Logo De Belofte

DOETINCHEM - Na horecaondernemers en de politie is ook de gemeenteraad van Doetinchem voorstander van cameratoezicht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In een motie die door een groot deel van de raad werd gesteund, wordt de oproep gedaan om te onderzoeken waar en hoe er cameratoezicht kan komen in het centrum van de stad.

De motie werd ingediend door Patrick Moors van Gemeentebelangen. 'Je ziet de noodzaak die er is, mede door het incident van een aantal weken geleden. Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt. Daarom is het van groot belang dat er nu een onderzoek wordt gestart naar de komst van cameratoezicht in het centrum van Doetinchem.'

Gemeentebelangen en het CDA liepen al langer rond met het idee om cameratoezicht bespreekbaar te maken. 'We zijn ingehaald door de realiteit en daarmee is deze motie in een stroomversnelling gekomen', zegt Jeroen Berends van het CDA. 'Mensen in het uitgaansgebied van Doetinchem moeten een veilig gevoel hebben.'

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek bij de raad in Doetinchem (tekst gaat daaronder verder):

'Inbreuk op de privacy'

Toch is niet iedereen groot voorstander van cameratoezicht, zo bleek uit de reactie van de SP. 'Naar onze mening is het een te grote inbreuk op de privacy', zegt Sipke Hubers. 'Wij zijn meer voorstander van bodycams bij politieagenten. Die camera's zijn zichtbaar en mensen weten dat ze gefilmd worden.' Ook D66 valt over de privacy. 'Het is een te zwaar middel en er zijn te weinig zekerheden over de effectiviteit', zegt Pieter Herngreen. 'Wij pleitten voor meer agenten op straat en lijfelijk toezicht in de binnenstad.'

Meer agenten op straat is volgens burgemeester Mark Boumans geen haalbare kaart. 'De capaciteit van politieagenten staat zwaar onder druk, dus het is een illusie om te denken dat er snel meer agenten bij komen', zegt Boumans.

'Je kunt het niet zomaar inzetten'

Volgens de burgemeester wordt over cameratoezicht al langere tijd verschillend gedacht. 'Je kunt het niet zomaar inzetten, er moeten gegronde redenen voor zijn.' Toch heeft cameratoezicht volgens Boumans zeker voordelen. 'Afgelopen zomer hebben we bij het Stadsfeest camera's gebruikt en die resultaten waren meer dan positief.'

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 moet er een raadsvoorstel liggen en het onderzoek zijn afgerond naar de beste plekken voor cameratoezicht en de kosten die het met zich meebrengt.

Zie ook: Politie en horeca zien cameratoezicht in Doetinchem zitten

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Doetinchem wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen: 'Het gaat om beschaving'

  16 juli 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil alleenstaande vluchtelingenkinderen opvangen die momenteel in Griekse opvangkampen verblijven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met een motie om daarmee een signaal aan de landelijke overheid af te geven.
 • Cameratoezicht in Doetinchem kost ruim anderhalve ton

  15 juli 2020
  DOETINCHEM - Cameratoezicht in het centrum van Doetinchem gaat 115.000 euro kosten en daar komt jaarlijks 60.000 euro bij voor beheer en onderhoud. Dat blijkt uit een onderzoek over de invoering daarvan dat is verstuurd aan de gemeenteraad.
 • Slecht een fractie van de Achterhoek is energieneutraal: 'Er is nog een hele weg te gaan'

  19 juni 2020
  DOETINCHEM - De doelstelling van de Achterhoek om in 2030 energieneutraal te zijn is nog niet in zicht. Op dit moment is slechts een fractie van het totaal aantal benodigde windmolens en zonneparken gerealiseerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Corona-gedenkplek moet mensen troost bieden in tijden van crisis

  30 september 2020
  WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.
 • Overbetuwe richt extra standplaatsen in voor woonwagens

  30 september 2020
  ELST - Woonwagenbewoners in Overbetuwe krijgen binnenkort nieuwe standplaatsen voor hun wagens. Naar aanleiding van een behoefte-onderzoek heeft de gemeente twee nieuwe locaties aangewezen. De verwachting is dat ze in 2022 klaar zijn voor gebruik.
 • Toezicht en handhaving voldoet niet: 'Schaamrood op kaken'

  30 september 2020
  DE STEEG - Het beleid voor toezicht en handhaving in de gemeente Rheden voldoet niet aan wettelijke eisen en kwaliteitscriteria. Bij gebrek aan sturing bepalen medewerkers zelf hun werkzaamheden. Dat concludeert de rekenkamer in haar rapport. "Ik las het met schaamrood op de kaken", erkent fractievoorzitter Magda Rook (GPR Burgerbelangen).
 • Nieuwe regels 'een feest' voor pandjesbazen

  29 september 2020
  ARNHEM - De nieuwe regels voor kamerverhuur die het stadsbestuur voorstelt, zetten de stad op slot, stelt VVD-raadslid Menno Loos. "Voor de huidige pandeigenaren is dat een feestje." Die hoeven namelijk niet aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen en krijgen ondertussen nauwelijks concurrentie, legt hij uit. Een raadsmeerderheid steekt dan ook een stokje voor de plannen.
 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend