Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het college van Nijmegen houdt vast aan zijn eigen heilige huisjes uit het coalitie-akkoord. Dat bleek woensdagavond bij de vaststelling voor de begroting voor 2020-2023. De enige wezenlijke verandering kwam van de coalitie partijen SP, GroenLinks en D66: de aangekondigde bezuiniging op de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ) en op de bijzondere bijstand worden geschrapt. Daarmee ging ook een belangrijke wens van oppositiepartij PvdA in vervulling. Maar andere wensen van de oppositie bleven onvervuld.

Nijmegen stond voor de lastige taak om dit jaar ruim tien miljoen euro te besparen als gevolg van tegenvallende inkomsten van de rijksoverheid. 

Dekking onzeker

Hoe het schrappen van die bezuinigingen gefinancierd moet worden is volgens veel raadsleden niet helemaal duidelijk. Ook wethouder Monique Esselbrugge (D66) noemde de dekking daarvoor hoogst ongebruikelijk en per saldo 'een verslechtering voor de jaarrekening van 2019 en 2020' oftewel: dat gaat weer ten koste van de reserves. Deels gaan de partijen ervan uit dat een vernieuwde aanpak op werk en inkomen geld gaat besparen. Maar Wendy Grutters van oppositiepartij DNF noemt dit een risico omdat die besparing nog maar gehaald moet worden.

In september kreeg het college al het verwijt dat ze wel bij de raad heeft aangeklopt om mee te denken over de invulling van ruim tien miljoen euro bezuinigingen voor dit jaar, maar weinig ruimte liet voor eigen inbreng. En dat bleek ook woensdagavond weer.

'Tientjeswerk'

Zo wilde D66 niet afstappen van een bezuiniging op de onroerend zaakbelasting (OZB) voor niet woningeigenaren. Een maatregel die volgens D66 het ondernemersklimaat in Nijmegen aantrekkelijker maakt, maar volgens Anmar Selman van oppositiepartij PvdA slechts tientjeswerk behelst.

11 miljoen voor verbouwing Valkhof

Ook de culturele ambities van GroenLinks kunnen vrijwel onverkort uitgevoerd worden. Zo houdt het college vast aan een investering van 11 miljoen euro voor een verbouwing van het Valkhofmuseum en aan het plan om later het museum als stad te kopen. Het college wil weliswaar daarna bij de provincie aankloppen voor cofinanciering. Maar door eerst zelf zo'n smak geld uit te geven en dan pas naar de provincie te gaan vergroot je niet echt je onderhandelingspositie zo hield Anmar Selman (PvdA) wethouder Vergunst voor.

'Elitair gedoe'

Wendy Grutters van oppositiepartij DNF is boos dat er tegenover zo'n som geld van 11 miljoen euro niet eens geld is om de noodlijdende carnavalsvereniging van Nijmegen €17.500 subsidie te geven om daarmee de optocht te redden. 'Echt elitair gedoe hier in Nijmegen', zo reageerde zij achteraf.

Betalen voor plastic zak

Waar Grutters ook fel op tegen is, is dat het college het gratis ophalen van grofvuil afschaft en het aantal kilo's afval dat mensen zelf naar de milieustraat mogen brengen verlaagt. Ook het verminderen van het aantal afvalbakken vindt zij een slecht idee. Grutters: 'Tegelijkertijd worden er wel meer straatvegers ingezet. Dat is het paard achter de wagen spannen.'

Meer zwerfafval

Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU) voegde daar aan toe dat het een slecht idee is dat mensen in het nieuwe jaar 5 cent per zak moeten gaan betalen voor de plastic plus zak (plastic afval en blik afval). Dit zorgt volgens hen alleen maar voor meer zwerfafval op straat. Hij vroeg van wethouder Bert Velthuis de verzekering dat die prijs later niet alsnog wordt opgehoogd, maar die toezegging wilde de wethouder niet doen.

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend