Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen moet zijn best gaan doen goede mensen te vinden voor de hoogwaardige technologische bedrijven en om die mensen ook vast te houden. En bedrijven moeten onderling meer samenwerken. Dat zijn belangrijke punten uit het economische beleid voor 2020- 2025 dat het college in samenwerking met het bedrijfsleven en kennisinstellingen heeft vastgesteld.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandenlang hebben ze met elkaar gesproken; de ondernemers, scholen en de Radboud Universiteit, mensen van ondernemersorganisaties en de gemeente. En daar is wethouder Monique Esselbrugge maar wat blij mee.

'Ik wilde een product dat echt vanuit de gezamenlijkheid ontstaat. Tijdens mijn wekelijkse werkbezoeken merkte ik dat veel ondernemers en instellingen goede initiatieven hebben die aandacht verdienen en dat er veel ruimte is voor nieuwe, kansrijke samenwerkingsverbanden.'

'Geen zak met geld maar een opdracht'

En die samenwerkingsverbanden wil de gemeente nu juist makkelijker maken. Want bedrijven kunnen elkaar helpen zo zegt Bregje Vreengeoor die vanuit de Radboud Universiteit ondernemerschap stimuleert. Wat daarbij helpt is als startende ondernemers vanuit grotere bedrijven een eerste opdracht krijgen. 'Want een ondernemer heeft zak geld nodig, een ondernemer heeft een eerste opdracht nodig.'

Rens Rovers van IT-bedrijf Zoolt is zo'n ondernemer die van start kon dankzij een opdracht van het veel grotere softwarebedrijf Planon. Volgens Rens is er nogal een verschil tussen een gemeente die gewoon een pot geld creëert waar starters uit kunnen putten en deze werkwijze waarbij de gemeente vooral faciliteert. Rens: 'Ik geloof heel erg in technologie en innovatie.' En die zaken krijgen volgens de betrokkenen een boost door de onderlinge samenwerking.

Goede onderlinge contacten

Volgens Dick Bos van Startup Nijmegen gaat het in de Waalstad al erg goed met startende ondernemers. 'Wij hebben een percentage van 85 procent succesvolle startups, dat wil zeggen ondernemers die na vijf jaar nog steeds bestaan.' Niet gek als je bedenkt dat het landelijk gemiddelde 50 procent is, zo stelt Bos. En dat heeft volgens hem te maken met de goede onderlinge contacten die er nu al zijn tussen diverse bedrijven. Die contacten moeten dus zeker in stand gehouden worden en waar nodig alleen maar versterkt worden.

Personeel vinden en houden

Volgens Pierre Guelen van Planon (750 werknemers) is grote probleem in de huidige economie vooral om goed personeel te vinden en vast te houden. 'Ik heb liever meer woningen dan industrieterreinen', zo zegt hij. Het gaat al de goede kant op zo schetst Guelen, met een Nijmeegse beroepsbevolking die nog steeds stijgt en die bovendien op Utrecht na, de hoogst opgeleide beroepsbevolking van Nederland is. 

Braindrain

Maar Nijmegen is niet alleen een plek om een goede studie te volgen, maar ook om te blijven hangen. En dat laatste moet nog tussen de oren bij mensen die nu vertrekken naar bijvoorbeeld Amsterdam of Eindhoven. Al valt het volgens wethouder Esselbrugge wel weer mee met die zogenoemde 'braindrain' (het wegtrekken van gekwalificeerd personeel, KdJ). 'Ik heb cijfers gezien die een gematigd beeld schetsen, dus we moeten dat niet steeds blijven roepen.'

De kansrijke groeisectoren voor de komende jaren zijn Health & High Tech zeg maar het verbeteren van de gezondheidszorg dus slimme technologie, logistiek en het midden- en kleinbedrijf en de zakelijke dienstverlening. 

Concrete actiepunten

Het is niet bij mooie woorden gebleven. De verschillende partijen hebben ook concrete actiepunten opgesteld waarmee de Nijmeegse economie de komende jaren versterkt wordt. Zo krijgen Novio Tech Campus en Campus Heijendaal de ruimte voor groei en kwaliteitsverbetering.

En vanaf 2021 kunnen bedrijven meedingen naar de Nijmeegse Innovatieprijs, die is bedoeld als aanmoediging maar ook als een manier om Nijmeegse bedrijven onder de aandacht te brengen. En wat bedrijven allemaal doen mag best wat meer getoond worden. Bijvoorbeeld in leegstaande etalages in de binnenstad.

Trots op Nijmegen

Maar ook in het buitenland zo zegt Pierre Guelen van Planon, dat samen met de Nijmeegse bedrijven GX Software en Aia software behoort tot de wereldtop met klanten als Amazon en Bol.com. 'We hoeven ons niet te presenteren als bedrijf uit Nederland, het land van Amsterdam. Kom op, we kunnen gewoon zeggen dat we uit Nijmegen komen. The oldest city from the Netherlands!' 'Met een hoog opgeleide beroepsbevolking' zo vult wethouder Esselbrugge aan. 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend