Logo De Belofte

ZUTPHEN - In de gemeente Zutphen zijn de uitgaven al een aantal jaar structureel hoger dan de inkomsten, waardoor ook volgend jaar in het teken zal staan van bezuinigen. Maar niet iedereen zal worden getroffen door die bezuinigingen.

'Is er zicht op zoet na al dit zuur?', vraagt raadslid Hein Brunsveld (CDA) zich af. Met name uit de oppositie klinken er zorgen over de financiële positie van de gemeente en de ingezette koers van het college. Toch stemde een ruime meerderheid van de raad maandag in met de begroting en nieuwe bezuinigingen. 

Meer belasting betalen

In 2020 bedraagt het verwachte tekort van de gemeente 1,6 miljoen euro. Als buffer voor eventuele tegenvallers wil de gemeente ook alvast één miljoen apart zetten. Daardoor moet er volgend jaar in ieder geval 2,6 miljoen bezuinigd worden.

Om dat te bewerkstelligen stemde de raad onder meer in een verhoging van de onroerendezaakbelasting, wat de gemeente een kleine miljoen euro moet opleveren. Daarnaast wordt de toerisme-, honden- en parkeerbelasting licht verhoogd en gaat de gemeente volgend jaar minder geld uitgeven aan duurzaamheid en het creëren van werkgelegenheid. Uit de algemene reserve wordt ook nog wat geld gehaald, zo'n 2 ton, terwijl deze in totaal volgend jaar een schamele 1,3 miljoen bedraagt. 

'Kinderen mogen niet de dupe worden'

Voor 2020 stelde het college onlangs ook voor om te bezuinigingen op het armoedebeleid. Zo wordt de jaarlijkse waarderingsvergoeding voor mantelzorgers onder meer gehalveerd, van 125 euro naar 65 euro. 'De voorstellen met betrekking tot minimabeleid raken de meest kwetsbare inwoners van Zutphen. Gezien de structurele tekorten binnen de gemeente is het niet langer mogelijk deze groep te ontzien', liet het college weten. 

De PvdA en de SP zien de bezuinigingen op het minimabeleid niet zitten en willen nu alvast geld vrijmaken voor kinderen, chronisch zieken en gehandicapten, om hen te ontzien van de bezuinigingen. Ze dienden een amendement in om de toeristenbelasting extra te verhogen, van 1,60 naar 2,75 euro, om zo geld te reserveren voor deze doelgroep. 'Zij mogen niet de dupe worden van de bezuinigingen', aldus Jasper Bloem van de PvdA. 

Kleine aanpassing

Het voorstel viel in goede aarde bij de andere partijen. Met twee aanpassingen, waaronder de toeristenbelasting niet met 1,15 euro maar 90 cent verhogen, stemde uiteindelijk de voltallige raad in. De extra belastingopbrengsten worden gebruikt om onder meer het kindpakket (nu nog de meedoen- en jeugdregeling) straks van 325 naar 350 euro te verhogen. Kinderen die het thuis niet breed hebben kunnen dit geld bijvoorbeeld besteden aan sport- en culturele activiteiten, schoolspullen of kleding. 

Met alle aangekondigde maatregelen denkt het gemeentebestuur de begroting van 2020, 2021 en 2023 sluitend te krijgen. In 2022 krijgt Zutphen vermoedelijk een stuk minder geld van het Rijk, waardoor het dekkingstekort in dat jaar flink zal oplopen. Hierdoor keldert de algemene reserve naar verwachting in 2023 diep in de min. Hoe het college dat gaat oplossen is nog niet bekend. 

Dit jaar voerde de gemeente ook al voor in totaal 13 miljoen euro aan bezuinigingen door. De verwachting is dat 85 procent van dit bedrag daadwerkelijk wordt bezuinigd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend