Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse wethouders Cathelijne Bouwkamp en Ronald Paping hebben de gemeenteraad te laat geïnformeerd over de verhoging van de afvalstoffenheffing, vinden verschillende partijen.

door Huibert Veth

Het college meldde vorige week dat de stijging van de afvalstoffenheffing volgend jaar verdubbelt, omdat de invoering van diftar - het betalen per afvalzak - wordt uitgesteld tot 1 juli.

De voorgestelde begroting moet hiervoor worden gewijzigd en bovendien kwam de mededeling een dag nadat de coalitiepartijen hun succesvolle lijmpoging bekendmaakten. Daarin zat ook een ozb-verhoging, een maatregel die met name voor VVD en D66 niet gewenst is.

Zie ook: Wéér gedoe over afvalinzameling Arnhem, burger duurder uit

'Had het willen weten'

De coalitie was op dat moment niet op de hoogte van de extra stijging van de afvalstoffenheffing. 'Maar ik had het wel heel graag willen weten', zegt Sabine Andeweg (D66).

Uit de interne stukken die woensdagmiddag naar buiten kwamen, blijkt dat Bouwkamp zich op 19 september voornam om diftar uit te stellen. Ook was toen al duidelijk dat daar consequenties aan zitten voor de afvalstoffenheffing. Paping, die verantwoordelijk is voor financiën, was sinds 24 september op de hoogte dat er een extra verhoging aankwam.

De wethouders kozen er vervolgens voor om de raad hierover te informeren toen de gevolgen exact duidelijk waren. Dat was ruim een maand later.

'Informatie was niet duidelijk'

Eric Greving (PvdA) heeft begrip voor de keuze om diftar uit te stellen. 'Maar de informatie was niet duidelijk, terwijl de consequenties groot zijn. Dat had het college ook kunnen inschatten. Dit roept deze discussie op, en komt de invoering niet ten goede. Tijdige en goede informatie is essentieel. Zeker in een complexe situatie.'

'Ongelukkig moment'

'Het kan niet bestaan dat dit door het college aan het einde van het debat, in het holst van de nacht wordt gemeld', zegt Ine van Burgsteden (CDA) over het moment waarop de raad hoorde over het uitstel van diftar. Dat was een 'ongelukkig moment', erkent Bouwkamp.

Gerrie Elfrink (SP) vraagt zich af of de GroenLinks-wethouders 'partijpolitieke redenen hadden om de lastenstijging voor zich te houden'. 'De coalitielijm was nog niet droog. Met daarin een lastenverhoging in de ozb, waar de VVD tandenknarsend mee akkoord is gegaan.'

Bewijzen

'Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten', bijt Mark Coenders (GroenLinks) hem toe. Hij vindt dat Elfrink met bewijzen moet komen voor zijn suggesties. 'Maar ik zie ze niet.'

'Het kan natuurlijk ook pure klunzigheid zijn', reageert Elfrink. 'Maar dat de gemeenteraad niet is geïnformeerd terwijl het college het wel wist, dat is een feit.'

Elfrink wil een debat om de wethouders nader aan de tand te voelen over de wijze waarop de gemeenteraad is geïnformeerd. Ook hebben verschillende partijen verduidelijkende vragen gesteld aan het college.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend