Logo De Belofte

ELST - Gelderse Molukkers organiseren massaal acties en lobbyen bij hun gemeenten om geld in te zamelen voor slachtoffers van de verwoestende aardbeving op de Molukken. Waar de ene gemeenteraad zonder aarzeling duizenden euro's doneert, gaat het bij de andere niet bepaald van een leien dakje.

Het Molukse eiland Ambon werd in september getroffen door een aardbeving waarbij 41 doden vielen. Inmiddels zijn 170.000 eilandbewoners dakloos. Molukkers door heel Gelderland organiseren inzamelingsacties en stappen naar raadsleden van hun gemeente om te lobbyen voor slachtofferhulp.

Gebakken bananen

Zo deelde de Molukse gemeenschap maandag gebakken bananen uit bij het gemeentehuis in Epe om aandacht te vragen voor de ramp. Nona Haurissa stond de hele dag in de keuken.

Zie ook: Bananen in de strijd voor hulp aan de Molukken

'Zelf ben ik een nicht verloren. Daarna nog een neefje van vijf maanden oud', vertelt de Molukse met een brok in haar keel. 'Ik sta iedere ochtend met tranen in mijn ogen op.' Later die dag ging een meerderheid van de Epese raad akkoord met een bedrag van 5000 euro voor noodhulp.

'Verbijsterd dat het zo kan'

Neder-Betuwe stelde vorige week vrijdag 10.000 euro beschikbaar. ‘Het is een menselijk drama’, vindt burgemeester Jan Kottelenberg. Zijn gemeente kent een grote Molukse gemeenschap. ‘Wij hebben als Neder-Betuwe een sterke binding met dit deel van de bevolking. We willen hen dan ook gewoon de hulp bieden die ze nodig hebben.’

‘Heel erg verbijsterd dat het zo kan’, laat Anis Latuheru weten. Hij nam het initiatief om naar de Neder-Betuwse raad te stappen met het verzoek voor noodhulp. ‘Op een hele makkelijke manier hebben we het geld gekregen.’

Ondanks de succesverhalen gaat het niet overal van een leien dakje: een afgeschoten motie in buurgemeente Overbetuwe zorgde vorige week nog voor veel woede en een hoop verdriet.

'Onze ouders stierven voor jullie'

Een meerderheid van de Overbetuwse raad stemde vorige week tegen een motie om 10.000 euro voor noodhulp beschikbaar te stellen. ‘Jullie moeten je schamen. Onze ouders zijn gestorven voor jullie vlag’, riep iemand uit het publiek direct na de stemming. De gemoederen bij de ruim dertig Molukkers in de raadzaal liepen flink op, waardoor de vergadering tijdelijk stil kwam te liggen.

Na afloop ging burgemeester Patricia Hoytink-Roubos in gesprek met zowel raadsleden als de Molukse gemeenschap. Volgens haar wil de raad wel iets doen, de vraag is alleen hoe. Dinsdagavond behandelen de partijen het discussiepunt opnieuw. ‘We verwachten nog steeds een bijdrage', stelt Agoes Peilouw, die spreekt namens de Overbetuwse Molukkers. ‘Is dat bedrag lager dan 10.000 euro, dan hebben we daar echt moeite mee. Dat voelt dan als een tweede afwijzing.'

Zie ook: 'Jullie moeten je schamen', woede bij raad over slachtofferhulp Molukken

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend