Logo De Belofte

ARNHEM - Het belastinggeld dat door de overleden oud-fractievoorzitter van de Arnhemse Ouderen Partij Ton van Beers voor privé-doeleinden zou zijn gebruikt, wordt gecompenseerd met geld van de Arnhemse belastingbetaler. Dat blijkt uit een besluit van de gemeenteraad.

door Huibert Veth

Begin augustus bracht Omroep Gelderland de vermeende misstanden naar buiten. Het gaat om privé-uitgaven aan onder meer verzekeringen, wegenbelasting, brandstof, hotelkosten en vliegtickets. Deze uitgaven werden betaald met geld dat bestemd is om de fractiekosten voor de lokale partij te dekken: belastinggeld dus.

Zie ook: 'Arnhemse Ouderen Partij stak belastinggeld in eigen zak', zegt Nico Wiggers

Alle partijen spreken hun verontwaardiging uit over de gang van zaken. Men vindt dat dit geld terug moet. Maar met de besluiten die de raad deze week nam, gebeurt dat niet.

De gemeente gaat het jaarlijkse voorschot aan de Ouderenpartij de komende jaren verlagen. Het geld dat daarvan wordt verantwoord mag de partij houden, de rest moet terug.

Dat lijkt een sanctie op papier, want de partij had de afgelopen jaren gemiddeld voldoende aan het voorgeschoten geld. En kan ook met het lagere voorschot prima uit de voeten. Bezuinigen hoeft de partij dus niet. Uiteindelijk komt het gefraudeerde geld - 15.000 euro - niet terug. En dat is en blijft betaald door de belastingbetaler.

Zie ook: Arnhem ziet 'gefraudeerd' geld ouderenpartij waarschijnlijk niet terug

In het voorstel staan argumenten als 'de middelen worden daadwerkelijk teruggevorderd' en ook 'de kas van de gemeente wordt volledig gecompenseerd'. Maar dat gebeurt met deze regeling niet.

Politieonderzoek loopt

De enige manier om het geld daadwerkelijk terug te vorderen en de gemeentekas te compenseren, lijkt om het te halen waar het verdwenen zou zijn. Huidig fractievoorzitter Nico Wiggers deed hiervoor aangifte tegen Ton van Beers zijn weduwe, Ulrike Hillger. Samen vormden zij het bestuur van de partij tijdens de vermeende fraude. De politie laat weten dat het onderzoek nog altijd loopt.

De gemeente kan deze vordering overnemen. De SP bracht dat voorstel eerder in, en tijdens de raadsvergadering deed ook D66 nog een poging. 'Omdat wij onrechtmatig verstrekte subsidie niet alsnog willen legaliseren', aldus raadslid Mattijs Loor.

'Zou inderdaad mooier zijn'

'Ik snap uw verhaal wel', reageert VVD-fractievoorzitter Leendert Combee op Loor. 'Het zou inderdaad mooier zijn als je het geld kunt halen waar het vandaan moet komen.' Toch stemt zijn partij tegen het voorstel om de vordering over te nemen, alleen D66, SP en de PVV stemden voor.

Het argument van de partijen die tegen zijn, is dat dit traject onzekerder is. Om het geld bij de weduwe van Van Beers terug te halen, moet er namelijk eerst een veroordeling plaatsvinden. Vervolgens zal er een proces gestart moeten worden om het bedrag terug te vorderen.

'Fraude wordt hier afgedekt'

Ook de Ouderenpartij zelf zit met de kwestie in haar maag. 'Fraude wordt hier afgedekt en geaccepteerd, en dat is voor mij onverdraagzaam', laat Wiggers weten.

Zie ook: Arnhemse politiek wil uitleg over fraudezaak bij ouderenpartij

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend