Logo De Belofte

DOETINCHEM - Horeca-ondernemers en de politie in Doetinchem pleitten voor cameratoezicht in het centrum van de stad. Na de massale vechtpartij van drie weken geleden, waarbij er geweld werd gebruikt tegen hulpverleners, laaide de discussie over cameratoezicht in het centrum van Doetinchem weer op. Vanavond praat de gemeenteraad over het onderwerp.

'Als politieman zeg ik volmondig ja tegen cameratoezicht.' Mikel Kleinpenning is wijkagent in het centrum van Doetinchem en hij vindt dat cameratoezicht kan helpen in zijn werk. 'Het werkt preventief. We kunnen eerder acteren op zaken en eventueel ingrijpen. We hebben laatst te maken gehad met uitgaansgeweld. Camerabeelden kunnen dan een goede ondersteuning zijn om verdachten in beeld te krijgen.'

Ook horecaondernemer Pascal van der Beek is groot voorstander van cameratoezicht. Van der Beek heeft een aantal horecazaken in de uitgaansstraat van Doetinchem. 'Het zou een mooie ontwikkeling zijn voor de binnenstad', zegt van der Beek. 'Zeker voor de veiligheid als mensen komen stappen of uit eten gaan. Hoe meer we kunnen beveiligen, hoe meer we kunnen achterhalen.'

'Het had al veel eerder moeten gebeuren'

Het bevreemd Van der Beek dat Doetinchem op dit moment nog geen cameratoezicht heeft in het centrum. 'Doetinchem wil zich toch profileren als de hoofdstad van de Achterhoek. Wij trekken steeds meer mensen aan van buitenaf en dat zijn niet alleen maar leuke mensen. Het had al veel eerder moeten gebeuren', aldus Van der Beek.

Volgens Kleinpenning heeft Doetinchem op dit moment al een pakket aan maatregelen voor de veiligheid in het centrum van de stad. 'We hebben calamiteitenverlichting, een horecanummer die ondernemers rechtstreeks kunnen bellen zonder tussenkomst van 112 en agenten van het 'Openbaar Orde team' die goed getraind zijn. Cameratoezicht zou voor ons een welkome aanvulling zijn', aldus Kleinpenning.

Veilig klimaat in het centrum

Het is volgens Kleinpenning een illusie om te denken dat cameratoezicht straks alle incidenten in het centrum van Doetinchem kan voorkomen. 'Cameratoezicht kan wel bijdragen aan een veilig klimaat in ons centrum. Doetinchem is normaal gesproken een veilige uitgaansstad en uiteraard hebben we hier ook wel eens incidenten, maar dat wil niet zeggen dat je alles kan voorkomen.'

De gemeenteraad van Doetinchem praat donderdagavond in de raadsvergadering over het cameratoezicht. Onder de partijen lijkt er een groot draagvlak te zijn. Eerder gaf burgemeester Mark Boumans al aan om hier nog eens goed naar te kijken.

Zie ook:

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend