Logo De Belofte

TIEL - Het is de week van de mantelzorg. Ook in Tiel worden inwoners die voor een naaste zorgen deze week extra in de watten gelegd. Zo kunnen zij het mantelzorgcompliment aanvragen; een extraatje van 90 euro. Maar of dit met de voorgestelde bezuinigingen volgend jaar nog kan, is de vraag.

Ondersteuning en waardering verzorgen voor mantelzorgers is een belangrijke taak voor gemeenten waar niet genoeg aandacht voor is, vindt CDA-fractievoorzitter Yvonne Son-Stolk. Zelf verzorgde zij met haar moeder en man jaren haar vader thuis. Inmiddels heeft haar moeder ook in toenemende mate hulp nodig.

De tekst gaat verder onder de video: 

'De ondersteuning van mantelzorgers laat te wensen over', zegt Son-Stolk. 'Mijn moeder en ik hebben het redelijk makkelijk omdat we weten waar we aan de deur moeten kloppen. Welke loketten heb je nodig voor alle hulp en middelen die je nodig hebt om voor iemand te kunnen zorgen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Als gemeente zou je de mantelzorgers moeten ontlasten van al die papieren rompslomp.'

Waardering

Het mantelzorgcompliment dat als blijk van waardering door degene die verzorgd wordt kan worden aangevraagd, vindt ze een heel belangrijk gebaar. Son-Stolk: 'Voor heel veel mensen is dat heel belangrijk. Zeker voor mensen met een smalle beurs die graag hun mantelzorger willen bedanken maar daar niet de middelen voor hebben. Heel veel ouderen in Tiel hebben het financieel niet zo goed. Zij kunnen hiermee dan toch hun mantelzorger een keer per jaar iets aanbieden.'

Het mantelzorgcompliment werd tot 2015 via de sociale verzekeringsbank door het Rijk verstrekt. Het was toen een geldbedrag van 200 euro. Het rijk heeft vervolgens een budget aan gemeenten gegeven voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Dit wordt op allerlei verschillende manieren vormgegeven: met geldbedragen, tegoedbonnen of uitstapjes. Er zijn ook gemeenten die het compliment helemaal hebben afgeschaft.

Bezuiniging

In Tiel was het mantelzorgcompliment de afgelopen jaren 125 euro. Dit jaar is het vastgesteld op 90 euro. De gemeente verwacht er zo'n 1.150 uit te delen. Hoe het compliment er volgend jaar uitziet is nog onduidelijk. Tiel snoept in het kader van de bezuinigingen 50.000 euro van het budget van 125.000 euro af. De gedachte is om de waardering voor mantelzorgers nog meer met initiatieven en middelen vanuit organisaties of de middenstand vorm te geven.

Son-Stolk vindt de bezuiniging een heel verkeerd signaal. 'Een andere vormgeving zou goed kunnen', zegt zij. 'Je zou rondom dat compliment veel meer kunnen inzetten op het ontzorgen van de mantelzorgers en daar toch een leuk cadeau aan hangen. Maar om er grofweg op te bezuinigen vind ik best wel ernstig. We moeten echt voorkomen dat je je vrijwilligers op die manier het gevoel geeft dat ze er niet toe doen. Want die mensen vallen dan weg. Ik denk dat de gemeente zonder vrijwilligers en zonder mantelzorgers duurder uit is.'

Woensdag behandelt de gemeenteraad van Tiel de begroting waarin onder andere over de bezuiniging op mantelzorg besloten wordt.

Beluister hier de radioreportage

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.
 • Het hele jaar jeu de boulen, dat kan straks in het Boulodrome

  15 juni 2020
  TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend