Logo De Belofte

ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Zevenaar moet de komende jaren grote bedragen bezuinigen; in 2023 7,7 miljoen euro.

De zes oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks, SP, D66 en Sociaal Zevenaar hadden een tegenbegroting opgesteld. Ze wilden onder meer af van de bezuinigingen op het gebied van bijzondere bijstand en een belastingverhoging voor de horeca. Ook wilden ze geen structurele ozb-verhoging, maar slechts een eenmalige en wel in 2022.

'Dit raakt kwetsbare groepen'

'We moeten een socialer gezicht laten zien aan de bevolking', lichtte Huub Meijer van Sociaal Zevenaar toe. En Maaike Jansen van de PvdA: 'Er wordt gesneden in voorzieningen die kwetsbare groepen in Zevenaar raken.'

Het haalde weinig uit bij de coalitie van CDA en Lokaal Belang, die samen 17 van de 27 raadszetels hebben. De ozb gaat dus omhoog, voor een eigen woning komt dat neer op een stijging met 5 euro in 2020.

De hondenbelasting gaat ook omhoog en wel met 10 procent, het gaat om 32.000 euro per jaar. 'Die belasting is gewoon een stoppertje. Er zijn ook mensen met katten, konijnen en hangbuikzwijntjes', betoogde Marcel Lap (PvdA). Als enige raadslid van de coalitie, in de persoon van Toon Albers van Lokaal Belang, had Lap een medestander.

Vertrek Van Loon

Het vertrek van wethouder Anita van Loon (Lokaal Belang) deze zomer wordt deze raadsperiode niet opgevuld. Dat scheelt de gemeentelijke schatkist van Zevenaar een ton per jaar. Woensdag haalde een motie van de oppositie tegen wethouder Van Dellen (financiën) het al niet over deze 'meevaller'. 

De zes fracties konden het niet verkroppen dat zij niet door Van Dellen op de hoogte waren gebracht, dat het geld dat overblijft met het niet-invullen van de vijfde wethouderspost nog ingezet kon worden als dekking. Iets wat het CDA en Lokaal Belang wel wisten. 

Volgens de oppositie waren CDA en Lokaal Belang 'op oneigenlijke wijze op voorsprong gezet en dat schaadde het democratische besluitvormingsproces'.

Zie ook: Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend