Logo De Belofte

ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Zevenaar moet de komende jaren grote bedragen bezuinigen; in 2023 7,7 miljoen euro.

De zes oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en Sociaal Zevenaar hadden een tegenbegroting opgesteld. Ze wilden onder meer af van de bezuinigingen op het gebied van bijzondere bijstand en een belastingverhoging voor de horeca. Ook wilden ze geen structurele ozb-verhoging, maar slechts een eenmalige en wel in 2022.

'Dit raakt kwetsbare groepen'

'We moeten een socialer gezicht laten zien aan de bevolking', lichtte Huub Meijer van Sociaal Zevenaar toe. En Maaike Jansen van de PvdA: 'Er wordt gesneden in voorzieningen die kwetsbare groepen in Zevenaar raken.'

Het haalde weinig uit bij de coalitie van CDA en Lokaal Belang, die samen 17 van de 27 raadszetels hebben. De ozb gaat dus omhoog, voor een eigen woning komt dat neer op een stijging met 5 euro in 2020.

De hondenbelasting gaat ook omhoog en wel met 10 procent, het gaat om 32.000 euro per jaar. 'Die belasting is gewoon een stoppertje. Er zijn ook mensen met katten, konijnen en hangbuikzwijntjes', betoogde Marcel Lap (PvdA). Als enige raadslid van de coalitie, in de persoon van Toon Albers van Lokaal Belang, had Lap een medestander.

Vertrek Van Loon

Het vertrek van wethouder Anita van Loon (Lokaal Belang) deze zomer wordt deze raadsperiode niet opgevuld. Dat scheelt de gemeentelijke schatkist van Zevenaar een ton per jaar. Woensdag haalde een motie van de oppositie tegen wethouder Van Dellen (financiën) het al niet over deze 'meevaller'. 

De zes fracties konden het niet verkroppen dat zij niet door Van Dellen op de hoogte waren gebracht, dat het geld dat overblijft met het niet-invullen van de vijfde wethouderspost nog ingezet kon worden als dekking. Iets wat het CDA en Lokaal Belang wel wisten. 

Volgens de oppositie waren CDA en Lokaal Belang 'op oneigenlijke wijze op voorsprong gezet en dat schaadde het democratische besluitvormingsproces'.

Zie ook: Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Windmolens vanaf 2024 welkom in Bronckhorst

  05 juli 2021
  LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
 • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

  16 september 2020
  ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend