Logo De Belofte

ARNHEM - Het lijmpistool van de Arnhemse coalitie is nog niet opgeborgen of de partijen lijken al te worden ingehaald door de realiteit, menen verschillende partijen. Er werd onder meer afgesproken dat er over de te realiseren nieuwbouwprojecten minimaal 30 procent sociale huurwoningen gerealiseerd moeten worden, een wens van PvdA en GroenLinks. Maar daar is in de regio Arnhem veel minder behoefte aan, blijkt uit onderzoek. De nood blijkt het grootst voor (sociale) koopwoningen.

door Huibert Veth

Vrijdag werd het woningmarktonderzoek van de regio Arnhem-Nijmegen gepresenteerd. De krapte op de woningmarkt en daarmee de behoefte om te bouwen, blijkt enorm. Voor de hele regio ligt er de komende jaren een opgave van 3.400 tot 3.900 nieuwe woningen per jaar.

Zie ook: Jasper kan na zijn scheiding geen woning vinden, hij is lang niet de enige

Ook in de subregio Arnhem moeten er tot 2030 ruim 12.000 woningen bijkomen. Slechts 1.080 daarvan vallen in de categorie sociale huur, ongeveer 9 procent. En dat is opvallend, na coalitiebreuk spraken GroenLinks, VVD, D66 en PvdA af dat er over de te realiseren projecten minimaal 30 procent sociale huurwoningen moeten zijn. Het voorstel om dat ook zo vast te leggen in de begroting moet zelfs nog formeel door de raad worden goedgekeurd.

Natuurlijk zitten er onzekerheden in deze cijfers, geven de onderzoekers aan. Zo leidt een lagere welvaartsgroei bijvoorbeeld tot een grotere behoefte aan sociale huur. Maar zelfs als de groei van onze welvaart nul is, wordt die behoefte geen 30 procent. Zijn de afspraken van de coalitiepartijen dan gebaseerd op eerdere onderzoeken? De onderzoekers verwijzen naar cijfers uit 2016 waarin de vraag naar (sociale) huurwoningen zelfs nog lager was.

'Prematuur en onhandig'

'Onzinnig', noemt CDA-fractievoorzitter Ine van Burgsteden de coalitieafspraken. Het leidt volgens haar tot 'waardevermindering van de sociaal-economische structuur'. 'Het besluit voor 30 procent sociale huur was prematuur en onhandig', vindt fractievoorzitter Guus van der Laak van Arnhem Centraal. 'Ze wisten dat dit onderzoek eraan kwam.'

Wethouder blijft vasthouden

Wethouder Ronald Paping laat weten vast te houden aan de 30 procent. 'Dat is net in het coalitieakkoord afgesproken.' Hij ziet het onderzoek juist als een ondersteuning van deze afspraken. Het actuele woningtekort wordt volgens hem wel degelijk opgelost door meer sociale huurwoningen. Hij erkent dat er in het rapport voor Arnhem ook over de behoefte aan goedkope koopwoningen wordt gesproken. 'Maar tegelijk wordt geconstateerd dat dat nauwelijks lukt, en dat deze mensen dan toch zijn aangewezen op sociale huur.'

Fractievoorzitter Eric Greving (PvdA) vindt het vooral van belang 'dat er gebouwd wordt'. 'Uit het onderzoek blijkt een duidelijke vraag naar onder meer sociale huur. Het college komt dit jaar met een plan voor wonen op basis van het onderzoek. Dan kijken we ook naar andere woningtypen.' Daarbij wil ook hij vasthouden aan minimaal 30 procent sociale huurwoningen.

'Flexibel bouwen'

Zijn coalitiepartner Leendert Combee (VVD) vindt het van belang om de sociale huurwoningen flexibel te bouwen. Zodat ze daarna 'omgekat' kunnen worden. Goedkope koopwoningen en middenhuur zijn volgens hem van belang. 'En ook woningen in het dure segment zijn nodig.'

SP-leider Gerrie Elfrink gaat het onderwerp agenderen in de gemeenteraad. Volgens hem zijn de afspraken 'gewoon uit de lucht gegrepen'. Hij maakt zich zorgen over de effecten die dat heeft op de Arnhemse woningmarkt. 'Het probleem is dat iemand moet investeren in de nieuwbouw van die 30 procent sociale huur. Dat gaat ten koste van betaalbare koopwoningen. En die zijn juist veel harder nodig.'

Zie ook: Arnhemse coalitie kijkt vooruit: 'De stad heeft er niets aan als we rollebollend over straat gaan'

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend