Logo De Belofte

ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Zevenaar moet de komende jaren grote bedragen bezuinigen; in 2023 7,7 miljoen euro.

De zes oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en Sociaal Zevenaar hadden een tegenbegroting opgesteld. Ze wilden onder meer af van de bezuinigingen op het gebied van bijzondere bijstand en een belastingverhoging voor de horeca. Ook wilden ze geen structurele ozb-verhoging, maar slechts een eenmalige en wel in 2022.

'Dit raakt kwetsbare groepen'

'We moeten een socialer gezicht laten zien aan de bevolking', lichtte Huub Meijer van Sociaal Zevenaar toe. En Maaike Jansen van de PvdA: 'Er wordt gesneden in voorzieningen die kwetsbare groepen in Zevenaar raken.'

Het haalde weinig uit bij de coalitie van CDA en Lokaal Belang, die samen 17 van de 27 raadszetels hebben. De ozb gaat dus omhoog, voor een eigen woning komt dat neer op een stijging met 5 euro in 2020.

De hondenbelasting gaat ook omhoog en wel met 10 procent, het gaat om 32.000 euro per jaar. 'Die belasting is gewoon een stoppertje. Er zijn ook mensen met katten, konijnen en hangbuikzwijntjes', betoogde Marcel Lap (PvdA). Als enige raadslid van de coalitie, in de persoon van Toon Albers van Lokaal Belang, had Lap een medestander.

Vertrek Van Loon

Het vertrek van wethouder Anita van Loon (Lokaal Belang) deze zomer wordt deze raadsperiode niet opgevuld. Dat scheelt de gemeentelijke schatkist van Zevenaar een ton per jaar. Woensdag haalde een motie van de oppositie tegen wethouder Van Dellen (financiën) het al niet over deze 'meevaller'. 

De zes fracties konden het niet verkroppen dat zij niet door Van Dellen op de hoogte waren gebracht, dat het geld dat overblijft met het niet-invullen van de vijfde wethouderspost nog ingezet kon worden als dekking. Iets wat het CDA en Lokaal Belang wel wisten. 

Volgens de oppositie waren CDA en Lokaal Belang 'op oneigenlijke wijze op voorsprong gezet en dat schaadde het democratische besluitvormingsproces'.

Zie ook: Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend