Logo De Belofte

TIEL - Het is de week van de mantelzorg. Ook in Tiel worden inwoners die voor een naaste zorgen deze week extra in de watten gelegd. Zo kunnen zij het mantelzorgcompliment aanvragen; een extraatje van 90 euro. Maar of dit met de voorgestelde bezuinigingen volgend jaar nog kan, is de vraag.

Ondersteuning en waardering verzorgen voor mantelzorgers is een belangrijke taak voor gemeenten waar niet genoeg aandacht voor is, vindt CDA-fractievoorzitter Yvonne Son-Stolk. Zelf verzorgde zij met haar moeder en man jaren haar vader thuis. Inmiddels heeft haar moeder ook in toenemende mate hulp nodig.

De tekst gaat verder onder de video: 

'De ondersteuning van mantelzorgers laat te wensen over', zegt Son-Stolk. 'Mijn moeder en ik hebben het redelijk makkelijk omdat we weten waar we aan de deur moeten kloppen. Welke loketten heb je nodig voor alle hulp en middelen die je nodig hebt om voor iemand te kunnen zorgen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Als gemeente zou je de mantelzorgers moeten ontlasten van al die papieren rompslomp.'

Waardering

Het mantelzorgcompliment dat als blijk van waardering door degene die verzorgd wordt kan worden aangevraagd, vindt ze een heel belangrijk gebaar. Son-Stolk: 'Voor heel veel mensen is dat heel belangrijk. Zeker voor mensen met een smalle beurs die graag hun mantelzorger willen bedanken maar daar niet de middelen voor hebben. Heel veel ouderen in Tiel hebben het financieel niet zo goed. Zij kunnen hiermee dan toch hun mantelzorger een keer per jaar iets aanbieden.'

Het mantelzorgcompliment werd tot 2015 via de sociale verzekeringsbank door het Rijk verstrekt. Het was toen een geldbedrag van 200 euro. Het rijk heeft vervolgens een budget aan gemeenten gegeven voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Dit wordt op allerlei verschillende manieren vormgegeven: met geldbedragen, tegoedbonnen of uitstapjes. Er zijn ook gemeenten die het compliment helemaal hebben afgeschaft.

Bezuiniging

In Tiel was het mantelzorgcompliment de afgelopen jaren 125 euro. Dit jaar is het vastgesteld op 90 euro. De gemeente verwacht er zo'n 1.150 uit te delen. Hoe het compliment er volgend jaar uitziet is nog onduidelijk. Tiel snoept in het kader van de bezuinigingen 50.000 euro van het budget van 125.000 euro af. De gedachte is om de waardering voor mantelzorgers nog meer met initiatieven en middelen vanuit organisaties of de middenstand vorm te geven.

Son-Stolk vindt de bezuiniging een heel verkeerd signaal. 'Een andere vormgeving zou goed kunnen', zegt zij. 'Je zou rondom dat compliment veel meer kunnen inzetten op het ontzorgen van de mantelzorgers en daar toch een leuk cadeau aan hangen. Maar om er grofweg op te bezuinigen vind ik best wel ernstig. We moeten echt voorkomen dat je je vrijwilligers op die manier het gevoel geeft dat ze er niet toe doen. Want die mensen vallen dan weg. Ik denk dat de gemeente zonder vrijwilligers en zonder mantelzorgers duurder uit is.'

Woensdag behandelt de gemeenteraad van Tiel de begroting waarin onder andere over de bezuiniging op mantelzorg besloten wordt.

Beluister hier de radioreportage

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend