Logo De Belofte

ARNHEM - Het belastinggeld dat door de overleden oud-fractievoorzitter van de Arnhemse Ouderen Partij Ton van Beers voor privé-doeleinden zou zijn gebruikt, wordt gecompenseerd met geld van de Arnhemse belastingbetaler. Dat blijkt uit een besluit van de gemeenteraad.

door Huibert Veth

Begin augustus bracht Omroep Gelderland de vermeende misstanden naar buiten. Het gaat om privé-uitgaven aan onder meer verzekeringen, wegenbelasting, brandstof, hotelkosten en vliegtickets. Deze uitgaven werden betaald met geld dat bestemd is om de fractiekosten voor de lokale partij te dekken: belastinggeld dus.

Zie ook: 'Arnhemse Ouderen Partij stak belastinggeld in eigen zak', zegt Nico Wiggers

Alle partijen spreken hun verontwaardiging uit over de gang van zaken. Men vindt dat dit geld terug moet. Maar met de besluiten die de raad deze week nam, gebeurt dat niet.

De gemeente gaat het jaarlijkse voorschot aan de Ouderenpartij de komende jaren verlagen. Het geld dat daarvan wordt verantwoord mag de partij houden, de rest moet terug.

Dat lijkt een sanctie op papier, want de partij had de afgelopen jaren gemiddeld voldoende aan het voorgeschoten geld. En kan ook met het lagere voorschot prima uit de voeten. Bezuinigen hoeft de partij dus niet. Uiteindelijk komt het gefraudeerde geld - 15.000 euro - niet terug. En dat is en blijft betaald door de belastingbetaler.

Zie ook: Arnhem ziet 'gefraudeerd' geld ouderenpartij waarschijnlijk niet terug

In het voorstel staan argumenten als 'de middelen worden daadwerkelijk teruggevorderd' en ook 'de kas van de gemeente wordt volledig gecompenseerd'. Maar dat gebeurt met deze regeling niet.

Politieonderzoek loopt

De enige manier om het geld daadwerkelijk terug te vorderen en de gemeentekas te compenseren, lijkt om het te halen waar het verdwenen zou zijn. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed hiervoor aangifte tegen Ton van Beers zijn weduwe, Ulrike Hillger. Samen vormden zij het bestuur van de partij tijdens de vermeende fraude. De politie laat weten dat het onderzoek nog altijd loopt.

De gemeente kan deze vordering overnemen. De SP bracht dat voorstel eerder in, en tijdens de raadsvergadering deed ook D66 nog een poging. 'Omdat wij onrechtmatig verstrekte subsidie niet alsnog willen legaliseren', aldus raadslid Mattijs Loor.

'Zou inderdaad mooier zijn'

'Ik snap uw verhaal wel', reageert VVD-fractievoorzitter Leendert Combee op Loor. 'Het zou inderdaad mooier zijn als je het geld kunt halen waar het vandaan moet komen.' Toch stemt zijn partij tegen het voorstel om de vordering over te nemen, alleen D66, SP en de PVV stemden voor.

Het argument van de partijen die tegen zijn, is dat dit traject onzekerder is. Om het geld bij de weduwe van Van Beers terug te halen, moet er namelijk eerst een veroordeling plaatsvinden. Vervolgens zal er een proces gestart moeten worden om het bedrag terug te vorderen.

'Fraude wordt hier afgedekt'

Ook de Ouderenpartij zelf zit met de kwestie in haar maag. 'Fraude wordt hier afgedekt en geaccepteerd, en dat is voor mij onverdraagzaam', laat Wiggers weten.

Zie ook: Arnhemse politiek wil uitleg over fraudezaak bij ouderenpartij

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend