Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Een motie van CDA en Voor Winterswijk (VW) om met een brief de gedwongen sluiting van boerenbedrijven te bestrijden heeft het donderdagavond niet gehaald. De partijen wilden het Winterswijkse college een brief laten schrijven naar Arnhem en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Het is gewoon een poppenkast', zegt agrariër Alfred Scholten. 'We hadden dit wel een beetje aan zien komen.' De boeren haalden wederom hun trekkers uit de schuur en togen deze keer naar het gemeentehuis van Winterswijk. 

[Tweet:https://twitter.com/cdawwijk/status/1192512282829492226?s=20]

Vier Natura 2000-gebieden

Winterswijk kenmerkt zich door de diverse natuur. De gemeente heeft zelfs vier Natura 2000-gebieden. Agrariërs maken zich hierdoor zorgen over hun toekomst.

Zie ook: Ruim 100 trekkers blokkeren wegen in Winterswijk

Volgens CDA-fractievoorzitter Wim Wassink is het juist nu nodig dat er een brief gestuurd wordt, omdat er de komende tijd belangrijke gesprekken worden gevoerd over het oplossen van de stikstofcrisis. De meeste andere raadsfracties waren het echter niet met hem eens. 

Broedende kip niet storen

Ubel Zuiderveld van de PvdA zegt: 'Het is gevaarlijk om het nu naar je toe te trekken, want we gaan hier niet over.' Hij wil de provincies en het kabinet de tijd geven en pas daarna is de gemeente aan zet. 'Zoals iedereen op en naast het erf weet: een broedende kip moet je niet storen.' 

Volgens Loes ten Dolle van D66 is het geen taak van de gemeente Winterswijk om dit nu te doen. 'Je houdt boeren een worst voor', zegt zij. 

De VVD was eerder mede-indiener van de motie, maar trok zich terug. 'Wij willen onze excuses maken naar de boeren, want we hebben ze voor de gek gehouden', zegt Gert-Jan te Gronde. 'Wij gaan hier helemaal niet over en de motie is teveel voor de bühne.' Hij voegt eraan toe: 'Als er provinciaal en landelijk beleid is, dan gaan we hier mee aan de slag, want we laten onze boeren niet stikken.'

WCL stuurt brief naar provincie

Alfred Scholten zit ook in de Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL). 'We hebben maandagavond een vergadering en we gaan via deze stichting een brief naar gedeputeerde Peter Drenth sturen. We zitten hier met die vier Natura 2000-gebieden echt in een bijzondere situatie.' Scholten zegt dat WCL breed gedragen wordt en aanzien heeft en hoopt op deze manier iets voor elkaar te krijgen. 

Zie ook: CDA Winterswijk tegen gedwongen sluiting boerenbedrijven

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend