Logo De Belofte

BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Oud-wethouder Gerard van den Hengel en het huidige college zijn het namelijk niet eens over de gang van zaken aan het begin van het hele debacle.

De Kruijf vertelde in oktober dat oud-wethouder Van den Hengel eind 2017 voor het eerst werd geïnformeerd over de zandkwestie. Maar de raad wist deze informatie pas in maart 2018. Dat was te laat, concludeerde commissie Eenhoorn die onderzoek deed naar het handelen van de gemeente tijdens het debacle. Volgens commissieleider Bas Eenhoorn was dat de reden dat de 'kwestie een crisis werd'.

Diep geraakt

Wethouder De Kruijf kreeg het vervolgens van langs. In eerste instantie werd hij verantwoordelijk gehouden voor het achterhouden van de informatie. 'De openbare twijfels over mijn integriteit hebben mij diep geraakt. Als er ook maar een splinter van waar is geweest, had ik mijn diep geschaamd', reageerde een geëmotioneerde wethouder over de kwestie.

Tekst gaat verder onder de video:

'Ik voel mij geraakt over wat zich heeft plaatsgevonden en dat gun ik geen mens'. Hij doelt daarmee op vragen vanuit de raad, nieuwsartikelen en columns die over hem zijn geschreven. 'Ik ben voorstander van een goed inhoudelijk debat, maar er is hier op de man gespeeld. Mijn integriteit werd daarbij in twijfel getrokken en slaat naar binnen.'

Verschillende herinneringen

De Kruijf wijst namelijk naar voormalig-wethouder Van den Hengel. Hij zou als eerste informatie over de zandkwestie hebben gekregen. Toch wordt dit door de oud-wethouder ontkent. Volgens hem waren wethouder De Kruijf, burgemeester Asje van Dijk en ambtenaar Ruud Schouwaert wel geïnformeerd.

Omdat beide partijen vasthielden aan hun verhaal eiste de gemeenteraad opheldering over het verhaal. Burgemeester Van Dijk sprak tweemaal met de oud-wethouder om alles boven water te krijgen en met een gemeenschappelijke verklaring te komen, maar dit doel is niet gelukt. 'De herinneringen zijn te vaag', aldus de burgemeester.

Ondanks dat veel feiten boven tafel zijn gekomen, zijn beide partijen niet nader tot elkaar gekomen. 'Over wat er tussen december 2017 en maart 2018 is gebeurd herinneren geen van de mensen die in de brief van de heer Van den Hengel zijn genoemd nog iets', aldus Van Dijk.

Schuld

Ondanks dat het onduidelijk blijft wat er precies in de beginperiode van de crisis is gebeurd, blijft het feit staan dat het college volgens commissie Eenhoorn te afwachtend heeft gehandeld. Van die conclusie loopt De Kruijf niet weg. 'Wij hebben tot drie maal toe aan de gemeenteraad aangegeven dat we eerder naar hen met de informatie moeten komen. Die fout moeten we niet nog eens maken en daar is iedereen het over eens.'

Door: Wim van Amerongen

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend