Logo De Belofte

APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het is tochtig in de ontvangsthal van het Apeldoornse gemeentehuis. Iemand grapt dat de nieuwe burgemeester Ton Heerts, die net gepresenteerd werd, meteen al een andere wind laat waaien. Het is een mazzeltje voor actievoerder Hugo Bos van Cultuur onder Vuur. Hij kan rekenen op een volle zaal toehoorders wanneer hij zo dadelijk zijn pro-zwartepietenbetoog houdt.

Zie ook: Ton Heerts nieuwe burgemeester van Apeldoorn

Steekwagentje met dozen 

Van de tocht in de hal heeft Bos in ieder geval geen last: zweetpareltjes glinsteren op zijn voorhoofd. Een straaltje vocht loopt langs zijn hals de gestevende boord van zijn kostuum binnen. 

De tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Samen met een collega heeft hij zojuist een steekwagentje met kartonnen dozen vanuit de parkeergarage omhoog gezeuld, met daarin liefst 9.000 getekende petities. Stuk voor stuk van mensen die willen dat Zwarte Piet blijft zoals hij de afgelopen decennia is geweest. Die handtekeningen zal Bos straks overhandigen aan waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boer. 

'Open zenuw geraakt?'

Bos is strak in pak gestoken, zoals de devote katholiek meestal gekleed gaat. We kennen hem nog van de protestactie gericht tegen de advertentie met zoenende mannen die pakkenwinkel Suit Supply verspreidde. De roemruchte actie kwam van het Nijmeegse Civitas Christiana, waar Bos 'manager' van is.  

Als hij vanavond naar het midden van de hal treedt, maken de toehoorders ruimte. Pontificaal in het midden staat de steekwagen met dozen, iets daarachter burgemeester Van Wingerden. De leesbril gaat op. 'Hoe komt het dat Nederlanders zo heftig reageren op het afschaffen van Zwarte Piet?', begint Bos zijn relaas. 'Welke open zenuw is er geraakt?'

'Alle culturen gelijk' 

Wat de actievoerder in de pietendiscussie stoort, is de 'dictatuur van minderheden', zoals hij het noemt. Als voorbeeld haalt hij anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie aan. De Nederlander met Ghanese roots is volgens Bos geen goede stem in de discussie. Dat komt door 'de gelijkheidsdrang'.

'De Nederlandse cultuur en tradities zijn gelijk aan die van Ghana of Papoea-Nieuw-Guinea. En daarom heeft een Ghanese activist Jerry Afriyie net zoveel te zeggen over onze tradities als ongeveer 17 miljoen Nederlanders. Immers, alle culturen zijn gelijk', schampert hij.  

'Volle rechten verwerven' 

Maar de Ghanese Afriyie is óók Nederlander. En heeft voor de wet dezelfde rechten als Bos. Daar denkt laatstgenoemde anders over. Desgevraagd antwoordt Bos: 'Ik vind dat hij als Ghanees, die hier te gast is binnengekomen, niet kan gaan bepalen wat onze tradities zijn.'

Wanneer mag je dan wel meepraten? Bos: 'De heilige Thomas van Aquino heeft gezegd dat na zo'n drie, vier generaties je weet of iemand geassimileerd is in een nieuw land waarin hij te gast is. Of iemand degelijk is, hard werkt, niet crimineel is. En dan kan iemand op een gegeven moment ook de volle rechten verwerven.'

De tekst loopt door onder de video:

Na zijn publieke redevoering, die toch zeker een kleine tien minuten duurt, overhandigt hij één van de petities aan de burgemeester. Zij houdt vervolgens een hartstochtelijk pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Dus ook voor actievoeren en je stem laten horen, zoals Cultuur onder Vuur doet. 

9000 handtekeningen, dat is een belangrijk signaal. Dat wuiven wij niet weg
Waarnemend burgemeester van Apeldoorn Petra van Wingerden

De gemeente schikt zich naar de keuze van de NTR om roetveegpieten in te zetten, laat Van Wingerden onomwonden weten. Bovendien is het gemeentebestuur blij dat de rechtszaak, die eerder die dag diende, mislukt is. Bij enkelen gaan de handen op elkaar voor een bescheiden applaus.

De tekst loopt door onder de video:

Ook al geeft de burgemeester Bos groot gelijk dat hij van zijn spreekrecht gebruikmaakt, toch wil zij niet onbenoemd laten dat Apeldoorn gewend is aan een 'tolerante houding.' Dat het streven is om 'toegankelijk, tolerant en begripvol' te zijn. 'Zolang we dat blijven doen, pak ik ook uw petitie aan. U zegt: 9000 handtekeningen, dat is een belangrijk signaal. Dat wuiven wij niet weg. Maar ik wil ook aandacht hebben voor de mensen die de petitie niet getekend hebben.' 

'Iedereen moet naar CODA'

Tot besluit geeft Van Wingerden mee: 'Iedereen moet naar CODA toe, want daar zien we de traditie van Zwarte Piet', refererend aan de tentoonstelling over sint en piet die vanaf deze vrijdag te zien is in de bibliotheek.

En Bos, is hij eigenlijk bedroefd dat zijn petitie niet zoveel verandert? 'Ja, het is wel wat je ervan verwacht: teleurstellend', antwoordt hij laconiek. 'Er wordt weer gehamerd op tolerantie. Alsof Zwarte Piet intolerant zou zijn. Zwarte Piet is een vriend van iedereen.'  

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
 • Wapens vrijwillig inleveren, gaat dat grof geweld oplossen?

  13 februari 2020
  APELDOORN - Een steekincident bij een Chinees restaurant, een schietpartij op een parkeerplaats: Apeldoorn wordt de laatste tijd opgeschrikt door hevige incidenten. Een wapeninleveractie is nu het juiste om te doen, zegt de lokale ChristenUnie. Of is dat een doekje voor het bloeden?
 • Handbalvereniging wil extra toezicht bij sporthal na schietpartij

  05 februari 2020
  APELDOORN - Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal.
 • Terrein van Hoenderloo Groep gewild: meerdere gegadigden

  05 februari 2020
  APELDOORN - Voor het terrein van de Hoenderloo Groep hebben zich inmiddels enkele mogelijke kopers gemeld. Dat zegt de gemeente Apeldoorn. Eén partij heeft contact gezocht met de gemeente. Onlangs bleek uit interne documenten al dat de grond en gebouwen van de Hoenderloo Groep tot 20 miljoen waard kunnen zijn.
 • Apeldoorn gaat kosten jeugdzorg nog niet 'zomaar' doorsturen

  20 december 2019
  APELDOORN - Apeldoornse ouders of verzorgers ontvangen toch niet zonder meer automatisch de rekening als hun kinderen zorg vragen. Dat werd donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
 • Alle kinderen moeten naar de tandarts en dat wil de gemeente Arnhem zo bereiken

  20 februari 2020
  ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend