Logo De Belofte

DOETINCHEM - Na horecaondernemers en de politie is ook de gemeenteraad van Doetinchem voorstander van cameratoezicht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In een motie die door een groot deel van de raad werd gesteund, wordt de oproep gedaan om te onderzoeken waar en hoe er cameratoezicht kan komen in het centrum van de stad.

De motie werd ingediend door Patrick Moors van Gemeentebelangen. 'Je ziet de noodzaak die er is, mede door het incident van een aantal weken geleden. Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt. Daarom is het van groot belang dat er nu een onderzoek wordt gestart naar de komst van cameratoezicht in het centrum van Doetinchem.'

Gemeentebelangen en het CDA liepen al langer rond met het idee om cameratoezicht bespreekbaar te maken. 'We zijn ingehaald door de realiteit en daarmee is deze motie in een stroomversnelling gekomen', zegt Jeroen Berends van het CDA. 'Mensen in het uitgaansgebied van Doetinchem moeten een veilig gevoel hebben.'

Verslaggever Davie Klein Gunnewiek bij de raad in Doetinchem (tekst gaat daaronder verder):

'Inbreuk op de privacy'

Toch is niet iedereen groot voorstander van cameratoezicht, zo bleek uit de reactie van de SP. 'Naar onze mening is het een te grote inbreuk op de privacy', zegt Sipke Hubers. 'Wij zijn meer voorstander van bodycams bij politieagenten. Die camera's zijn zichtbaar en mensen weten dat ze gefilmd worden.' Ook D66 valt over de privacy. 'Het is een te zwaar middel en er zijn te weinig zekerheden over de effectiviteit', zegt Pieter Herngreen. 'Wij pleitten voor meer agenten op straat en lijfelijk toezicht in de binnenstad.'

Meer agenten op straat is volgens burgemeester Mark Boumans geen haalbare kaart. 'De capaciteit van politieagenten staat zwaar onder druk, dus het is een illusie om te denken dat er snel meer agenten bij komen', zegt Boumans.

'Je kunt het niet zomaar inzetten'

Volgens de burgemeester wordt over cameratoezicht al langere tijd verschillend gedacht. 'Je kunt het niet zomaar inzetten, er moeten gegronde redenen voor zijn.' Toch heeft cameratoezicht volgens Boumans zeker voordelen. 'Afgelopen zomer hebben we bij het Stadsfeest camera's gebruikt en die resultaten waren meer dan positief.'

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 moet er een raadsvoorstel liggen en het onderzoek zijn afgerond naar de beste plekken voor cameratoezicht en de kosten die het met zich meebrengt.

Zie ook: Politie en horeca zien cameratoezicht in Doetinchem zitten

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Bestuur Laborijn houdt raad Oude IJsselstreek 'ander perspectief' voor

  11 december 2019
  GENDRINGEN - De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet donderdagavond een beslissing nemen over de door het college voorgestelde uittreding van Laborijn. De sociale dienst heeft de raadsleden echter bewust nog een brief gestuurd, want 'het raadsvoorstel geeft een beeld vanuit slechts één perspectief'.
 • Oude IJsselstreek denkt voor afkoopsom 'tussen 2 en 4 miljoen' uit Laborijn te kunnen stappen

  06 december 2019
  GENDRINGEN - Oude IJsselstreek denkt voor een afkoopsom 'tussen de 2 en 4 miljoen euro' uit Laborijn te kunnen stappen, daar waar adviesbureau BDO uitgaat van een richtbedrag van 8,9 miljoen euro. 'Maar dat is een brutobedrag, de daadwerkelijke som zal lager zijn', zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek.
 • Schoolbestuurder noemt situatie basisschool Hogenkamp in Doetinchem perspectiefloos

  05 december 2019
  DOETINCHEM - Petra Krajenbrink, voorzitter van scholengroep IJsselgraaf, noemt de situatie waarin basisschool Hogenkamp in Doetinchem zit perspectiefloos. Ondanks een groeiend leerlingenaantal mag de basisschool van de gemeente niet uitbreiden op de huidige locatie en is een structurele oplossing ook niet in zicht.
 • Snel nieuwe controle voor seksclub Escape

  29 november 2019
  DOETINCHEM - Seksclub Escape in Doetinchem kan nog dit jaar een nieuwe controle tegemoet zien. Burgemeester Mark Boumans gaf donderdagavond tijdens de raadsvergadering aan bij constatering van overtredingen over te gaan tot sluiting.
 • Onderzoek naar kosten uittreding Oude IJsselstreek uit sociale dienst Laborijn

  22 november 2019
  DOETINCHEM - Op korte termijn moet middels een onderzoek duidelijk worden wat de kosten zijn van uittreding van Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Dat heeft het algemeen bestuur van Laborijn vrijdagochtend besloten. Oude IJsselstreek moet hier voor het einde van het jaar een besluit over nemen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend