Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen stelt harde eisen aan nieuwbouwprojecten. De bouw van goedkope huur- en seniorenwoningen wordt daardoor gestimuleerd. Voor dure koopwoningen zal vanaf nu nauwelijks ruimte zijn.

Harde randvoorwaarden voor de bouw van woningen ontbraken, waardoor er relatief veel dure koopwoningen en te weinig sociale huurwoningen werden gebouwd. Dit nieuwe plan, de woningmarktstrategie, moet daar verandering in brengen. De hele gemeenteraad stemde er maandagavond mee in. 

Minimaal 30 procent sociale huur

Voortaan mag maximaal 10 procent van de nieuwbouwwoningen een duurder koophuis (van 360.00 euro of meer) zijn. 

Daarentegen komt er veel ruimte voor betaalbare huurwoningen: bij grote projecten moet minimaal 30 procent van de woningen voor de sociale verhuur zijn. Minimaal 15 procent moet bestemd zijn voor de middenhuur.

Senioren in het centrum

Drie locaties rondom het centrum zijn specifiek bedoeld voor senioren. Het gaat om Duivendaal, Costerweg en de Aula. Op twee van die locaties zal eventuele nieuwbouw gecombineerd worden met studentenhuisvesting.

Vanwege de vergrijzing is de behoefte aan seniorenwoningen echter nog veel groter. Dus wil de gemeente dat er nog meer gebouwd wordt voor die doelgroep. Bouwprojecten met seniorenwoningen krijgen daarom voorrang. Ook woningbouwprojecten met veel groenvoorzieningen of energiezuinige huizen kunnen met voorrang gerealiseerd worden. 

Over drie jaar wordt de woningmarktstrategie geëvalueerd. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg, Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend