Logo De Belofte

EDE - Ede werkt hard aan oplossingen voor de bouwimpasse door de stikstofcrisis. De gemeente wacht niet op het Rijk, maar neemt zelfstandig maatregelen.

Eerder besloot Ede al dat de bouw of verbouw van kleine projecten, bijvoorbeeld één huis, door kan gaan op voorwaarde dat er klimaatneutraal gebouwd wordt. Daar komen nu ook grotere projecten bij.

Lage uitstoot

Ontwikkelingen die in de bouwfase zorgen voor een heel klein beetje meer stikstof, maar daarna 'schoon' zijn, kunnen doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van nul-op-de-meter-woningen ter vervanging van oude huizen. Tijdens de bouw stoten machines stikstof uit, maar als er eenmaal mensen wonen, gaat de stikstofuitstoot waarschijnlijk omlaag.

Voorwaarde is wel dat de initiatiefnemer extra inspanning levert om klimaatneutraal en natuurinclusief te bouwen. 

Uitbreiding bedrijventerrein De Stroet 

De nieuwe regels zijn goed nieuws voor de bedrijvenbouw en woningbouw in de gemeente, meent wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA). De uitbreiding van bedrijventerrein De Stroet in Lunteren, De Hooikamp in Ederveen en de nieuwbouw in de wijk Kernhem in Ede kunnen waarschijnlijk doorgaan, stelt ze. 

De nieuwe regels gelden alleen voor plannen waarvoor al een onherroepelijk bestemmingsplan is. Voor nieuwe projectaanvragen zoekt de gemeente nog naar oplossingen. 

Risico

Juridisch gezien neemt de gemeente hier een risico. Ede interpreteert de uitkomsten van het landelijke rekenmodel, AERIUS, namelijk anders dan veel andere gemeenten. 'Andere gemeenten gaan voor zover wij weten nog uit van een depositie van nul in de bouwfase', zegt een woordvoerder. Ede zegt dat er wel een zeer kleine uitstoot van stikstof mag zijn, zolang er op de lange termijn geen negatief effect op de natuur is.

'We vinden dit verantwoord omdat het bij deze projecten om zeer beperkte en tijdelijke stikstofneerslag gaat die qua ecologisch effect verwaarloosbaar is', zegt Vreugdenhil. Bovendien is de wethouder er van overtuigd dat het plan van de gemeente, om bouw ontwikkelingen onder groene voorwaarden door te laten gaan, uiteindelijk beter is voor de biodiversiteit en leidt tot schonere luncht. 

Zie ook: Koehandel met vergunningen: bedrijven shoppen bij boeren

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend