Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De volkstuinvereniging Scherpenzeel baalt als een stekker van de voorgenomen verplaatsing van hun volkstuinen. De gemeente Scherpenzeel heeft ze laten weten dat het tijdelijke contract niet verlengd wordt en dat er een nieuwe plek wordt gezocht: 'Dat zou de vierde keer in 40 jaar zijn.'

Het is een oase van rust en tegelijkertijd een heel geordende hectare grond. Zelfs op een winterse dag in november ziet het er vruchtbaar uit. Prei, boerenkool, spruiten en chrysanten in overvloed. Op het pad staat een groep mannen bij elkaar voor één van de onderonsjes.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Huub van der Erve, voorzitter van de volkstuinvereniging in Scherpenzeel peilt de stemming bij zijn leden: 'Zo'n 30 procent heeft gezegd de tuin op te zeggen als we nu weer moeten verhuizen.'

Van der Erve stopt dan zelf ook: 'Zo'n tuin verhuis je niet zomaar, de grond moet opnieuw in cultuur worden gebracht en groente als de asperge kan je drie jaar na het poten pas oogsten.'

Tuinder van 95 jaar oud

De volkstuinvereniging huurt deze grond sinds 2004 van de gemeente. Die wil het contract begin 2021 beëindigen om het voor mogelijke woningbouw te gebruiken. Voor de tuintjes is een plek elders, nog verder buiten het dorp gevonden: 'Maar die is kleiner en weer tijdelijk,' aldus een teleurgestelde voorzitter. Dus sprak hij afgelopen week de gemeenteraad toe. 

Een van zijn argumenten om de volkstuinen te behouden is de gezondheid van de leden. Het oudste lid is de 95-jarige Teunis Hartog: 'Het is goed voor mijn beweging. Met een tuin gebruik je alle delen van je lichaam.' Dagelijks fietst hij naar zijn tuin om de groente voor het avondeten te oogsten.  

'Voetbal krijgt wel miljoenen'

Van der Erve: 'De voetbalverenigingen hebben hier in Scherpenzeel al miljoenen gehad van de gemeente, dat gunnen we ze van harte. Wij hoeven geen geld, we willen alleen heel graag deze hectare behouden. Alle grond om de tuinen heen mag wat ons betreft worden bebouwd'

De gemeente Scherpenzeel vindt het 'te vroeg' met een uitgebreide reactie te komen. Wel laat ze weten in gesprek te gaan met de volkstuinenvereniging.

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend