Logo De Belofte

APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het is tochtig in de ontvangsthal van het Apeldoornse gemeentehuis. Iemand grapt dat de nieuwe burgemeester Ton Heerts, die net gepresenteerd werd, meteen al een andere wind laat waaien. Het is een mazzeltje voor actievoerder Hugo Bos van Cultuur onder Vuur. Hij kan rekenen op een volle zaal toehoorders wanneer hij zo dadelijk zijn pro-zwartepietenbetoog houdt.

Zie ook: Ton Heerts nieuwe burgemeester van Apeldoorn

Steekwagentje met dozen 

Van de tocht in de hal heeft Bos in ieder geval geen last: zweetpareltjes glinsteren op zijn voorhoofd. Een straaltje vocht loopt langs zijn hals de gestevende boord van zijn kostuum binnen. 

De tekst loopt door onder de foto:

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Samen met een collega heeft hij zojuist een steekwagentje met kartonnen dozen vanuit de parkeergarage omhoog gezeuld, met daarin liefst 9.000 getekende petities. Stuk voor stuk van mensen die willen dat Zwarte Piet blijft zoals hij de afgelopen decennia is geweest. Die handtekeningen zal Bos straks overhandigen aan waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boer. 

'Open zenuw geraakt?'

Bos is strak in pak gestoken, zoals de devote katholiek meestal gekleed gaat. We kennen hem nog van de protestactie gericht tegen de advertentie met zoenende mannen die pakkenwinkel Suit Supply verspreidde. De roemruchte actie kwam van het Nijmeegse Civitas Christiana, waar Bos 'manager' van is.  

Als hij vanavond naar het midden van de hal treedt, maken de toehoorders ruimte. Pontificaal in het midden staat de steekwagen met dozen, iets daarachter burgemeester Van Wingerden. De leesbril gaat op. 'Hoe komt het dat Nederlanders zo heftig reageren op het afschaffen van Zwarte Piet?', begint Bos zijn relaas. 'Welke open zenuw is er geraakt?'

'Alle culturen gelijk' 

Wat de actievoerder in de pietendiscussie stoort, is de 'dictatuur van minderheden', zoals hij het noemt. Als voorbeeld haalt hij anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie aan. De Nederlander met Ghanese roots is volgens Bos geen goede stem in de discussie. Dat komt door 'de gelijkheidsdrang'.

'De Nederlandse cultuur en tradities zijn gelijk aan die van Ghana of Papoea-Nieuw-Guinea. En daarom heeft een Ghanese activist Jerry Afriyie net zoveel te zeggen over onze tradities als ongeveer 17 miljoen Nederlanders. Immers, alle culturen zijn gelijk', schampert hij.  

'Volle rechten verwerven' 

Maar de Ghanese Afriyie is óók Nederlander. En heeft voor de wet dezelfde rechten als Bos. Daar denkt laatstgenoemde anders over. Desgevraagd antwoordt Bos: 'Ik vind dat hij als Ghanees, die hier te gast is binnengekomen, niet kan gaan bepalen wat onze tradities zijn.'

Wanneer mag je dan wel meepraten? Bos: 'De heilige Thomas van Aquino heeft gezegd dat na zo'n drie, vier generaties je weet of iemand geassimileerd is in een nieuw land waarin hij te gast is. Of iemand degelijk is, hard werkt, niet crimineel is. En dan kan iemand op een gegeven moment ook de volle rechten verwerven.'

De tekst loopt door onder de video:

Na zijn publieke redevoering, die toch zeker een kleine tien minuten duurt, overhandigt hij één van de petities aan de burgemeester. Zij houdt vervolgens een hartstochtelijk pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Dus ook voor actievoeren en je stem laten horen, zoals Cultuur onder Vuur doet. 

9000 handtekeningen, dat is een belangrijk signaal. Dat wuiven wij niet weg
Waarnemend burgemeester van Apeldoorn Petra van Wingerden

De gemeente schikt zich naar de keuze van de NTR om roetveegpieten in te zetten, laat Van Wingerden onomwonden weten. Bovendien is het gemeentebestuur blij dat de rechtszaak, die eerder die dag diende, mislukt is. Bij enkelen gaan de handen op elkaar voor een bescheiden applaus.

De tekst loopt door onder de video:

Ook al geeft de burgemeester Bos groot gelijk dat hij van zijn spreekrecht gebruikmaakt, toch wil zij niet onbenoemd laten dat Apeldoorn gewend is aan een 'tolerante houding.' Dat het streven is om 'toegankelijk, tolerant en begripvol' te zijn. 'Zolang we dat blijven doen, pak ik ook uw petitie aan. U zegt: 9000 handtekeningen, dat is een belangrijk signaal. Dat wuiven wij niet weg. Maar ik wil ook aandacht hebben voor de mensen die de petitie niet getekend hebben.' 

'Iedereen moet naar CODA'

Tot besluit geeft Van Wingerden mee: 'Iedereen moet naar CODA toe, want daar zien we de traditie van Zwarte Piet', refererend aan de tentoonstelling over sint en piet die vanaf deze vrijdag te zien is in de bibliotheek.

En Bos, is hij eigenlijk bedroefd dat zijn petitie niet zoveel verandert? 'Ja, het is wel wat je ervan verwacht: teleurstellend', antwoordt hij laconiek. 'Er wordt weer gehamerd op tolerantie. Alsof Zwarte Piet intolerant zou zijn. Zwarte Piet is een vriend van iedereen.'  

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend