Logo De Belofte

NIJKERK - Het college van Nijkerk was van plan om de ozb behoorlijk te verhogen, maar de gemeenteraad trapt iets op de rem. B&W stelde een verhoging voor van 8,7 procent, maar de gemeenteraad wilde niet verder gaan dan een verhoging van 7,2 procent. Oppositiepartij CDA wilde dat er gesneden zou worden in de kosten om de stijging van de ozb nog verder te beperken, maar daar is geen meerderheid voor. Het CDA stemde als enige tegen de begroting.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wethouder van Financiën Oosterwijk: 'We willen de lasten zo laag mogelijk houden, maar niet extra bezuinigen.' Fractievoorzitter van oppositiepartij CDA Van Ruler had graag gezien dat de gemeente wel scherper zou zijn op de uitgaven. 

Op de nullijn

De coalitiepartijen in de gemeenteraad willen dat de ozb iets minder wordt verhoogd dan aanvankelijk de bedoeling. De begroting komt met een verhoging van 7,2 procent precies uit op nul.

Uitgaven en inkomsten zijn dus in evenwicht, maar met een kleine tegenvaller moet er dan wel meteen een greep uit de spaarpot worden gedaan. Wethouder Oosterwijk maakt zich daar geen zorgen over, omdat er volgens hem genoeg spaargeld is om dat risico te dekken. 

Oppositie vindt 6,9 miljoen in de begroting

Aart Klompenhouwer, fractievoorzitter van de Lokale Partij, kwam in de begroting een bedrag van 6,9 miljoen tegen in het potje 'reserve precariorechten.'

Die rechten mogen niet meer worden geheven en dus is dat bedrag over. De hele raad was het ermee eens dat het geld ook wel aan andere dingen kan worden uitgegeven, zoals projecten die gaan over 75 jaar vrijheid.

Onderhoud groen

In Nijkerk zijn al lange tijd klachten over het onderhoud van het groen. De oppositie sprak de wethouder er nog eens op aan. Wethouder Aboyaakoub-Akkouh kent de klachten en zei dat medewerkers van de groenvoorziening er geregeld op worden aangesproken. 

'Dat is echt heel vervelend voor onze medewerkers,' zei ze in een emotioneel betoog. 'Weet dat wij ermee aan de slag zijn en dat er gewerkt wordt aan een plan om de groenvoorziening te verbeteren.' De raad hielp een handje en stemde unaniem in met het plaatsen van extra bladkorven. 

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 'We worden weggezet als stelletje amateurs', autorally van de baan

  16 januari 2020
  NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.
 • Burgemeester Nijkerk: geen behoefte aan wijzend vingertje van Rijksoverheid

  06 januari 2020
  NIJKERK - Burgemeester Renkema van Nijkerk vindt de rijksbudgetten voor de zorgtaken van de gemeente 'volstrekt ontoereikend'. Dat zei hij in zijn nieuwjaarsspeech. De gemeente moet al jaren geld bijleggen, omdat de jeugdzorg en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning veel meer kost dan dat Den Haag betaalt.
 • Nijkerk stelt 1 euro per inwoner beschikbaar voor herdenking 75 jaar vrijheid

  10 december 2019
  NIJKERK - Het gemeentebestuur van Nijkerk heeft 45.000 euro beschikbaar gesteld voor het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in 2020. Die ene euro per inwoner is bedoeld om initiatieven van bewoners financieel te ondersteunen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend