Logo De Belofte

WAGENINGEN - De Wageningse gemeenteraad lijkt kritiekloos in te stemmen met de bouw van 458 nieuwbouwwoningen in de wijk Kortenoord. Terwijl veel omwonenden juist fel tegen het plan zijn vanwege verkeer dat dan voor hun deuren langskomt. Ze voelen zich niet gehoord door raadsleden en opgelicht door projectbureau PBD.

'Ons was beloofd dat dit een doodlopende weg zou blijven', zegt Rachid Mezgouti over de straat waar hij woont. Maar nu liggen er plannen om er een doorgaande route van te maken.

Belofte BPD

Dat was volgens Mezgouti niet de afspraak. Het verkeer naar de nieuwste woningen, zou via twee andere wegen gaan. Dat staat ook op de website van projectontwikkelaar BPD: 'Via de Nijlantsingel in het noorden en de Haarweg/Marijkeweg in het zuiden rijd je vlot de wijk in en uit.'

Maar de weg naar de Haarweg is nog niet gebouwd en wat het gemeentebestuur betreft, komt die er ook niet. Het verkeer zou beter via bestaande wegen geleid kunnen worden. Wethouder Anne Janssen (PvdA) zegt dat er later alsnog een weg aangelegd zou kunnen worden als dat noodzakelijk blijkt. 

Het weinige groen dat er is, wordt ons ook nog 5 of 10 jaar afgepakt
Izak Mauritz

Bouwverkeer voor de deur

Aan de andere kant van de wijk voelt ook Izak Mauritz zich 'belazerd'.  'Ze verkopen aan ons woningen, zonder er bij te vertellen dat daar een bouwweg kan komen', zegt hij. Pal voor zijn huis komt nu tijdelijk een weg voor het bouwverkeer van de nieuwbouwwijk. En dat zint hem niet. 'Het weinige groen dat er is, wordt ons ook nog 5 of 10 jaar afgepakt.'

De bewoners hadden vier alternatieve bouwverkeer-routes voorgesteld, maar daar staat het college niet achter. Een van de opties vond het gemeentebestuur te duur. Het gaat om 100.000 euro. 

Onjuiste cijfers?

Behalve de klachten over onjuiste informatieverstrekking, is er ook discussie over de juistheid van verkeerscijfers. De cijfers kloppen mogelijk niet omdat ze gelinkt zijn aan een verkeersmodel van de provincie waar een fout in blijkt te zitten. 

Maar de fout die door de provincie gemaakt is, heeft geen significante invloed op de verkeerscijfers van deze wijk, verzekert wethouder Peter de Haan (ChristenUnie). De raad lijkt overtuigd door de wethouders. Na iets meer dan een half uur was de kwestie besproken. Het plan gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering van 11 november.

Omwonenden zijn het daar niet mee eens en vonden de houding van raadsleden maandagavond maar weinig kritisch. 'We hebben pakken papier met getallen aangeleverd, waar we bewijzen onderuit halen van wat de wethouder zegt', zegt Johan van't Leven. 'En daar wordt echt heel weinig naar gekeken. Ik vind het teleurstellend hoe weinig het college gecontroleerd wordt door de raadsleden.' 

Zie ook: Fikse vertraging Campusroute Wageningen door provinciale fout

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend