Logo De Belofte

APELDOORN - Zero55: een plek waar je kunt lasergamen, karten en bowlen in Apeldoorn en Enschede. Het is opgezet door een bedrijf dat verbonden is aan de gemeente Apeldoorn: Accres, een zogenoemd gemeentebedrijf. De Apeldoornse en Enschedese politiek willen weten of dit wel door de beugel kan.

door Bastiaan van Blokland 

Accres bedenkt concepten op het gebied van accommodaties, recreatie, educatie en sport. Het is in handen van Apeldoorn, maar dochterbedrijf Zero55 exploiteert nu zelf ook commerciële activiteiten. Zo kun je in vestigingen in Enschede en Apeldoorn onder meer karten en lasergamen. 

Is dit de bedoeling? 

In 2017 kreeg de gemeente een opmerking van de Autoriteit Consument en Markt over de handel en wandel van Accres, zegt Gemeentebelangen Apeldoorn. De partij stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Accres kreeg in 2016 de ruimte om ook activiteiten te ondernemen in andere gemeenten. Maar is het commerciële Zero55 dan wat de gemeente daarmee voor ogen had? En in hoeverre zijn de twee aan elkaar verbonden? 

Staatssteun

Dat de constructie mogelijk is, houdt ook de Enschedese politiek bezig, schreef dagblad De Stentor eerder deze week. Want als de overheid (indirect) eigenaar is van een commercieel bedrijf, dan is er sprake van staatssteun. En dat mag niet. Het is tenslotte oneerlijk voor de concurrenten. 

Gemeentebelangen wil van het Apeldoornse college onder meer weten of de gemeente de aandelen in Accres van de hand wil doen, of dat het Accres  helemaal op wil laten gaan in de gemeentelijke organisatie. Daarnaast moet het college duidelijk maken of de commerciële activiteiten van dochterbedrijf Zero55 door de beugel kunnen.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend