Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Ook al ging de gemeenteraadsvergadering vanavond over de begroting, in alles kon je horen dat de raadsleden heel druk zijn met de fusie die er mogelijk aankomt. Een aanzienlijk deel van de partijen, oppositie én coalitie is kritisch op de begroting, maar uiteindelijk stemmen alle raadsleden in. Komende maanden moet duidelijk worden of het dorp wellicht fuseert met grote buurman Barneveld.

Door Ellen Kamphorst

Grooste krititiek op de begroting van coalitiepartijen ChristenUnie (CU) en PRO Scherpenzeel is dat de begroting een rooskleurig beeld geeft van een gemeente die er, wat hen betreft, financieel helemaal niet zo goed voorstaat.  De gemeente Scherpenzeel heeft te weinig personeel voor het vele werk dat ze moet verschaffen en moet extra personeel aannemen. Volgens CU en PRO zouden die structurele kosten ook uit structurele middelen betaald moet worden en niet, zoals nu, door een greep uit een spaarpot.

'Winstwaarschuwing' 

Als je de begroting leest zou je kunnen denken dat Scherpenzeel het komende jaar 8000 euro overhoudt. Marieke van de Beek van de ChristenUnie: 'Bij deze begroting zou eigenlijk een winstwaarschuwing moeten, in 2021 hebben we 1 miljoen extra kosten voor de ambtelijke organisatie, terwijl we op papier in de plus uitkomen.' Toch stemt coalitiepartij CU voor de begroting. Dit tot grote verbazing van de oppositiepartij SGP: 'Snoeiharde kritiek én één zin later stemmen ze toch in.' aldus fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen. Ook de kritische Willem Schuur van coalitiepartij Pro Scherpenzeel bindt aan het eind van zijn kritische betoog in: 'In principe vinden we het wel positief dat er nu duidelijkheid is over de extra kosten rondom het ambtenarenapparaat', zegt hij. Terwijl hij een paar minuten daarvoor nog sombert over 'financiële problemen.'

Fusie met Barneveld

Met haar 10.000 inwoners is Scherpenzeel één van de kleinste gemeenten van onze provincie. Ze werd al eerder genomineerd voor een fusie, maar de samenvoeging met twee Utrechtse plaatsen ging toen niet door. De gemeenteraad onderzoekt nu of en hoe het dorp zelfstandig kan blijven. Eind van dit jaar valt er een besluit, als de samenvoeging doorgaat dan is dat op zijn vroegst in 2023. Het lijkt erop dat de zorgen rondom de fusie ervoor zorgen dat de coalitiepartijen elkaar aan het eind van de avond terugvinden, de raadsleden stemmen unaniem in met deze begroting. 

 

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Scherpenzeel houdt voorlopig waarnemend burgemeester

  12 december 2019
  SCHERPENZEEL - Harry de Vries blijft voorlopig waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Partijen uit de gemeenteraad vroegen in een overleg met de provincie juist om de vacature open te stellen.
 • Meerderheid raad Scherpenzeel kiest voor zelfstandigheid; nieuw college staat klaar

  10 december 2019
  SCHERPENZEEL - Zo'n vierhonderd inwoners van Scherpenzeel zagen maandagavond toe hoe een intens verdeelde gemeenteraad een beslissing nam over een punt dat regelmatig terugkeert op de politieke agenda: de zelfstandigheid van de gemeente. Voordat de vergadering goed en wel begonnen was, viel het college. Pro Scherpenzeel en CU trokken hun wethouder terug. Aan het eind van de vergadering, was er een besluit om zelfstandig door te gaan én een nieuw college.
 • College Scherpenzeel valt om mogelijke fusie met Barneveld

  09 december 2019
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel is gevallen, nog voor dé vergadering van het jaar goed en wel is begonnen. ChristenUnie en ProScherpenzeel hebben hun wethouders teruggetrokken. Afgelopen week zeiden deze wethouders het vertrouwen op in de derde wethouder in dit college, Henny van Dijk van Gemeente Belangen Scherpenzeel (GBS).
 • Vertrouwensbreuk in Scherpenzeel om mogelijke fusie

  03 december 2019
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft het vertrouwen opgezegd in de wethouder van financiën, Henny van Dijk. Zij stapt niet op. Komende gemeenteraadsvergadering zal de gemeenteraad een beslissing nemen over de vertrouwenskwestie.
 • Provincie dreigt met ingrijpen in zelfstandigheidsdiscussie Scherpenzeel

  21 november 2019
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland dreigt met ingrijpen in de discussie over de zelfstandigheid van Scherpenzeel als gemeente. Dat maakt de lokale ChristenUnie op uit een brief van de provincie, die de raadsleden woensdagmiddag hebben gekregen. In Scherpenzeel wordt al maanden gediscussieerd over zelfstandig blijven of een gemeentelijke herindeling met het naastgelegen Barneveld.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend