Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem kan door met de invoering van diftar, het systeem om de inwoner te laten betalen per zak restafval. Dat bleek woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Daar werd men het eens over de voorwaarden. Voorstellen om het systeem de nek om te draaien, werden weggestemd.

door Huibert Veth

De laatste randvoorwaarde waar de raad over moest beslissen was hoe om te gaan met minima. Het collegevoorstel om minima tot een gemiddeld afvalverbruik de kosten kwijt te schelden en pas daarna te laten betalen, werd ongewijzigd aangenomen. Verbruiken minima minder afval dan krijgen ze van de gemeente geld terug. Bijvoorbeeld om leuke dingen mee te doen.

Zie ook: Arnhemse minima kunnen verdienen aan afval

'Geen inkomenspolitiek'

Vooral dat laatste gaat het CDA te ver. Milieubeleid en inkomenspolitiek moeten niet aan elkaar worden gekoppeld, vindt raadslid Jan Hutten. Zijn voorstel om dat te schrappen haalde het niet.

Ook het voorstel om te stoppen met de invoering van diftar sneuvelde. Evenals de wens om een onderzoek te doen naar nascheiding, waarbij de afvalverwerker het grootste deel van de scheiding doet.

'Ratten lopen de polonaise'

'En dat terwijl de ratten de polonaise lopen in het Spijkerkwartier', zegt fractievoorzitter Coen Verheij (PVV). Hij doelt hiermee op het feit dat het afsluiten van de ondergrondse containers op bepaalde plekken zou leiden tot het dumpen van afval. Dat zou de knaagdieren aantrekken.

Raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal) wijst erop hoe ingewikkeld het scheiden van afval voor de burger is. Bij een test had ze zelf maar 33 procent van de vragen goed. Fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) spiegelt zich liever aan het Brabantse dorpje Reusel. Daar zouden inwoners volgens hem gemiddeld nog maar 7 kilo restafval per jaar produceren.

'Vrij elitair'

Ook het 'opvoedkundige traject' vervalt volgens De Groot als je diftar niet invoert. Dat klinkt volgens Manders 'vrij elitair'. 'Wij gaan de wereld verbeteren, en dat doen we zo.'

Het stadsbestuur is van plan om per 1 juli 2020 helemaal over te stappen op het nieuwe systeem. Vanaf dan gaat een Arnhemmer 80 eurocent betalen voor elke keer dat hij een 30-literzak restafval wegbrengt.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend