Logo De Belofte

WAGENINGEN - Bedrijven die zich in Wageningen vestigen, gaan daar mogelijk meer voor betalen. Een verhoging van de zogenoemde bouwleges kan de gemeente honderdduizenden euro's opleveren. Een meerderheid van de gemeenteraad voelt er wel wat voor.

De gemeenteraad besprak dinsdagavond de meerjarenbegroting. Wageningen heeft een tekort van gemiddeld 5,3 miljoen euro per jaar. Met extra geld uit de bedrijvenhoek, kan dat tekort teruggedrongen worden. 

Lastenverhoging

In Wageningen zit er een maximum aan hoogte van de te betalen bouwleges, kosten die de gemeente in rekening brengt rondom vergunningen, voor bedrijven die zich hier vestigen. 

Maar daarmee snijdt de gemeente zichzelf in de vingers, vindt onder meer de SP. Die partij stelt dan ook voor om het maximum te schrappen. Er komt dan meer geld vrij om het gemeentelijk tekort op te lossen. De ChristenUnie komt met een iets ander voorstel: de partij stelt voor het maximum aan te betalen bouwleges niet af te schaffen, maar te verhogen: van 356.000 euro naar 434.000 euro.* 

Pvda en GroenLinks staan wel achter een lastenverhoging voor bedrijven door regels rondom bouwleges aan te passen. 'Het geld kunnen we dan inzetten voor klimaat en emissieloosheid', zegt Lenny Putman (GroenLinks). 

En ook D66 wil een dergelijk plan wel in overweging nemen, al is er voor die partij wel een grens. 'Wij willen niet het ondernemersklimaat killen', zegt Laura Kaper.

Ondernemingsklimaat 

Alleen de VVD geeft aan geen voorstander te zijn van het verhogen van de leges. 'Daarmee maken we Wageningen minder aantrekkelijk voor grote bedrijven', zegt fractievoorzitter Bart Rozemeijer. 'Het gaat om een goed ondernemingsklimaat.'

Maar volgens Mathilde Maijer (PvdA) speelt de hoogte van bouwleges geen rol bij de overweging van bedrijven om zich wel of niet in Wageningen te vestigen. 'Destijds zijn de regels aangepast om Friesland Campina naar Wageningen te halen. Achteraf zei Friesland Campina dat het voor hen geen enkele overweging was geweest.'

Dinsdag 26 november debatteert de gemeenteraad verder over de meerjarenbegroting. De PvdA heeft al aangekondigd met een voorstel over de bouwleges te komen. 

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ChristenUnie de bouwleges wil verhogen. Dit was een misverstand: het ging om een verhoging van het maximum aan te betalen bouwleges. 

Lees ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend