Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De volkstuinvereniging Scherpenzeel baalt als een stekker van de voorgenomen verplaatsing van hun volkstuinen. De gemeente Scherpenzeel heeft ze laten weten dat het tijdelijke contract niet verlengd wordt en dat er een nieuwe plek wordt gezocht: 'Dat zou de vierde keer in 40 jaar zijn.'

Het is een oase van rust en tegelijkertijd een heel geordende hectare grond. Zelfs op een winterse dag in november ziet het er vruchtbaar uit. Prei, boerenkool, spruiten en chrysanten in overvloed. Op het pad staat een groep mannen bij elkaar voor één van de onderonsjes.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Huub van der Erve, voorzitter van de volkstuinvereniging in Scherpenzeel peilt de stemming bij zijn leden: 'Zo'n 30 procent heeft gezegd de tuin op te zeggen als we nu weer moeten verhuizen.'

Van der Erve stopt dan zelf ook: 'Zo'n tuin verhuis je niet zomaar, de grond moet opnieuw in cultuur worden gebracht en groente als de asperge kan je drie jaar na het poten pas oogsten.'

Tuinder van 95 jaar oud

De volkstuinvereniging huurt deze grond sinds 2004 van de gemeente. Die wil het contract begin 2021 beëindigen om het voor mogelijke woningbouw te gebruiken. Voor de tuintjes is een plek elders, nog verder buiten het dorp gevonden: 'Maar die is kleiner en weer tijdelijk,' aldus een teleurgestelde voorzitter. Dus sprak hij afgelopen week de gemeenteraad toe. 

Een van zijn argumenten om de volkstuinen te behouden is de gezondheid van de leden. Het oudste lid is de 95-jarige Teunis Hartog: 'Het is goed voor mijn beweging. Met een tuin gebruik je alle delen van je lichaam.' Dagelijks fietst hij naar zijn tuin om de groente voor het avondeten te oogsten.  

'Voetbal krijgt wel miljoenen'

Van der Erve: 'De voetbalverenigingen hebben hier in Scherpenzeel al miljoenen gehad van de gemeente, dat gunnen we ze van harte. Wij hoeven geen geld, we willen alleen heel graag deze hectare behouden. Alle grond om de tuinen heen mag wat ons betreft worden bebouwd'

De gemeente Scherpenzeel vindt het 'te vroeg' met een uitgebreide reactie te komen. Wel laat ze weten in gesprek te gaan met de volkstuinenvereniging.

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend