logo De Belofte

EDE - De hoogspanningslijnen boven Ede gaan de grond in. Donderdag heeft de gemeente de voorlopige route bekendgemaakt. Die loopt onder meer via het groene landgoed Kernhem.

Boven een deel van Ede loopt nu nog een bovengrondse elektriciteitslijn. Die staat er al vanaf de jaren 20. Bewoners en de gemeenteraad, met name ChristenUnie en de VVD, willen die bovengrondse lijn al lange tijd onder de grond hebben. 

De route 

Netbeheerder Liander heeft daarop een voorlopige route uitgedacht, die heeft het gemeentebestuur nu goedgekeurd. De details voor het tracé worden de komende periode verder uitgewerkt. Liander en de gemeente moeten bijvoorbeeld nog bepalen waar de elektriciteitskabel exact onder de grond kan. Bijvoorbeeld onder de openbare weg of toch in de groenstrook.

Route: van het onderstation naast de begraafplaats ten noorden van de stad via landgoed Kernhem, de Proosdijerveldweg, Veenderweg, Kastelenlaan, Hosterweg, Lumiérestraat en de Dieselstraat naar het onderstation op bedrijventerrein Frankeneng. 

'Zodra de exacte locatie van de ondergrondse kabels is uitgewerkt, start Liander met de werkzaamheden', meldt de gemeente. Naar verwachting wordt er eind 2020 begonnen met de aanleg van de ondergrondse hoogspanningslijn. Eind 2021 moet het project klaar zijn. 

Zorgen? 

De gemeente meldt verder dat met direct aanwonenden, ondernemers en grondeigenaren contact wordt gelegd. 'Zodat er alle ruimte is voor vragen en eventuele zorgen.' In december komt er een inloopbijeenkomst. De exacte datum is nog niet bekend. 

Op het onderstaande kaartje is goed te zien waar de ondergrondse hoogspanningslijn vermoedelijk zal lopen (de blauw-gele lijn):

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend