Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De volkstuinvereniging Scherpenzeel baalt als een stekker van de voorgenomen verplaatsing van hun volkstuinen. De gemeente Scherpenzeel heeft ze laten weten dat het tijdelijke contract niet verlengd wordt en dat er een nieuwe plek wordt gezocht: 'Dat zou de vierde keer in 40 jaar zijn.'

Het is een oase van rust en tegelijkertijd een heel geordende hectare grond. Zelfs op een winterse dag in november ziet het er vruchtbaar uit. Prei, boerenkool, spruiten en chrysanten in overvloed. Op het pad staat een groep mannen bij elkaar voor één van de onderonsjes.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Huub van der Erve, voorzitter van de volkstuinvereniging in Scherpenzeel peilt de stemming bij zijn leden: 'Zo'n 30 procent heeft gezegd de tuin op te zeggen als we nu weer moeten verhuizen.'

Van der Erve stopt dan zelf ook: 'Zo'n tuin verhuis je niet zomaar, de grond moet opnieuw in cultuur worden gebracht en groente als de asperge kan je drie jaar na het poten pas oogsten.'

Tuinder van 95 jaar oud

De volkstuinvereniging huurt deze grond sinds 2004 van de gemeente. Die wil het contract begin 2021 beëindigen om het voor mogelijke woningbouw te gebruiken. Voor de tuintjes is een plek elders, nog verder buiten het dorp gevonden: 'Maar die is kleiner en weer tijdelijk,' aldus een teleurgestelde voorzitter. Dus sprak hij afgelopen week de gemeenteraad toe. 

Een van zijn argumenten om de volkstuinen te behouden is de gezondheid van de leden. Het oudste lid is de 95-jarige Teunis Hartog: 'Het is goed voor mijn beweging. Met een tuin gebruik je alle delen van je lichaam.' Dagelijks fietst hij naar zijn tuin om de groente voor het avondeten te oogsten.  

'Voetbal krijgt wel miljoenen'

Van der Erve: 'De voetbalverenigingen hebben hier in Scherpenzeel al miljoenen gehad van de gemeente, dat gunnen we ze van harte. Wij hoeven geen geld, we willen alleen heel graag deze hectare behouden. Alle grond om de tuinen heen mag wat ons betreft worden bebouwd'

De gemeente Scherpenzeel vindt het 'te vroeg' met een uitgebreide reactie te komen. Wel laat ze weten in gesprek te gaan met de volkstuinenvereniging.

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Scherpenzeel houdt voorlopig waarnemend burgemeester

  12 december 2019
  SCHERPENZEEL - Harry de Vries blijft voorlopig waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Partijen uit de gemeenteraad vroegen in een overleg met de provincie juist om de vacature open te stellen.
 • Meerderheid raad Scherpenzeel kiest voor zelfstandigheid; nieuw college staat klaar

  10 december 2019
  SCHERPENZEEL - Zo'n vierhonderd inwoners van Scherpenzeel zagen maandagavond toe hoe een intens verdeelde gemeenteraad een beslissing nam over een punt dat regelmatig terugkeert op de politieke agenda: de zelfstandigheid van de gemeente. Voordat de vergadering goed en wel begonnen was, viel het college. Pro Scherpenzeel en CU trokken hun wethouder terug. Aan het eind van de vergadering, was er een besluit om zelfstandig door te gaan én een nieuw college.
 • College Scherpenzeel valt om mogelijke fusie met Barneveld

  09 december 2019
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel is gevallen, nog voor dé vergadering van het jaar goed en wel is begonnen. ChristenUnie en ProScherpenzeel hebben hun wethouders teruggetrokken. Afgelopen week zeiden deze wethouders het vertrouwen op in de derde wethouder in dit college, Henny van Dijk van Gemeente Belangen Scherpenzeel (GBS).
 • Vertrouwensbreuk in Scherpenzeel om mogelijke fusie

  03 december 2019
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft het vertrouwen opgezegd in de wethouder van financiën, Henny van Dijk. Zij stapt niet op. Komende gemeenteraadsvergadering zal de gemeenteraad een beslissing nemen over de vertrouwenskwestie.
 • Provincie dreigt met ingrijpen in zelfstandigheidsdiscussie Scherpenzeel

  21 november 2019
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland dreigt met ingrijpen in de discussie over de zelfstandigheid van Scherpenzeel als gemeente. Dat maakt de lokale ChristenUnie op uit een brief van de provincie, die de raadsleden woensdagmiddag hebben gekregen. In Scherpenzeel wordt al maanden gediscussieerd over zelfstandig blijven of een gemeentelijke herindeling met het naastgelegen Barneveld.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend