TIEL - Tiel wil een meer eenvoudige, transparante en eerlijke verdeling van de kosten van Werkzaak Rivierenland. En de gemeente wil meer te zeggen hebben over de organisatie van de instelling voor werk en inkomen. Maar uit Werkzaak stappen, is nu niet aan de orde. Dat is de uitkomst van een onderzoek.
Werkzaak voert voor de gemeenten in Rivierenland de Participatiewet uit. Die regelt alle zaken rond bijstandsuitkeringen, begeleiding naar werk en de voormalige sociale werkvoorziening. In mei van dit jaar kondigde Tiel aan een vertrek uit het regionale samenwerkingsverband te onderzoeken. Aanleiding waren de almaar stijgende kosten en de beperkte invloed die de gemeente op Werkzaak heeft. De resultaten van Werkzaak zijn volgens Tiel wel in orde.
Tiel stelt nu te willen werken aan een meer toekomstbestendige Werkzaak voor alle acht deelnemende gemeenten. De verwachting is dat de kosten de komende jaren alleen maar toenemen. Met name doordat er steeds meer cliënten komen die voorheen onder de Wajong voor jonggehandicapten vielen. Daarbij word de vergoeding vanuit het Rijk hiervoor steeds lager.
Scheef
Het externe onderzoek naar Werkzaak concludeert dat de kostenverdeling scheef loopt en Tiel teveel betaalt. Er worden verschillende voorstellen gedaan om dit recht te trekken en de kostenverdeling meer inzichtelijk te maken. De onderzoekers doen voorstellen om meer te zeggen te krijgen over de organisatie, zowel voor Tiel als voor de andere gemeenten. Tot slot geeft het onderzoek aanbevelingen om kosten te besparen in de bedrijfsvoering bij Werkzaak.
Volgens wethouder Ben Brink geven de eerste gesprekken met Werkzaak voldoende vertrouwen om het idee voor een uittreding nu niet verder uit te werken. 'De thema's die we aankaarten worden onderkend en er is bereidheid om dit aan te pakken', stelt hij. 'Het is in beider belang dat Tiel aan Werkzaak blijft deelnemen. We zijn er niet op uit om het onderste uit de kan te halen. We gaan uit van solidariteit om voor de hele regio een toekomstbestendige Werkzaak neer te zetten.'
Zie ook:
Dit is een verhaal van
De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan
hier.
Door: Menno Provoost
Het laatste nieuws uit Tiel
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
-
TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
-
LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
-
TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.