Logo De Belofte

ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Zevenaar moet de komende jaren grote bedragen bezuinigen; in 2023 7,7 miljoen euro.

De zes oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en Sociaal Zevenaar hadden een tegenbegroting opgesteld. Ze wilden onder meer af van de bezuinigingen op het gebied van bijzondere bijstand en een belastingverhoging voor de horeca. Ook wilden ze geen structurele ozb-verhoging, maar slechts een eenmalige en wel in 2022.

'Dit raakt kwetsbare groepen'

'We moeten een socialer gezicht laten zien aan de bevolking', lichtte Huub Meijer van Sociaal Zevenaar toe. En Maaike Jansen van de PvdA: 'Er wordt gesneden in voorzieningen die kwetsbare groepen in Zevenaar raken.'

Het haalde weinig uit bij de coalitie van CDA en Lokaal Belang, die samen 17 van de 27 raadszetels hebben. De ozb gaat dus omhoog, voor een eigen woning komt dat neer op een stijging met 5 euro in 2020.

De hondenbelasting gaat ook omhoog en wel met 10 procent, het gaat om 32.000 euro per jaar. 'Die belasting is gewoon een stoppertje. Er zijn ook mensen met katten, konijnen en hangbuikzwijntjes', betoogde Marcel Lap (PvdA). Als enige raadslid van de coalitie, in de persoon van Toon Albers van Lokaal Belang, had Lap een medestander.

Vertrek Van Loon

Het vertrek van wethouder Anita van Loon (Lokaal Belang) deze zomer wordt deze raadsperiode niet opgevuld. Dat scheelt de gemeentelijke schatkist van Zevenaar een ton per jaar. Woensdag haalde een motie van de oppositie tegen wethouder Van Dellen (financiën) het al niet over deze 'meevaller'. 

De zes fracties konden het niet verkroppen dat zij niet door Van Dellen op de hoogte waren gebracht, dat het geld dat overblijft met het niet-invullen van de vijfde wethouderspost nog ingezet kon worden als dekking. Iets wat het CDA en Lokaal Belang wel wisten. 

Volgens de oppositie waren CDA en Lokaal Belang 'op oneigenlijke wijze op voorsprong gezet en dat schaadde het democratische besluitvormingsproces'.

Zie ook: Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.
 • Sport en cultuursector in Zevenaar niet blij met bezuinigingen

  22 oktober 2019
  ZEVENAAR - De bezuinigingsplannen van het Zevenaarse college vallen bij culturele, sport en sociale organisaties en instanties koud op hun dak. Zevenaar moet 7,7 miljoen euro bezuinigen en dat betekent deels ook het verlagen of schrappen van subsidies. Tijdens een commissievergadering over de bezuinigingen uitten zeven organisaties hun zorgen.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend