Logo De Belofte

DOETINCHEM - Na horecaondernemers en de politie is ook de gemeenteraad van Doetinchem voorstander van cameratoezicht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In een motie die door een groot deel van de raad werd gesteund, wordt de oproep gedaan om te onderzoeken waar en hoe er cameratoezicht kan komen in het centrum van de stad.

De motie werd ingediend door Patrick Moors van Gemeentebelangen. 'Je ziet de noodzaak die er is, mede door het incident van een aantal weken geleden. Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt. Daarom is het van groot belang dat er nu een onderzoek wordt gestart naar de komst van cameratoezicht in het centrum van Doetinchem.'

Gemeentebelangen en het CDA liepen al langer rond met het idee om cameratoezicht bespreekbaar te maken. 'We zijn ingehaald door de realiteit en daarmee is deze motie in een stroomversnelling gekomen', zegt Jeroen Berends van het CDA. 'Mensen in het uitgaansgebied van Doetinchem moeten een veilig gevoel hebben.'

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek bij de raad in Doetinchem (tekst gaat daaronder verder):

'Inbreuk op de privacy'

Toch is niet iedereen groot voorstander van cameratoezicht, zo bleek uit de reactie van de SP. 'Naar onze mening is het een te grote inbreuk op de privacy', zegt Sipke Hubers. 'Wij zijn meer voorstander van bodycams bij politieagenten. Die camera's zijn zichtbaar en mensen weten dat ze gefilmd worden.' Ook D66 valt over de privacy. 'Het is een te zwaar middel en er zijn te weinig zekerheden over de effectiviteit', zegt Pieter Herngreen. 'Wij pleitten voor meer agenten op straat en lijfelijk toezicht in de binnenstad.'

Meer agenten op straat is volgens burgemeester Mark Boumans geen haalbare kaart. 'De capaciteit van politieagenten staat zwaar onder druk, dus het is een illusie om te denken dat er snel meer agenten bij komen', zegt Boumans.

'Je kunt het niet zomaar inzetten'

Volgens de burgemeester wordt over cameratoezicht al langere tijd verschillend gedacht. 'Je kunt het niet zomaar inzetten, er moeten gegronde redenen voor zijn.' Toch heeft cameratoezicht volgens Boumans zeker voordelen. 'Afgelopen zomer hebben we bij het Stadsfeest camera's gebruikt en die resultaten waren meer dan positief.'

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 moet er een raadsvoorstel liggen en het onderzoek zijn afgerond naar de beste plekken voor cameratoezicht en de kosten die het met zich meebrengt.

Zie ook: Politie en horeca zien cameratoezicht in Doetinchem zitten

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’
 • Voortaan ook 's avonds betaald parkeren in Doetinchem

  23 december 2019
  DOETINCHEM - Mensen die hun auto kwijt willen in het centrum van Doetinchem moeten vanaf 1 januari 2020 ook 's avonds parkeergeld betalen. Volgens de gemeente zorgt het nieuwe beleid voor minder parkeerdrukte in de avonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Duizend woningen in groen gebied, inwoners gruwelen ervan

  20 februari 2020
  MALDEN - Woningbouw zorgt voor ophef in Malden. Plannen om tot duizend woningen te realiseren zijn onderwerp van besluitvorming tijdens de raadsvergadering, donderdagavond. Veel inwoners maken zich grote zorgen dat de bouwdrift ten koste gaat van een groen gebied ten zuiden van Malden.
 • Opgerolde cocaïnewasserij zat verstopt in varkensschuur

  19 februari 2020
  VRAGENDER - De cocaïnewasserij die eind vorige maand werd ontdekt in Vragender (gemeente Oost Gelre), zat in een afgetimmerd deel achterin een varkensschuur van een boerderij aan de Oude Winterswijkseweg. Het was ook ingericht als woonruimte.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Ambtenaren leren vriendelijker met vragen van burgers om te gaan

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met vragen van burgers om te gaan. 'Het gaat om houding en gedrag', zegt wethouder Karel Bonsen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend