Logo De Belofte

ARNHEM - Het belastinggeld dat door de overleden oud-fractievoorzitter van de Arnhemse Ouderen Partij Ton van Beers voor privé-doeleinden zou zijn gebruikt, wordt gecompenseerd met geld van de Arnhemse belastingbetaler. Dat blijkt uit een besluit van de gemeenteraad.

door Huibert Veth

Begin augustus bracht Omroep Gelderland de vermeende misstanden naar buiten. Het gaat om privé-uitgaven aan onder meer verzekeringen, wegenbelasting, brandstof, hotelkosten en vliegtickets. Deze uitgaven werden betaald met geld dat bestemd is om de fractiekosten voor de lokale partij te dekken: belastinggeld dus.

Zie ook: 'Arnhemse Ouderen Partij stak belastinggeld in eigen zak', zegt Nico Wiggers

Alle partijen spreken hun verontwaardiging uit over de gang van zaken. Men vindt dat dit geld terug moet. Maar met de besluiten die de raad deze week nam, gebeurt dat niet.

De gemeente gaat het jaarlijkse voorschot aan de Ouderenpartij de komende jaren verlagen. Het geld dat daarvan wordt verantwoord mag de partij houden, de rest moet terug.

Dat lijkt een sanctie op papier, want de partij had de afgelopen jaren gemiddeld voldoende aan het voorgeschoten geld. En kan ook met het lagere voorschot prima uit de voeten. Bezuinigen hoeft de partij dus niet. Uiteindelijk komt het gefraudeerde geld - 15.000 euro - niet terug. En dat is en blijft betaald door de belastingbetaler.

Zie ook: Arnhem ziet 'gefraudeerd' geld ouderenpartij waarschijnlijk niet terug

In het voorstel staan argumenten als 'de middelen worden daadwerkelijk teruggevorderd' en ook 'de kas van de gemeente wordt volledig gecompenseerd'. Maar dat gebeurt met deze regeling niet.

Politieonderzoek loopt

De enige manier om het geld daadwerkelijk terug te vorderen en de gemeentekas te compenseren, lijkt om het te halen waar het verdwenen zou zijn. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed hiervoor aangifte tegen Ton van Beers zijn weduwe, Ulrike Hillger. Samen vormden zij het bestuur van de partij tijdens de vermeende fraude. De politie laat weten dat het onderzoek nog altijd loopt.

De gemeente kan deze vordering overnemen. De SP bracht dat voorstel eerder in, en tijdens de raadsvergadering deed ook D66 nog een poging. 'Omdat wij onrechtmatig verstrekte subsidie niet alsnog willen legaliseren', aldus raadslid Mattijs Loor.

'Zou inderdaad mooier zijn'

'Ik snap uw verhaal wel', reageert VVD-fractievoorzitter Leendert Combee op Loor. 'Het zou inderdaad mooier zijn als je het geld kunt halen waar het vandaan moet komen.' Toch stemt zijn partij tegen het voorstel om de vordering over te nemen, alleen D66, SP en de PVV stemden voor.

Het argument van de partijen die tegen zijn, is dat dit traject onzekerder is. Om het geld bij de weduwe van Van Beers terug te halen, moet er namelijk eerst een veroordeling plaatsvinden. Vervolgens zal er een proces gestart moeten worden om het bedrag terug te vorderen.

'Fraude wordt hier afgedekt'

Ook de Ouderenpartij zelf zit met de kwestie in haar maag. 'Fraude wordt hier afgedekt en geaccepteerd, en dat is voor mij onverdraagzaam', laat Wiggers weten.

Zie ook: Arnhemse politiek wil uitleg over fraudezaak bij ouderenpartij

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend