Logo De Belofte

BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Oud-wethouder Gerard van den Hengel en het huidige college zijn het namelijk niet eens over de gang van zaken aan het begin van het hele debacle.

De Kruijf vertelde in oktober dat oud-wethouder Van den Hengel eind 2017 voor het eerst werd geïnformeerd over de zandkwestie. Maar de raad wist deze informatie pas in maart 2018. Dat was te laat, concludeerde commissie Eenhoorn die onderzoek deed naar het handelen van de gemeente tijdens het debacle. Volgens commissieleider Bas Eenhoorn was dat de reden dat de 'kwestie een crisis werd'.

Diep geraakt

Wethouder De Kruijf kreeg het vervolgens van langs. In eerste instantie werd hij verantwoordelijk gehouden voor het achterhouden van de informatie. 'De openbare twijfels over mijn integriteit hebben mij diep geraakt. Als er ook maar een splinter van waar is geweest, had ik mijn diep geschaamd', reageerde een geëmotioneerde wethouder over de kwestie.

Tekst gaat verder onder de video:

'Ik voel mij geraakt over wat zich heeft plaatsgevonden en dat gun ik geen mens'. Hij doelt daarmee op vragen vanuit de raad, nieuwsartikelen en columns die over hem zijn geschreven. 'Ik ben voorstander van een goed inhoudelijk debat, maar er is hier op de man gespeeld. Mijn integriteit werd daarbij in twijfel getrokken en slaat naar binnen.'

Verschillende herinneringen

De Kruijf wijst namelijk naar voormalig-wethouder Van den Hengel. Hij zou als eerste informatie over de zandkwestie hebben gekregen. Toch wordt dit door de oud-wethouder ontkent. Volgens hem waren wethouder De Kruijf, burgemeester Asje van Dijk en ambtenaar Ruud Schouwaert wel geïnformeerd.

Omdat beide partijen vasthielden aan hun verhaal eiste de gemeenteraad opheldering over het verhaal. Burgemeester Van Dijk sprak tweemaal met de oud-wethouder om alles boven water te krijgen en met een gemeenschappelijke verklaring te komen, maar dit doel is niet gelukt. 'De herinneringen zijn te vaag', aldus de burgemeester.

Ondanks dat veel feiten boven tafel zijn gekomen, zijn beide partijen niet nader tot elkaar gekomen. 'Over wat er tussen december 2017 en maart 2018 is gebeurd herinneren geen van de mensen die in de brief van de heer Van den Hengel zijn genoemd nog iets', aldus Van Dijk.

Schuld

Ondanks dat het onduidelijk blijft wat er precies in de beginperiode van de crisis is gebeurd, blijft het feit staan dat het college volgens commissie Eenhoorn te afwachtend heeft gehandeld. Van die conclusie loopt De Kruijf niet weg. 'Wij hebben tot drie maal toe aan de gemeenteraad aangegeven dat we eerder naar hen met de informatie moeten komen. Die fout moeten we niet nog eens maken en daar is iedereen het over eens.'

Door: Wim van Amerongen

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Bomenkap houdt gemoederen flink bezig

  02 februari 2020
  BARNEVELD - Er moet snel iets gebeuren tegen het kappen van teveel bomen in de gemeente Barneveld, vindt lokale politieke partij Lokaal Belang. De partij wil strengere regels voor het afgeven van kapvergunningen.
 • Barneveld maakt beleid voor woningen arbeidsmigranten

  16 januari 2020
  BARNEVELD - In de gemeente Barneveld komt er de komende jaren huisvesting voor enkele honderden arbeidsmigranten. Dat is het plan van wethouder Aart de Kruijf van ruimtelijke ordening. In Barneveld zijn naar schatting tussen de 660 en 880 buitenlandse arbeidskrachten aan het werk. Met nieuwe regels wil de wethouder de woonsituatie van deze werknemers verbeteren. 
 • Emotionele wethouder na zandkwestie: 'Ik ben geraakt, dit gun je geen mens'

  31 oktober 2019
  BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend