Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De ozb stijgt volgend jaar met vijf procent in Winterswijk. Ook haalt de gemeente ruim 5 miljoen euro uit de gemeentelijke spaarpot, en laat ze de schulden stevig oplopen. Dat stelt het gemeentebestuur voor in zijn begroting.

door Huibert Veth en Rik Kapitein

De huizenprijzen stijgen aankomend jaar naar verwachting met vijf procent in Winterswijk. Andere gemeenten corrigeren deze stijging van de WOZ-waarde, door een lager ozb-percentage te rekenen.

Maar Winterswijk laat het ozb-tarief op gelijke hoogte. In de praktijk stijgt daardoor de ozb wel degelijk.

Een huis dat in 2019 een waarde van 200.000 euro had, is naar verwachting in 2020 210.000 euro waard. De eigenaar van dat huis gaat door deze stijging 12 euro extra belasting betalen per jaar.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat Winterswijk geen invloed heeft op die verwachte stijging van de WOZ-waarde. 'Wij hebben alleen invloed op het ozb-tarief, en dat laten we niet stijgen.'

'Spaarpot nog voldoende gevuld'

Ook teert Winterswijk de komende jaren structureel in op de reserves. Volgend jaar wordt met ruim 5 miljoen euro de grootste greep uit de kas gedaan. In 2021 is dat nog ruim 2 miljoen euro. Ondanks dat is de spaarpot nog voldoende gevuld om risico's op te vangen. Ook kan de gemeente nog goed aan haar financiële verplichtingen voldoen.

De schulden lopen stevig op de komende jaren. Nu is er nog een schuld van 69 miljoen euro. In 2021 is dat al ruim 86 miljoen euro.

De komende weken zal de gemeenteraad beslissen over de voorstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend