Logo De Belofte

DOETINCHEM - Horeca-ondernemers en de politie in Doetinchem pleitten voor cameratoezicht in het centrum van de stad. Na de massale vechtpartij van drie weken geleden, waarbij er geweld werd gebruikt tegen hulpverleners, laaide de discussie over cameratoezicht in het centrum van Doetinchem weer op. Vanavond praat de gemeenteraad over het onderwerp.

'Als politieman zeg ik volmondig ja tegen cameratoezicht.' Mikel Kleinpenning is wijkagent in het centrum van Doetinchem en hij vindt dat cameratoezicht kan helpen in zijn werk. 'Het werkt preventief. We kunnen eerder acteren op zaken en eventueel ingrijpen. We hebben laatst te maken gehad met uitgaansgeweld. Camerabeelden kunnen dan een goede ondersteuning zijn om verdachten in beeld te krijgen.'

Ook horecaondernemer Pascal van der Beek is groot voorstander van cameratoezicht. Van der Beek heeft een aantal horecazaken in de uitgaansstraat van Doetinchem. 'Het zou een mooie ontwikkeling zijn voor de binnenstad', zegt van der Beek. 'Zeker voor de veiligheid als mensen komen stappen of uit eten gaan. Hoe meer we kunnen beveiligen, hoe meer we kunnen achterhalen.'

'Het had al veel eerder moeten gebeuren'

Het bevreemd Van der Beek dat Doetinchem op dit moment nog geen cameratoezicht heeft in het centrum. 'Doetinchem wil zich toch profileren als de hoofdstad van de Achterhoek. Wij trekken steeds meer mensen aan van buitenaf en dat zijn niet alleen maar leuke mensen. Het had al veel eerder moeten gebeuren', aldus Van der Beek.

Volgens Kleinpenning heeft Doetinchem op dit moment al een pakket aan maatregelen voor de veiligheid in het centrum van de stad. 'We hebben calamiteitenverlichting, een horecanummer die ondernemers rechtstreeks kunnen bellen zonder tussenkomst van 112 en agenten van het 'Openbaar Orde team' die goed getraind zijn. Cameratoezicht zou voor ons een welkome aanvulling zijn', aldus Kleinpenning.

Veilig klimaat in het centrum

Het is volgens Kleinpenning een illusie om te denken dat cameratoezicht straks alle incidenten in het centrum van Doetinchem kan voorkomen. 'Cameratoezicht kan wel bijdragen aan een veilig klimaat in ons centrum. Doetinchem is normaal gesproken een veilige uitgaansstad en uiteraard hebben we hier ook wel eens incidenten, maar dat wil niet zeggen dat je alles kan voorkomen.'

De gemeenteraad van Doetinchem praat donderdagavond in de raadsvergadering over het cameratoezicht. Onder de partijen lijkt er een groot draagvlak te zijn. Eerder gaf burgemeester Mark Boumans al aan om hier nog eens goed naar te kijken.

Zie ook:

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Bestuur Laborijn houdt raad Oude IJsselstreek 'ander perspectief' voor

  11 december 2019
  GENDRINGEN - De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet donderdagavond een beslissing nemen over de door het college voorgestelde uittreding van Laborijn. De sociale dienst heeft de raadsleden echter bewust nog een brief gestuurd, want 'het raadsvoorstel geeft een beeld vanuit slechts één perspectief'.
 • Oude IJsselstreek denkt voor afkoopsom 'tussen 2 en 4 miljoen' uit Laborijn te kunnen stappen

  06 december 2019
  GENDRINGEN - Oude IJsselstreek denkt voor een afkoopsom 'tussen de 2 en 4 miljoen euro' uit Laborijn te kunnen stappen, daar waar adviesbureau BDO uitgaat van een richtbedrag van 8,9 miljoen euro. 'Maar dat is een brutobedrag, de daadwerkelijke som zal lager zijn', zegt wethouder Ben Hiddinga van Oude IJsselstreek.
 • Schoolbestuurder noemt situatie basisschool Hogenkamp in Doetinchem perspectiefloos

  05 december 2019
  DOETINCHEM - Petra Krajenbrink, voorzitter van scholengroep IJsselgraaf, noemt de situatie waarin basisschool Hogenkamp in Doetinchem zit perspectiefloos. Ondanks een groeiend leerlingenaantal mag de basisschool van de gemeente niet uitbreiden op de huidige locatie en is een structurele oplossing ook niet in zicht.
 • Snel nieuwe controle voor seksclub Escape

  29 november 2019
  DOETINCHEM - Seksclub Escape in Doetinchem kan nog dit jaar een nieuwe controle tegemoet zien. Burgemeester Mark Boumans gaf donderdagavond tijdens de raadsvergadering aan bij constatering van overtredingen over te gaan tot sluiting.
 • Onderzoek naar kosten uittreding Oude IJsselstreek uit sociale dienst Laborijn

  22 november 2019
  DOETINCHEM - Op korte termijn moet middels een onderzoek duidelijk worden wat de kosten zijn van uittreding van Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Dat heeft het algemeen bestuur van Laborijn vrijdagochtend besloten. Oude IJsselstreek moet hier voor het einde van het jaar een besluit over nemen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend