Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp en Ronald Paping hebben de gemeenteraad te laat geïnformeerd over de verhoging van de afvalstoffenheffing, vinden verschillende partijen.

door Huibert Veth

Het college meldde vorige week dat de stijging van de afvalstoffenheffing volgend jaar verdubbelt, omdat de invoering van diftar - het betalen per afvalzak - wordt uitgesteld tot 1 juli.

De voorgestelde begroting moet hiervoor worden gewijzigd en bovendien kwam de mededeling een dag nadat de coalitiepartijen hun succesvolle lijmpoging bekendmaakten. Daarin zat ook een ozb-verhoging, een maatregel die met name voor VVD en D66 niet gewenst is.

Zie ook: Wéér gedoe over afvalinzameling Arnhem, burger duurder uit

'Had het willen weten'

De coalitie was op dat moment niet op de hoogte van de extra stijging van de afvalstoffenheffing. 'Maar ik had het wel heel graag willen weten', zegt Sabine Andeweg (D66).

Uit de interne stukken die woensdagmiddag naar buiten kwamen, blijkt dat Bouwkamp zich op 19 september voornam om diftar uit te stellen. Ook was toen al duidelijk dat daar consequenties aan zitten voor de afvalstoffenheffing. Paping, die verantwoordelijk is voor financiën, was sinds 24 september op de hoogte dat er een extra verhoging aankwam.

De wethouders kozen er vervolgens voor om de raad hierover te informeren toen de gevolgen exact duidelijk waren. Dat was ruim een maand later.

'Informatie was niet duidelijk'

Eric Greving (PvdA) heeft begrip voor de keuze om diftar uit te stellen. 'Maar de informatie was niet duidelijk, terwijl de consequenties groot zijn. Dat had het college ook kunnen inschatten. Dit roept deze discussie op, en komt de invoering niet ten goede. Tijdige en goede informatie is essentieel. Zeker in een complexe situatie.'

'Ongelukkig moment'

'Het kan niet bestaan dat dit door het college aan het einde van het debat, in het holst van de nacht wordt gemeld', zegt Ine van Burgsteden (CDA) over het moment waarop de raad hoorde over het uitstel van diftar. Dat was een 'ongelukkig moment', erkent Bouwkamp.

Gerrie Elfrink (SP) vraagt zich af of de GroenLinks-wethouders 'partijpolitieke redenen hadden om de lastenstijging voor zich te houden'. 'De coalitielijm was nog niet droog. Met daarin een lastenverhoging in de ozb, waar de VVD tandenknarsend mee akkoord is gegaan.'

Bewijzen

'Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten', bijt Mark Coenders (GroenLinks) hem toe. Hij vindt dat Elfrink met bewijzen moet komen voor zijn suggesties. 'Maar ik zie ze niet.'

'Het kan natuurlijk ook pure klunzigheid zijn', reageert Elfrink. 'Maar dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd terwijl het college het wel wist, dat is een feit.'

Elfrink wil een debat om de wethouders nader aan de tand te voelen over de wijze waarop de gemeenteraad is geïnformeerd. Ook hebben verschillende partijen verduidelijkende vragen gesteld aan het college.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend