Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil initiatiefnemers van nieuwe woningen meer ruimte bieden om deze te realiseren. Met de nieuwe woningbouwstrategie moet bouwen naar behoefte mogelijk worden en wordt geprobeerd om leegstand van woningpanden te voorkomen.

Volgens de gemeente vindt er nu een mismatch plaats op de woningmarkt. Het woningaanbod zou al langer kwalitatief niet aansluiten op de vraag van woningzoekenden. Veel grotere, duurdere en oudere woningen van met name ouderen worden te koop aangeboden, terwijl er juist vraag is naar kleinere, goedkopere en nieuwere woningen voor diezelfde ouderen.

Oude plannen afstoffen

Met het vaststellen van een nieuwe woningbouwstrategie verwacht de gemeente dat verschillende initiatieven, die de afgelopen tijd niet van de grond kwamen, nu weer zullen worden opgepakt. Ook wil Doetinchem weer nieuwe gemeentelijke kavels gaan verkopen. Vanwege de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof is het volgens de gemeente van belang dat ongebruikte bouwmogelijkheden uit het verleden in bestemmingsplannen in stand worden gelaten. Zo kunnen nieuwe plannen alsnog doorgang vinden.

Voor het op peil houden van de sociale huurwoningvoorraad heeft de gemeente onder andere prestatieafspraken gemaakt met woningcorporatie Sité Woondiensten. Daarin is opgenomen dat Sité tussen 2015 en 2025 in totaal 400 sociale huurwoningen toevoegt aan de huidige woningvoorraad. Ook andere bewoning zoals tiny houses en kamerbewoning moet volgens Doetinchem mogelijk zijn, als daarover goede afspraken worden gemaakt met ontwikkelende partijen.

Buitengebied niet opgenomen

Het buitengebied van Doetinchem maakt geen deel uit van de nieuwe woningbouwstrategie. De gemeente is bezig met een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied die in januari volgend jaar duidelijkheid zal geven over de mogelijkheden van nieuwe woningen. De nieuwe woningbouwstrategie moet nog worden vastgesteld door de gemeenteraad.
 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend