Logo De Belofte

EDE - In de raad van Ede klinken zorgen over de financiële positie van de gemeente. D66 en Ede Nu vrezen dat Ede onder toezicht van de provincie komt. Maar volgens Wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) is daarvan absoluut geen sprake.

'Er ligt een goede gedegen begroting, we doen geen grepen uit spaarkassen', zei Meijer donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Hoewel de gemeente op een enkel punt niet meer voldoet aan de normen van de provincie, staat Ede er over het geheel genomen goed voor, aldus de wethouder. 

'Gespaard om geld uit te geven'

Ede gaat de belastingen niet drastisch omhoog gooien en hoeft ook geen bibliotheek te sluiten, daarover zijn lovende woorden. Maar het tekort van bijna 2,8 miljoen euro, de oplopende schuld en een behoorlijke daling van de gemeentelijke spaarpotjes betekenen een verslechtering van de financiële positie van de gemeente. 

Maar Ede heeft de afgelopen jaren gespaard om investeringen te kunnen doen, stelt de wethouder. Daarom is het volgens hem logisch dat de reserves dalen. 

Oplopende schuld

Ook over de fors oplopende schuld, maakt hij zich geen zorgen. Daardoor raakt de verhouding eigen vermogen en geleend geld uit balans en voldoet de gemeente vanaf 2021 niet meer aan één van de provinciale eisen. 'Maar de provincie kijkt naar het geheel', zegt Meijer. En op de andere eisen scoort Ede voldoende of goed, dus komt de gemeente volgens de wethouder niet onder financieel toezicht.

Bewust begrotingstekort

En dan is er ook nog het grote tekort dat voor 2023 in de begroting opgenomen is. Coalitiepartij CDA maakt zich daar zorgen over. In de voorgestelde begroting staat een tekort van bijna 2,8 miljoen euro. Daarvan is 2,3 miljoen euro structureel.

De wethouder liet naar eigen zeggen bewust een gat in de begroting omdat hij nog 2 tot 3 miljoen euro compensatie van het Rijk verwacht voor de oplopende kosten van de jeugdzorg. Volgens Meijer hebben de provincie en het Rijk afgesproken dat gemeenten om die reden een tekort mogen inboeken. 

Of Meijer de zorgen van alle partijen weg heeft kunnen nemen, zal moeten blijken. Over twee weken stemt de raad over de begroting.

Lees ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'
 • Jongerenhuis Ederveen kan er komen

  08 mei 2020
  EDERVEEN - In Ederveen komt een appartementencomplex voor jongeren met een psychiatrische hulpvraag. De gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met plannen daarvoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend