Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Ook al ging de gemeenteraadsvergadering vanavond over de begroting, in alles kon je horen dat de raadsleden heel druk zijn met de fusie die er mogelijk aankomt. Een aanzienlijk deel van de partijen, oppositie én coalitie is kritisch op de begroting, maar uiteindelijk stemmen alle raadsleden in. Komende maanden moet duidelijk worden of het dorp wellicht fuseert met grote buurman Barneveld.

Door Ellen Kamphorst

Grooste krititiek op de begroting van coalitiepartijen ChristenUnie (CU) en PRO Scherpenzeel is dat de begroting een rooskleurig beeld geeft van een gemeente die er, wat hen betreft, financieel helemaal niet zo goed voorstaat.  De gemeente Scherpenzeel heeft te weinig personeel voor het vele werk dat ze moet verschaffen en moet extra personeel aannemen. Volgens CU en PRO zouden die structurele kosten ook uit structurele middelen betaald moet worden en niet, zoals nu, door een greep uit een spaarpot.

'Winstwaarschuwing' 

Als je de begroting leest zou je kunnen denken dat Scherpenzeel het komende jaar 8000 euro overhoudt. Marieke van de Beek van de ChristenUnie: 'Bij deze begroting zou eigenlijk een winstwaarschuwing moeten, in 2021 hebben we 1 miljoen extra kosten voor de ambtelijke organisatie, terwijl we op papier in de plus uitkomen.' Toch stemt coalitiepartij CU voor de begroting. Dit tot grote verbazing van de oppositiepartij SGP: 'Snoeiharde kritiek én één zin later stemmen ze toch in.' aldus fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen. Ook de kritische Willem Schuur van coalitiepartij Pro Scherpenzeel bindt aan het eind van zijn kritische betoog in: 'In principe vinden we het wel positief dat er nu duidelijkheid is over de extra kosten rondom het ambtenarenapparaat', zegt hij. Terwijl hij een paar minuten daarvoor nog sombert over 'financiële problemen.'

Fusie met Barneveld

Met haar 10.000 inwoners is Scherpenzeel één van de kleinste gemeenten van onze provincie. Ze werd al eerder genomineerd voor een fusie, maar de samenvoeging met twee Utrechtse plaatsen ging toen niet door. De gemeenteraad onderzoekt nu of en hoe het dorp zelfstandig kan blijven. Eind van dit jaar valt er een besluit, als de samenvoeging doorgaat dan is dat op zijn vroegst in 2023. Het lijkt erop dat de zorgen rondom de fusie ervoor zorgen dat de coalitiepartijen elkaar aan het eind van de avond terugvinden, de raadsleden stemmen unaniem in met deze begroting. 

 

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend