Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningse minima krijgen de komende weken ruim 75 euro van de gemeente. Het gaat om een compensatie voor de hogere waterafrekening, die dit najaar op de mat viel.

De compensatie geldt alleen voor mensen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. Minima die bekend zijn bij de gemeente krijgen het geld tussen 13 en 18 november automatisch op hun rekening gestort. Anderen moeten de compensatie apart aanvragen bij de gemeente. Dat kan tijdens speciale inloopmomenten tussen 18 november en 13 december. 

Lang onduidelijk

De waterrekening viel dit jaar voor alle Wageningers hoger uit. Onder meer omdat de gemeente zogenoemde precariobelasting heft bij waterbedrijf Vitens. Het bedrijf rekent dat door aan haar klanten.

Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad dat er een compensatie voor mensen met een laag inkomen moest komen. Toch was nog lang onduidelijk hoe zij die compensatie konden aanvragen. De gemeente heeft de regeling niet tijdig gecommuniceerd. De waterrekening viel weken geleden al op de mat. Minima wisten toen niet hoe ze die 75 euro voor de precariobelasting terug konden krijgen.

Dat zorgde voor veel klachten. 'Toen stroomden natuurlijk de telefoontjes binnen', zei wethouder Dennis Gudden tijdens de raadsvergadering maandagavond. 'Dat is volgens mij een leerpunt voor de volgende keer.'

Zie ook: Toch nog 75 euro compensatie voor hoge waterrekening Wageningers

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend