Logo De Belofte

WIJCHEN - Bouwen op het Wijchens Meer moet niet worden toegestaan, vindt de gemeenteraad. Kritische burgers kwamen de afgelopen weken massaal in actie om bebouwing van dit Wijchense natuurgebied tegen te houden.

door Thomas Overdijk

In mei dienden ruim 650 burgers zienswijzen in tegen het centrumplan 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer', omdat ze het niet eens waren met de visie voor hun geliefde woongebied. De kritische inwoners vreesden voor natuurschade door bebouwing van de meeroever.

Zie ook: 'Blijf met je handen van het Wijchens Meer af', zeggen meer dan 2100 Wijchenaren

Geen bebouwing, maar ‘trekker’

In het oorspronkelijke centrumplan is ook ruimte voor recreatie aan de meeroever in de vorm van horeca, maar daar wil de gemeenteraad nu van af. Partijen willen het Wijchens Meer enkel en alleen bestemmen als natuurgebied. Wel willen zij een 'trekker' aan de zijkant van het meer, zonder de oever te bebouwen.

‘Met een trekker bedoelen wij bijvoorbeeld een mooi kunstwerk om mensen naar het meer te lokken’, vertelt Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. ‘Maar het is uiteindelijk aan het college daar invulling aan te geven.’ Dinsdag vergadert de raad over de centrumplannen.

Zie ook: Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

‘Grote winst’

Vorige maand begon het CDA een campagne het Wijchense Meer te behouden 'zoals het is': zonder enige bebouwing. ‘Het is een grote winst dat er nu niet gebouwd wordt. We zijn dan ook erg blij dat de partijen eindelijk durven in te grijpen’, vertelt fractievoorzitter Björn Derksen.

De partij blijft echter kritisch. Ze is ook één van de weinigen die het amendement niet heeft ondertekend. 'Het roept nog wel vragen op. Het Wijchens Meer is namelijk al een trekker op zich, waarom moet je er dan nog een bij hebben?’, besluit Derksen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Duizend woningen in groen gebied, inwoners gruwelen ervan

  20 februari 2020
  MALDEN - Woningbouw zorgt voor ophef in Malden. Plannen om tot duizend woningen te realiseren zijn onderwerp van besluitvorming tijdens de raadsvergadering, donderdagavond. Veel inwoners maken zich grote zorgen dat de bouwdrift ten koste gaat van een groen gebied ten zuiden van Malden.
 • Opgerolde cocaïnewasserij zat verstopt in varkensschuur

  19 februari 2020
  VRAGENDER - De cocaïnewasserij die eind vorige maand werd ontdekt in Vragender (gemeente Oost Gelre), zat in een afgetimmerd deel achterin een varkensschuur van een boerderij aan de Oude Winterswijkseweg. Het was ook ingericht als woonruimte.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Ambtenaren leren vriendelijker met vragen van burgers om te gaan

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met vragen van burgers om te gaan. 'Het gaat om houding en gedrag', zegt wethouder Karel Bonsen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend