Logo De Belofte

ELBURG - Waar kan Elburg zogenaamde 'mensen met onbegrepen gedrag' huisvesten? En wie zijn die kwetsbare inwoners? Maandagavond besprak de gemeenteraad onder meer deze vragen, tijdens een commissievergadering. Maar volgt de raad wel het advies van Expertisecentrum Flexwonen, dat speciaal onderzoek deed naar de huisvestingsvraag?

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het is een steeds terugkerend punt op de agenda van zowel de gemeenteraad als een grote groep inwoners: de huisvesting van arbeidsmigranten en 'mensen met onbegrepen gedrag'. In mei van dit jaar ontstond onrust bij bewoners van de Graaf Reinoldweg op 't Harde en de Berkenweg in Doornspijk. Op beide plekken wil de gemeente namelijk de huisvesting van arbeidsmigranten toestaan.

Bewoners van de Berkenweg zagen echter nog een extra reden tot zorg: op het voormalig vakantiepark, tegenwoordig bekend als Stuyvenzand, wil de eigenaar namelijk ook 'mensen met onbegrepen gedrag' huisvesten. 'Ik weet niet wat voor mensen dat zijn', zei Gerwin Vlijm destijds namens de bewoners tijdens de raadsvergadering. 'Maar als ik het op internet opzoek, zie ik dat Michael P. ook in die categorie valt. Ik zou hem niet naast me hebben willen wonen.'

Zie ook: Voorlopig geen arbeidsmigranten in 't Harde en Doornspijk

Tegen zichzelf beschermen

Maandagavond werd tijdens de commissievergadering duidelijker wat bedoeld wordt met 'onbegrepen gedrag'. Experts en ervaringsdeskundigen legden uit dat dit duidt op gedrag dat door de omgeving niet begrepen wordt en waar de omgeving ook niet goed mee om kan gaan. 'Het is een heel breed begrip. Veel mensen kunnen, met begeleiding, nog wel functioneren in de woonwijk', vertelde Evelien Meilink van Team VIA (Vangnet, Informatie, Advies). 'Maar een enkeling kan, om tegen zichzelf beschermd te worden, beter tijdelijk buiten de wijk worden opgevangen.'

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal gaf aan dat het om een vijftal inwoners van Elburg gaat, waar huisvesting voor gezocht wordt. 'En het is goed te beseffen dat dat gewone mensen zijn, net als u en ik.' In het plan 'Proeftuin Berkenweg', dat in januari 2019 aan de raad verscheen, wordt gesproken over acht personen die gehuisvest zouden worden op deze locatie.

De onrust zorgde er in mei voor dat het proces rondom vergunning op beide locaties 'on hold' werd gezet: het college van burgemeester en wethouders mocht verder geen nieuwe toezeggingen doen, totdat de gemeenteraad een beleid voor verschillende doelgroepen heeft opgesteld. 

Berkenweg biedt genoeg plek

Dat de gemeente mee wil werken aan de huisvesting van deze doelgroep op de Berkenweg, is niet in lijn met een rapport dat Expertisecentrum Flexwonen eerder schreef. Dat deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar mogelijke locaties om verschillende doelgroepen te huisvesten.

Over de Berkenweg is in dat rapport te lezen: 'De gemeente kan in één klap haar (regionale) bijdrage leveren door huisvesting [van arbeidsmigranten, red.] op dit park te legaliseren.' Elburg heeft in overleg met acht andere gemeenten afgesproken 90 arbeidsmigranten te huisvesten.

Op dit moment wonen er (naar schatting) zo'n 60-75 arbeidsmigranten op Stuyvenzand, en is er ruimte voor in totaal zo'n 90 arbeidsmigranten, exact het aantal dat Elburg heeft toegezegd op te vangen.

Green Village Parcs als optie

Daarnaast wordt in hetzelfde onderzoek een ander vakantiepark, Green Village Parcs, genoemd als 'uitermate geschikt voor huisvesting van zorgbehoevenden'. Op dit moment huurt zorginstelling EBC al enkele woningen op dat park, voor cliënten. Het Expertisecentrum Flexwonen raadt dan ook aan dit park daar tijdelijk voor beschikbaar te stellen. Het Expertisecentrum benoemt de mogelijkheid de woningen in te zetten als 'pauzewoningen'; woningen waar kwetsbare mensen voor maximaal 18 maanden mogen wonen.

Wim Reedijk sprak tijdens de commissievergadering namens Expertisecentrum in over deze situatie. 'Arbeidsmigranten die hier kort blijven, moeten in onze optiek niet gemixt worden met zo'n kwetsbare doelgroep. Als de arbeidsmigranten hier meerdere jaren blijven wonen, dan is die combinatie wel te maken.'

Green Village Parcs kwam maandagavond niet ter sprake. Deze vergadering was bedoeld als gespreksronde. Het college gaat aan de hand van dit gesprek verder met de uitwerking van het zogenaamde doelgroepenbeleid: de zoektocht naar huisvesting voor verschillende soorten spoedzoekers. De komende tijd zal daar dus nog vaker over gesproken worden.

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend