Logo De Belofte

ARNHEM - Het afsteken van consumentenvuurwerk moet worden verboden, vindt een meerderheid van de Arnhemmers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente. Ook de politiek lijkt te porren voor zo'n verbod.

door Huibert Veth

Apeldoorn had onlangs de primeur door zich als eerste gemeente uit te spreken voor een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. En Arnhem zou wel eens de volgende kunnen zijn.

Arnhemmers voor verbod

Op dit moment is zo'n verbod nog niet mogelijk, want daarvoor is eerst landelijke wetgeving nodig. Daar wordt aan gewerkt.

Als die wetgeving er is, vindt 58 procent van de Arnhemmers dat het stadsbestuur het afsteken van consumentenvuurwerk moet verbieden. Als de gemeente zelf een vuurwerkshow organiseert, is zelfs tweederde voor een verbod.

De tekst gaat verder onder het item:

Politiek is enthousiast

En ook de politiek is hier enthousiast voor te krijgen. GroenLinks, CDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, DENK Verenigd Arnhem en de Arnhemse Ouderen Partij zijn voor, laten ze aan Omroep Gelderland weten. Samen met de PvdA vormen deze partijen een meerderheid. De sociaaldemocraten houden de kaarten nog even tegen de borst, maar het lijkt logisch dat zij zich bij hun overwegend linkse collega's aansluiten.

De SP is tegen een verbod. D66 wil een beperking van vuurwerk, te beginnen met de binnenstad, maar nog geen verbod.

'Je ziet dat veel maatschappelijke organisaties hiervoor pleiten', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders. 'Nu ook een groot deel van de Arnhemmers. Wat ons betreft gaan we richting een totaalverbod.' Fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren) had daar 'geen onderzoek voor nodig gehad'.

Scott van den Broek (CDA) was één van de initiatiefnemers voor het onderzoek. Hij zal het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten. 'En als een meerderheid een verbod wil, zullen wij daarin meegaan.' Wel wil hij eerst nog een keer van het college horen of de resultaten representatief zijn. Daar had de PVV eerder zijn bedenkingen bij.

'Illegaal vuurwerk is probleem'

Voor het onderzoek zijn 5.508 inwoners van Arnhem ondervraagd. 61 procent zegt in meer of mindere mate overlast te ervaren door vuurwerk. Volgens fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal) komt dat vooral door de toenemende hoeveelheid illegaal vuurwerk uit het buitenland. Daar moet volgens hem beter op worden gehandhaafd.

Ook VVD-raadslid Steffenie Pape pleit voor strenge controles in plaats van een verbod. 'Dus in de weken voor de jaarwisseling geen vuurwerk in de stad, en de vuurwerkvrije zones goed in de gaten houden.' Veel mensen beleven volgens haar plezier aan het afsteken van vuurwerk.

Het is afwachten of de partijen elkaar in een definitief voorstel vinden. Maar er lijken voldoende neuzen dezelfde kant op te staan om een totaalverbod te realiseren. Dat zou dan volgend jaar in kunnen gaan.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend