Logo De Belofte

APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het is tochtig in de ontvangsthal van het Apeldoornse gemeentehuis. Iemand grapt dat de nieuwe burgemeester Ton Heerts, die net gepresenteerd werd, meteen al een andere wind laat waaien. Het is een mazzeltje voor actievoerder Hugo Bos van Cultuur onder Vuur. Hij kan rekenen op een volle zaal toehoorders wanneer hij zo dadelijk zijn pro-zwartepietenbetoog houdt.

Zie ook: Ton Heerts nieuwe burgemeester van Apeldoorn

Steekwagentje met dozen 

Van de tocht in de hal heeft Bos in ieder geval geen last: zweetpareltjes glinsteren op zijn voorhoofd. Een straaltje vocht loopt langs zijn hals de gestevende boord van zijn kostuum binnen. 

De tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Samen met een collega heeft hij zojuist een steekwagentje met kartonnen dozen vanuit de parkeergarage omhoog gezeuld, met daarin liefst 9.000 getekende petities. Stuk voor stuk van mensen die willen dat Zwarte Piet blijft zoals hij de afgelopen decennia is geweest. Die handtekeningen zal Bos straks overhandigen aan waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boer. 

'Open zenuw geraakt?'

Bos is strak in pak gestoken, zoals de devote katholiek meestal gekleed gaat. We kennen hem nog van de protestactie gericht tegen de advertentie met zoenende mannen die pakkenwinkel Suit Supply verspreidde. De roemruchte actie kwam van het Nijmeegse Civitas Christiana, waar Bos 'manager' van is.  

Als hij vanavond naar het midden van de hal treedt, maken de toehoorders ruimte. Pontificaal in het midden staat de steekwagen met dozen, iets daarachter burgemeester Van Wingerden. De leesbril gaat op. 'Hoe komt het dat Nederlanders zo heftig reageren op het afschaffen van Zwarte Piet?', begint Bos zijn relaas. 'Welke open zenuw is er geraakt?'

'Alle culturen gelijk' 

Wat de actievoerder in de pietendiscussie stoort, is de 'dictatuur van minderheden', zoals hij het noemt. Als voorbeeld haalt hij anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie aan. De Nederlander met Ghanese roots is volgens Bos geen goede stem in de discussie. Dat komt door 'de gelijkheidsdrang'.

'De Nederlandse cultuur en tradities zijn gelijk aan die van Ghana of Papoea-Nieuw-Guinea. En daarom heeft een Ghanese activist Jerry Afriyie net zoveel te zeggen over onze tradities als ongeveer 17 miljoen Nederlanders. Immers, alle culturen zijn gelijk', schampert hij.  

'Volle rechten verwerven' 

Maar de Ghanese Afriyie is óók Nederlander. En heeft voor de wet dezelfde rechten als Bos. Daar denkt laatstgenoemde anders over. Desgevraagd antwoordt Bos: 'Ik vind dat hij als Ghanees, die hier te gast is binnengekomen, niet kan gaan bepalen wat onze tradities zijn.'

Wanneer mag je dan wel meepraten? Bos: 'De heilige Thomas van Aquino heeft gezegd dat na zo'n drie, vier generaties je weet of iemand geassimileerd is in een nieuw land waarin hij te gast is. Of iemand degelijk is, hard werkt, niet crimineel is. En dan kan iemand op een gegeven moment ook de volle rechten verwerven.'

De tekst loopt door onder de video:

Na zijn publieke redevoering, die toch zeker een kleine tien minuten duurt, overhandigt hij één van de petities aan de burgemeester. Zij houdt vervolgens een hartstochtelijk pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Dus ook voor actievoeren en je stem laten horen, zoals Cultuur onder Vuur doet. 

9000 handtekeningen, dat is een belangrijk signaal. Dat wuiven wij niet weg
Waarnemend burgemeester van Apeldoorn Petra van Wingerden

De gemeente schikt zich naar de keuze van de NTR om roetveegpieten in te zetten, laat Van Wingerden onomwonden weten. Bovendien is het gemeentebestuur blij dat de rechtszaak, die eerder die dag diende, mislukt is. Bij enkelen gaan de handen op elkaar voor een bescheiden applaus.

De tekst loopt door onder de video:

Ook al geeft de burgemeester Bos groot gelijk dat hij van zijn spreekrecht gebruikmaakt, toch wil zij niet onbenoemd laten dat Apeldoorn gewend is aan een 'tolerante houding.' Dat het streven is om 'toegankelijk, tolerant en begripvol' te zijn. 'Zolang we dat blijven doen, pak ik ook uw petitie aan. U zegt: 9000 handtekeningen, dat is een belangrijk signaal. Dat wuiven wij niet weg. Maar ik wil ook aandacht hebben voor de mensen die de petitie niet getekend hebben.' 

'Iedereen moet naar CODA'

Tot besluit geeft Van Wingerden mee: 'Iedereen moet naar CODA toe, want daar zien we de traditie van Zwarte Piet', refererend aan de tentoonstelling over sint en piet die vanaf deze vrijdag te zien is in de bibliotheek.

En Bos, is hij eigenlijk bedroefd dat zijn petitie niet zoveel verandert? 'Ja, het is wel wat je ervan verwacht: teleurstellend', antwoordt hij laconiek. 'Er wordt weer gehamerd op tolerantie. Alsof Zwarte Piet intolerant zou zijn. Zwarte Piet is een vriend van iedereen.'  

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Van Vierssen (D66) moet afgetreden wethouder Sandmann opvolgen

  19 november 2019
  APELDOORN - D66-fractievoorzitter Maarten van Vierssen is door zijn partij voorgedragen om Mark Sandmann op te volgen als wethouder in Apeldoorn. Er moet nog gestemd worden in de raad over zijn voordracht.
 • Woede om zorgplan Apeldoorn: 'Jeugd is een product met een prijskaartje'

  15 november 2019
  APELDOORN - Apeldoorn gaat mensen meer inzicht geven in de kosten van de jeugdzorg, om zo bewustzijn te creëren over de uitgaven die de gemeente Apeldoorn heeft. Het leidt tot veel boosheid: 'Dit kost jij dus, zeggen we hiermee.'
 • Ongenoegen over Apeldoornse begroting

  15 november 2019
  APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.
 • Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

  15 november 2019
  APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.
 • Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' pgb, maar gaat toch snijden

  14 november 2019
  APELDOORN - De gemeente Apeldoorn gaat voorlopig niet bezuinigen op een deel van de persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat werd donderdag besloten tijdens het vaststellen van de begroting voor de komende jaren. Maar is de kou daarmee uit de lucht?

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
 • 'Arnhems vastgoed niet per se naar hoogste bieder'

  19 november 2019
  ARNHEM - Gemeentelijk vastgoed moet bij voorkeur worden ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Dat heeft de Arnhemse gemeenteraad besloten.
 • Rijke buren? Dit is het vermogen in jouw gemeente

  18 november 2019
  ARNHEM - Het doorsnee vermogen van een huishouden is in de gemeente Rozendaal met 278.300 euro verreweg het grootst van de provincie. Arnhemmers zijn met een gemiddeld vermogen van 6.100 euro juist het armst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over vorig jaar.
 • Oud-wethouder Ine van Burgsteden (CDA) verlaat Arnhemse politiek

  15 november 2019
  ARNHEM - Fractievoorzitter Ine van Burgsteden van het CDA verlaat de Arnhemse gemeenteraad. Zij is door het CDA Brummen voorgedragen als beoogd wethouder.
 • Actiegroepen starten campagne voor biomassavrije energieleveranciers

  14 november 2019
  ARNHEM - De Arnhemse actiegroep Nieuw Arnhems Peil start met een landelijke overstapcampagne naar energieleveranciers die geen biomassa gebruiken. 'Zodat leveranciers snappen dat ze moeten stoppen met het gebruik van biomassa, omdat ze anders klanten verliezen', zegt Marloes Spaander.

Overig verkiezingsnieuws

 • Doodzieke moeder van bruid overlijdt dag voor huwelijk in hospice

  20 november 2019
  DRUTEN - Een Drutense bruid wilde dinsdag trouwen in het bijzijn van haar doodzieke moeder. Daarom toverde de gemeente het hospice waar de vrouw op sterven lag tijdelijk om tot trouwzaal. Maar een dag voor het huwelijk kwam de moeder te overlijden.
 • Toeristenbelasting Doesburg stijgt minder fors, campingeigenaren balen alsnog

  20 november 2019
  DOESBURG - Het Doesburgse college van burgemeester en wethouders wil de toeristenbelasting verhogen van €1,30 naar €1,50. Het eerdere voorstel, een verhoging van 75 procent, is van de baan. Het voorstel stuitte op veel verzet van ondernemers en raadsleden. Maar ook nu zijn campingeigenaren nog niet blij.
 • Plein 1944 krijgt geen fietsstroken om overlast tegen te gaan

  20 november 2019
  NIJMEGEN - Het college van Nijmegen is niet van plan om lijnen voor fietsers aan te brengen op Plein 1944 in het centrum. Dit najaar werd daarover in de gemeenteraad gesproken om zo de overlast voor voetgangers tegen te gaan, maar het college ziet dat niet zitten.
 • Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

  20 november 2019
  ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.
 • 'Arnhem onwaardige' gymzaal heeft nog altijd geen opvolger

  20 november 2019
  ARNHEM - Al sinds 2013 maakt de politiek zich druk om de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in de Arnhemse wijk Immerloo. De sportplek voor leerlingen van basisscholen Het Mozaïek en Parcival zou 'Arnhem onwaardig' zijn en 'niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd'. Toch is de nieuwbouw nog niet aanbesteed.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend