Logo De Belofte

EDE - De hoogspanningslijnen boven Ede gaan de grond in. Donderdag heeft de gemeente de voorlopige route bekendgemaakt. Die loopt onder meer via het groene landgoed Kernhem.

Boven een deel van Ede loopt nu nog een bovengrondse elektriciteitslijn. Die staat er al vanaf de jaren 20. Bewoners en de gemeenteraad, met name ChristenUnie en de VVD, willen die bovengrondse lijn al lange tijd onder de grond hebben. 

De route 

Netbeheerder Liander heeft daarop een voorlopige route uitgedacht, die heeft het gemeentebestuur nu goedgekeurd. De details voor het tracé worden de komende periode verder uitgewerkt. Liander en de gemeente moeten bijvoorbeeld nog bepalen waar de elektriciteitskabel exact onder de grond kan. Bijvoorbeeld onder de openbare weg of toch in de groenstrook.

Route: van het onderstation naast de begraafplaats ten noorden van de stad via landgoed Kernhem, de Proosdijerveldweg, Veenderweg, Kastelenlaan, Hosterweg, Lumiérestraat en de Dieselstraat naar het onderstation op bedrijventerrein Frankeneng. 

'Zodra de exacte locatie van de ondergrondse kabels is uitgewerkt, start Liander met de werkzaamheden', meldt de gemeente. Naar verwachting wordt er eind 2020 begonnen met de aanleg van de ondergrondse hoogspanningslijn. Eind 2021 moet het project klaar zijn. 

Zorgen? 

De gemeente meldt verder dat met direct aanwonenden, ondernemers en grondeigenaren contact wordt gelegd. 'Zodat er alle ruimte is voor vragen en eventuele zorgen.' In december komt er een inloopbijeenkomst. De exacte datum is nog niet bekend. 

Op het onderstaande kaartje is goed te zien waar de ondergrondse hoogspanningslijn vermoedelijk zal lopen (de blauw-gele lijn):

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend