Logo De Belofte

ARNHEM - De aangekondigde ozb-stijging gaat volgend jaar niet door in de gemeente Renkum. Ook de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheek, mantelzorg en het zwembad in Oosterbeek worden afgezwakt. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente teert hierdoor wel verder in op de spaarpot.

door Huibert Veth

Het voorstel kwam van de coalitiepartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA. Het college wilde de ozb met vier procent laten stijgen. Dat gaat voor volgend jaar niet door. Als financiële tegenvallers uitblijven, willen de partijen er zelfs helemaal vanaf zien.

Zie ook: Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

Financiële positie verslechtert

Het schrappen van deze maatregelen betekent wel dat Renkum een grotere greep uit de reserves zal moeten doen. De financiële positie van de gemeente, die de komende jaren toch al achteruit ging, zal hierdoor verder verslechteren.

Overigens gaan de lokale lasten voor de Renkumse inwoner nog altijd omhoog, door de stijging van de afvalstoffen- en rioolheffing. Voor huurders maakt het schrappen van de ozb-stijging geen verschil, omdat zij geen woning bezitten. Zij betalen volgend jaar ongeveer tien procent meer. Afhankelijk van je situatie, is dat tussen de 30 euro en 50 euro per jaar.

Woningeigenaren profiteren

Woningeigenaren gaan er hierdoor wel 10 euro tot 15 euro per jaar minder op achteruit. Per saldo zullen zij nu tussen de 50 euro en 75 euro meer gaan betalen dan dit jaar.

De volledige oppositie stemde tegen de gewijzigde begroting.

Zie ook:

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend