Logo De Belofte

WAGENINGEN - Bedrijven die zich in Wageningen vestigen, gaan daar mogelijk meer voor betalen. Een verhoging van de zogenoemde bouwleges kan de gemeente honderdduizenden euro's opleveren. Een meerderheid van de gemeenteraad voelt er wel wat voor.

De gemeenteraad besprak dinsdagavond de meerjarenbegroting. Wageningen heeft een tekort van gemiddeld 5,3 miljoen euro per jaar. Met extra geld uit de bedrijvenhoek, kan dat tekort teruggedrongen worden. 

Lastenverhoging

In Wageningen zit er een maximum aan hoogte van de te betalen bouwleges, kosten die de gemeente in rekening brengt rondom vergunningen, voor bedrijven die zich hier vestigen. 

Maar daarmee snijdt de gemeente zichzelf in de vingers, vindt onder meer de SP. Die partij stelt dan ook voor om het maximum te schrappen. Er komt dan meer geld vrij om het gemeentelijk tekort op te lossen. De ChristenUnie komt met een iets ander voorstel: de partij stelt voor het maximum aan te betalen bouwleges niet af te schaffen, maar te verhogen: van 356.000 euro naar 434.000 euro.* 

Pvda en GroenLinks staan wel achter een lastenverhoging voor bedrijven door regels rondom bouwleges aan te passen. 'Het geld kunnen we dan inzetten voor klimaat en emissieloosheid', zegt Lenny Putman (GroenLinks). 

En ook D66 wil een dergelijk plan wel in overweging nemen, al is er voor die partij wel een grens. 'Wij willen niet het ondernemersklimaat killen', zegt Laura Kaper.

Ondernemingsklimaat 

Alleen de VVD geeft aan geen voorstander te zijn van het verhogen van de leges. 'Daarmee maken we Wageningen minder aantrekkelijk voor grote bedrijven', zegt fractievoorzitter Bart Rozemeijer. 'Het gaat om een goed ondernemingsklimaat.'

Maar volgens Mathilde Maijer (PvdA) speelt de hoogte van bouwleges geen rol bij de overweging van bedrijven om zich wel of niet in Wageningen te vestigen. 'Destijds zijn de regels aangepast om Friesland Campina naar Wageningen te halen. Achteraf zei Friesland Campina dat het voor hen geen enkele overweging was geweest.'

Dinsdag 26 november debatteert de gemeenteraad verder over de meerjarenbegroting. De PvdA heeft al aangekondigd met een voorstel over de bouwleges te komen. 

* In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ChristenUnie de bouwleges wil verhogen. Dit was een misverstand: het ging om een verhoging van het maximum aan te betalen bouwleges. 

Lees ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend