TIEL - Tiel wil speciale woongebouwen mogelijk maken waarin honderden arbeidsmigranten kunnen wonen. Het college van burgemeester en wethouders heeft regels opgesteld waaraan deze gebouwen moeten voldoen. Het stadsbestuur is met twee uitzendbureau's in gesprek over zo'n gebouw.
door Menno Provoost
In Tiel wonen twee- tot drieduizend buitenlandse arbeidskrachten, die via uitzendbureaus onder meer werken in de logistiek, industrie en als plukker in de fruitteelt. Vorig jaar kwam de stad met regels om paal en perk te stellen aan het verkameren van gewone rijtjeshuizen en andere panden in de stad om er deze arbeidsmigranten te vestigen. Dat leidde regelmatig tot slechte woonomstandigheden en overlast voor de buurt.
Het college vindt het daarom een goed idee om arbeidsmigranten in centrale gebouwen te vestigen. Bij zo'n gebouw moet voldoende parkeerruimte zijn en voorzieningen voor ontspanning, sporten of boodschappen doen.
Woningen terug naar de inwoners
Het gebouw zou een volwaardig appartementengebouw moeten zijn. Zo'n professionele centrale locatie zou 100 tot 350 slaapplaatsen moeten tellen. In totaal denkt Tiel aan het realiseren van duizend slaapplaatsen op deze manier. De mensen die er komen wonen, moeten in de regio werkzaam zijn. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de uitzendbureau's per zes slaapplaatsen één reguliere woning weer beschikbaar stellen voor de woningmarkt.
Nog geen locaties
Er zijn nog geen potentiële locaties bekendgemaakt. Ze zouden bij voorkeur wel dicht bij de bebouwde kom moeten liggen, verspreid over de stad op een perceel van circa een hectare. De gemeenteraad bespreekt de plannen in december. Pas daarna kijkt de gemeente naar mogelijke locaties.
Regionale afspraken
Diverse gemeenten in het rivierengebied werken aan beleid rond de huisvesting van het toenemende aantal arbeidsmigranten. Werknemers die langer dan drie maanden in Nederland zijn, moeten zich nu inschrijven bij de gemeente. Voor werknemers die hier korter verblijven, voeren steeds meer gemeenten een nachtregister in, zodat er ook verblijfsbelasting geheven kan worden.
De gemeenten willen regionale afspraken maken om te voorkomen dat het huisvestingsprobleem zich steeds verplaatst. Tiel stelt voor om het toezicht en de handhaving op goede huisvesting ook regionaal te gaan doen.
Het laatste nieuws uit Tiel
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
-
TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
-
LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
-
TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.