Logo De Belofte

BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Oud-wethouder Gerard van den Hengel en het huidige college zijn het namelijk niet eens over de gang van zaken aan het begin van het hele debacle.

De Kruijf vertelde in oktober dat oud-wethouder Van den Hengel eind 2017 voor het eerst werd geïnformeerd over de zandkwestie. Maar de raad wist deze informatie pas in maart 2018. Dat was te laat, concludeerde commissie Eenhoorn die onderzoek deed naar het handelen van de gemeente tijdens het debacle. Volgens commissieleider Bas Eenhoorn was dat de reden dat de 'kwestie een crisis werd'.

Diep geraakt

Wethouder De Kruijf kreeg het vervolgens van langs. In eerste instantie werd hij verantwoordelijk gehouden voor het achterhouden van de informatie. 'De openbare twijfels over mijn integriteit hebben mij diep geraakt. Als er ook maar een splinter van waar is geweest, had ik mijn diep geschaamd', reageerde een geëmotioneerde wethouder over de kwestie.

Tekst gaat verder onder de video:

'Ik voel mij geraakt over wat zich heeft plaatsgevonden en dat gun ik geen mens'. Hij doelt daarmee op vragen vanuit de raad, nieuwsartikelen en columns die over hem zijn geschreven. 'Ik ben voorstander van een goed inhoudelijk debat, maar er is hier op de man gespeeld. Mijn integriteit werd daarbij in twijfel getrokken en slaat naar binnen.'

Verschillende herinneringen

De Kruijf wijst namelijk naar voormalig-wethouder Van den Hengel. Hij zou als eerste informatie over de zandkwestie hebben gekregen. Toch wordt dit door de oud-wethouder ontkent. Volgens hem waren wethouder De Kruijf, burgemeester Asje van Dijk en ambtenaar Ruud Schouwaert wel geïnformeerd.

Omdat beide partijen vasthielden aan hun verhaal eiste de gemeenteraad opheldering over het verhaal. Burgemeester Van Dijk sprak tweemaal met de oud-wethouder om alles boven water te krijgen en met een gemeenschappelijke verklaring te komen, maar dit doel is niet gelukt. 'De herinneringen zijn te vaag', aldus de burgemeester.

Ondanks dat veel feiten boven tafel zijn gekomen, zijn beide partijen niet nader tot elkaar gekomen. 'Over wat er tussen december 2017 en maart 2018 is gebeurd herinneren geen van de mensen die in de brief van de heer Van den Hengel zijn genoemd nog iets', aldus Van Dijk.

Schuld

Ondanks dat het onduidelijk blijft wat er precies in de beginperiode van de crisis is gebeurd, blijft het feit staan dat het college volgens commissie Eenhoorn te afwachtend heeft gehandeld. Van die conclusie loopt De Kruijf niet weg. 'Wij hebben tot drie maal toe aan de gemeenteraad aangegeven dat we eerder naar hen met de informatie moeten komen. Die fout moeten we niet nog eens maken en daar is iedereen het over eens.'

Door: Wim van Amerongen

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend