Logo De Belofte

WAGENINGEN - Projectontwikkelaar PBD biedt excuses aan voor de onduidelijke communicatie over de verkeersroutes bij nieuwbouwwijk Kortenoord in Wageningen. De verontschuldiging kwam maandagavond vlak nadat de gemeenteraad instemde met de aanleg van 458 nieuwbouwwoningen in die wijk.

Omwonenden hadden kritiek op de nieuwbouwplannen vanwege de autoroutes. De projectontwikkelaar zou gezegd hebben dat er een nieuwe weg komt. De bestaande straten bleven dan doodlopend, rustig om aan te wonen dus.

Maar dat blijkt niet zo te zijn. Twee doodlopende straten worden verlengd tot doorlopende straten voor het verkeer van en naar de nog te bouwen woningen.  

Bewoners aan de Frans Beijerstraat zijn teleurgesteld over het besluit. Bekijk hier de video:

'Wij hebben dat niet beloofd'

'We hadden het beter moeten vertellen, dan was er nu geen commotie geweest', zegt Tjakko Smit, directeur projecten bij projectontwikkelaar BPD. 'Dus daarvoor excuses. Wij hebben niet willens en wetens de bewoners op het verkeerde been willen zetten.'

Overigens ontkent Smit dat hij beloofd heeft dat de straten doodlopend blijven. 'Wij hebben dat niet beloofd, het is jammer dat de verwachting bij de bewoners wel zo is', zegt hij. 'We hebben de plannen er op nagekeken die in de gemeenteraad ooit vastgesteld zijn, ook op onze maquettes stond het goed.'

'Escape' via de Haarweg

Smit benadrukt, net als wethouder Peter de Haan (ChristenUnie), dat de wegen veilig blijven. 'Er komen gewoon drempels in de straat. Dus het wordt echt geen racebaan.'

Wethouder De Haan wijst daarnaast op een 'escape' via de Haarweg. 'Mocht het te druk worden op de straten die nu in het plan zitten, dan kan het bestaande fietspad verbreed worden.' Het fietspad wordt dan een weg voor auto's. Maar dat kan niet zomaar, daar is dan wel een bestemmingsplanwijziging voor nodig. 

De meeste gemeenteraadspartijen stemden voor de stedenbouwkundige plannen die maandag voorlagen. Alleen de Stadspartij was, vanwege de commotie over de Kortenoord, tegen. VVD'er Bart Rozemeijer deed niet mee aan de stemming, omdat hij vanuit zijn werk op andere plekken in het land zaken doet met BPD. 'Ik wil het graag zuiver houden', zegt hij. 

Zie ook: Nieuwbouwplan Wageningen zorgt voor onrust

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend