Logo De Belofte

APELDOORN - Iedereen moet mee kunnen doen, groen is belangrijk, zaken worden aangepakt en toerisme is welkom in Apeldoorn. Dat zijn kernbegrippen waarmee de gemeente Apeldoorn aan de slag gaat de komende tijd. Zo moet een visie voor de lange termijn ontstaan. Ook inwoners mogen meedenken.

door Bastiaan van Blokland 

Hoe zien Apeldoorners hun gemeente in 2030? Daarover mochten zij eerder al hun licht laten schijnen. Dat is hier terug te lezen. Daaruit kwam een zogenoemd koersdocument. Donderdag mogen Apeldoorners en politici daar hun mening over geven. 

Fiks tekort 

Ook wordt donderdag de meerjarenbegroting besproken. Apeldoorn staat er niet zo best voor. Er is een tekort van 27 miljoen en dat zou in de komende tijd kunnen oplopen tot zelfs 40 miljoen euro. 

Dat is allemaal in de nabije toekomst. Toch moet de gemeente zich ook richten op ambities en plannen voor de toekomst. Dat wil de landelijke overheid namelijk. 

Waarom moet dit? 

De kernbegrippen zijn de leidraad bij de ontwikkeling van Apeldoorn de komende jaren. Waarom is dit allemaal zo belangrijk? Natuurlijk is het handig als gemeenten een visie hebben op de lange termijn. Maar er speelt ook iets anders.

In 2021 gaat de Omgevingswet in. Wat dat is? Eigenlijk is het een bundeling van heel veel regels en wetten, die het makkelijker moeten maken om te beslissen over de algemene ruimte om ons heen. Denk dan aan bouwen en natuurbeheer of infrastructuur. 

Beslissingen maken 

Zo'n wet klinkt als goed nieuws voor diegenen die beslissingen nemen. Het betekent ook dat gemeenten moeten nadenken over waar zij naartoe willen in de toekomst. Dat wordt vastgelegd in de omgevingsvisie. 

Om daar te komen, buigen het bestuur van de stad en de gemeenteraad van Apeldoorn (ook inwoners mogen meedenken) zich over de koers die zij willen uitzetten.

Die koers leidt tot de visie, zodat ook Apeldoorn straks goed beslagen ten ijs hoopt te komen als de Omgevingwet intreedt. De visie moet in 2020 klaarliggen. 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend