Logo De Belofte

WIJCHEN - Bouwen op het Wijchens Meer moet niet worden toegestaan, vindt de gemeenteraad. Kritische burgers kwamen de afgelopen weken massaal in actie om bebouwing van dit Wijchense natuurgebied tegen te houden.

door Thomas Overdijk

In mei dienden ruim 650 burgers zienswijzen in tegen het centrumplan 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer', omdat ze het niet eens waren met de visie voor hun geliefde woongebied. De kritische inwoners vreesden voor natuurschade door bebouwing van de meeroever.

Zie ook: 'Blijf met je handen van het Wijchens Meer af', zeggen meer dan 2100 Wijchenaren

Geen bebouwing, maar ‘trekker’

In het oorspronkelijke centrumplan is ook ruimte voor recreatie aan de meeroever in de vorm van horeca, maar daar wil de gemeenteraad nu van af. Partijen willen het Wijchens Meer enkel en alleen bestemmen als natuurgebied. Wel willen zij een 'trekker' aan de zijkant van het meer, zonder de oever te bebouwen.

‘Met een trekker bedoelen wij bijvoorbeeld een mooi kunstwerk om mensen naar het meer te lokken’, vertelt Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen. ‘Maar het is uiteindelijk aan het college daar invulling aan te geven.’ Dinsdag vergadert de raad over de centrumplannen.

Zie ook: Wijchen wijzigt centrumplan na felle kritiek, maar nog lang niet iedereen is tevreden

‘Grote winst’

Vorige maand begon het CDA een campagne het Wijchense Meer te behouden 'zoals het is': zonder enige bebouwing. ‘Het is een grote winst dat er nu niet gebouwd wordt. We zijn dan ook erg blij dat de partijen eindelijk durven in te grijpen’, vertelt fractievoorzitter Björn Derksen.

De partij blijft echter kritisch. Ze is ook één van de weinigen die het amendement niet heeft ondertekend. 'Het roept nog wel vragen op. Het Wijchens Meer is namelijk al een trekker op zich, waarom moet je er dan nog een bij hebben?’, besluit Derksen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend