Logo De Belofte

EDE - In de raad van Ede klinken zorgen over de financiële positie van de gemeente. D66 en Ede Nu vrezen dat Ede onder toezicht van de provincie komt. Maar volgens Wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) is daarvan absoluut geen sprake.

'Er ligt een goede gedegen begroting, we doen geen grepen uit spaarkassen', zei Meijer donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Hoewel de gemeente op een enkel punt niet meer voldoet aan de normen van de provincie, staat Ede er over het geheel genomen goed voor, aldus de wethouder. 

'Gespaard om geld uit te geven'

Ede gaat de belastingen niet drastisch omhoog gooien en hoeft ook geen bibliotheek te sluiten, daarover zijn lovende woorden. Maar het tekort van bijna 2,8 miljoen euro, de oplopende schuld en een behoorlijke daling van de gemeentelijke spaarpotjes betekenen een verslechtering van de financiële positie van de gemeente. 

Maar Ede heeft de afgelopen jaren gespaard om investeringen te kunnen doen, stelt de wethouder. Daarom is het volgens hem logisch dat de reserves dalen. 

Oplopende schuld

Ook over de fors oplopende schuld, maakt hij zich geen zorgen. Daardoor raakt de verhouding eigen vermogen en geleend geld uit balans en voldoet de gemeente vanaf 2021 niet meer aan één van de provinciale eisen. 'Maar de provincie kijkt naar het geheel', zegt Meijer. En op de andere eisen scoort Ede voldoende of goed, dus komt de gemeente volgens de wethouder niet onder financieel toezicht.

Bewust begrotingstekort

En dan is er ook nog het grote tekort dat voor 2023 in de begroting opgenomen is. Coalitiepartij CDA maakt zich daar zorgen over. In de voorgestelde begroting staat een tekort van bijna 2,8 miljoen euro. Daarvan is 2,3 miljoen euro structureel.

De wethouder liet naar eigen zeggen bewust een gat in de begroting omdat hij nog 2 tot 3 miljoen euro compensatie van het Rijk verwacht voor de oplopende kosten van de jeugdzorg. Volgens Meijer hebben de provincie en het Rijk afgesproken dat gemeenten om die reden een tekort mogen inboeken. 

Of Meijer de zorgen van alle partijen weg heeft kunnen nemen, zal moeten blijken. Over twee weken stemt de raad over de begroting.

Lees ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend