Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem kan door met de invoering van diftar, het systeem om de inwoner te laten betalen per zak restafval. Dat bleek woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Daar werd men het eens over de voorwaarden. Voorstellen om het systeem de nek om te draaien, werden weggestemd.

door Huibert Veth

De laatste randvoorwaarde waar de raad over moest beslissen was hoe om te gaan met minima. Het collegevoorstel om minima tot een gemiddeld afvalverbruik de kosten kwijt te schelden en pas daarna te laten betalen, werd ongewijzigd aangenomen. Verbruiken minima minder afval dan krijgen ze van de gemeente geld terug. Bijvoorbeeld om leuke dingen mee te doen.

Zie ook: Arnhemse minima kunnen verdienen aan afval

'Geen inkomenspolitiek'

Vooral dat laatste gaat het CDA te ver. Milieubeleid en inkomenspolitiek moeten niet aan elkaar worden gekoppeld, vindt raadslid Jan Hutten. Zijn voorstel om dat te schrappen haalde het niet.

Ook het voorstel om te stoppen met de invoering van diftar sneuvelde. Evenals de wens om een onderzoek te doen naar nascheiding, waarbij de afvalverwerker het grootste deel van de scheiding doet.

'Ratten lopen de polonaise'

'En dat terwijl de ratten de polonaise lopen in het Spijkerkwartier', zegt fractievoorzitter Coen Verheij (PVV). Hij doelt hiermee op het feit dat het afsluiten van de ondergrondse containers op bepaalde plekken zou leiden tot het dumpen van afval. Dat zou de knaagdieren aantrekken.

Raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal) wijst erop hoe ingewikkeld het scheiden van afval voor de burger is. Bij een test had ze zelf maar 33 procent van de vragen goed. Fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) spiegelt zich liever aan het Brabantse dorpje Reusel. Daar zouden inwoners volgens hem gemiddeld nog maar 7 kilo restafval per jaar produceren.

'Vrij elitair'

Ook het 'opvoedkundige traject' vervalt volgens De Groot als je diftar niet invoert. Dat klinkt volgens Manders 'vrij elitair'. 'Wij gaan de wereld verbeteren, en dat doen we zo.'

Het stadsbestuur is van plan om per 1 juli 2020 helemaal over te stappen op het nieuwe systeem. Vanaf dan gaat een Arnhemmer 80 eurocent betalen voor elke keer dat hij een 30-literzak restafval wegbrengt.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend