Logo De Belofte

WAGENINGEN - Projectontwikkelaar PBD biedt excuses aan voor de onduidelijke communicatie over de verkeersroutes bij nieuwbouwwijk Kortenoord in Wageningen. De verontschuldiging kwam maandagavond vlak nadat de gemeenteraad instemde met de aanleg van 458 nieuwbouwwoningen in die wijk.

Omwonenden hadden kritiek op de nieuwbouwplannen vanwege de autoroutes. De projectontwikkelaar zou gezegd hebben dat er een nieuwe weg komt. De bestaande straten bleven dan doodlopend, rustig om aan te wonen dus.

Maar dat blijkt niet zo te zijn. Twee doodlopende straten worden verlengd tot doorlopende straten voor het verkeer van en naar de nog te bouwen woningen.  

Bewoners aan de Frans Beijerstraat zijn teleurgesteld over het besluit. Bekijk hier de video:

'Wij hebben dat niet beloofd'

'We hadden het beter moeten vertellen, dan was er nu geen commotie geweest', zegt Tjakko Smit, directeur projecten bij projectontwikkelaar BPD. 'Dus daarvoor excuses. Wij hebben niet willens en wetens de bewoners op het verkeerde been willen zetten.'

Overigens ontkent Smit dat hij beloofd heeft dat de straten doodlopend blijven. 'Wij hebben dat niet beloofd, het is jammer dat de verwachting bij de bewoners wel zo is', zegt hij. 'We hebben de plannen er op nagekeken die in de gemeenteraad ooit vastgesteld zijn, ook op onze maquettes stond het goed.'

'Escape' via de Haarweg

Smit benadrukt, net als wethouder Peter de Haan (ChristenUnie), dat de wegen veilig blijven. 'Er komen gewoon drempels in de straat. Dus het wordt echt geen racebaan.'

Wethouder De Haan wijst daarnaast op een 'escape' via de Haarweg. 'Mocht het te druk worden op de straten die nu in het plan zitten, dan kan het bestaande fietspad verbreed worden.' Het fietspad wordt dan een weg voor auto's. Maar dat kan niet zomaar, daar is dan wel een bestemmingsplanwijziging voor nodig. 

De meeste gemeenteraadspartijen stemden voor de stedenbouwkundige plannen die maandag voorlagen. Alleen de Stadspartij was, vanwege de commotie over de Kortenoord, tegen. VVD'er Bart Rozemeijer deed niet mee aan de stemming, omdat hij vanuit zijn werk op andere plekken in het land zaken doet met BPD. 'Ik wil het graag zuiver houden', zegt hij. 

Zie ook: Nieuwbouwplan Wageningen zorgt voor onrust

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

  08 augustus 2021
  WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

  26 april 2021
  WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend