Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp en Ronald Paping hebben de gemeenteraad te laat geïnformeerd over de verhoging van de afvalstoffenheffing, vinden verschillende partijen.

door Huibert Veth

Het college meldde vorige week dat de stijging van de afvalstoffenheffing volgend jaar verdubbelt, omdat de invoering van diftar - het betalen per afvalzak - wordt uitgesteld tot 1 juli.

De voorgestelde begroting moet hiervoor worden gewijzigd en bovendien kwam de mededeling een dag nadat de coalitiepartijen hun succesvolle lijmpoging bekendmaakten. Daarin zat ook een ozb-verhoging, een maatregel die met name voor VVD en D66 niet gewenst is.

Zie ook: Wéér gedoe over afvalinzameling Arnhem, burger duurder uit

'Had het willen weten'

De coalitie was op dat moment niet op de hoogte van de extra stijging van de afvalstoffenheffing. 'Maar ik had het wel heel graag willen weten', zegt Sabine Andeweg (D66).

Uit de interne stukken die woensdagmiddag naar buiten kwamen, blijkt dat Bouwkamp zich op 19 september voornam om diftar uit te stellen. Ook was toen al duidelijk dat daar consequenties aan zitten voor de afvalstoffenheffing. Paping, die verantwoordelijk is voor financiën, was sinds 24 september op de hoogte dat er een extra verhoging aankwam.

De wethouders kozen er vervolgens voor om de raad hierover te informeren toen de gevolgen exact duidelijk waren. Dat was ruim een maand later.

'Informatie was niet duidelijk'

Eric Greving (PvdA) heeft begrip voor de keuze om diftar uit te stellen. 'Maar de informatie was niet duidelijk, terwijl de consequenties groot zijn. Dat had het college ook kunnen inschatten. Dit roept deze discussie op, en komt de invoering niet ten goede. Tijdige en goede informatie is essentieel. Zeker in een complexe situatie.'

'Ongelukkig moment'

'Het kan niet bestaan dat dit door het college aan het einde van het debat, in het holst van de nacht wordt gemeld', zegt Ine van Burgsteden (CDA) over het moment waarop de raad hoorde over het uitstel van diftar. Dat was een 'ongelukkig moment', erkent Bouwkamp.

Gerrie Elfrink (SP) vraagt zich af of de GroenLinks-wethouders 'partijpolitieke redenen hadden om de lastenstijging voor zich te houden'. 'De coalitielijm was nog niet droog. Met daarin een lastenverhoging in de ozb, waar de VVD tandenknarsend mee akkoord is gegaan.'

Bewijzen

'Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten', bijt Mark Coenders (GroenLinks) hem toe. Hij vindt dat Elfrink met bewijzen moet komen voor zijn suggesties. 'Maar ik zie ze niet.'

'Het kan natuurlijk ook pure klunzigheid zijn', reageert Elfrink. 'Maar dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd terwijl het college het wel wist, dat is een feit.'

Elfrink wil een debat om de wethouders nader aan de tand te voelen over de wijze waarop de gemeenteraad is geïnformeerd. Ook hebben verschillende partijen verduidelijkende vragen gesteld aan het college.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend