Logo De Belofte

WIJCHEN - De lange wachttijden bij het sociaal wijkteam in Wijchen lopen voorzichtig terug nadat de gemeente maatregelen heeft getroffen om hulpbehoevenden sneller te kunnen plaatsen. 'Maar de druk is er nog lang niet af', zegt zorgcoördinator Weynand Rommens.

door Thomas Overdijk

Eind augustus moesten Wijchenaren die hulp nodig hebben van het sociaal wijkteam ruim twaalf weken wachten tot ze terecht konden. Wethouder Titus Burgers liet toen weten ‘op zeer korte termijn’ met een oplossing te komen.

Volgens Rommens liepen de wachttijden in september verder op tot gemiddeld vijf maanden. In diezelfde maand begon het wijkteam met nieuwe beleidsmaatregelen en werd er extra zorgpersoneel ingezet. ‘We zagen eigenlijk meteen al een verschuiving’, vertelt hij. Inmiddels hebben hulpbehoevenden te maken met wachtlijsten van zo’n 3,5 maand.

Zie ook: Zó lang wachten op zorg? Wijchenaren trekken het niet meer

'De druk is er nog niet af'

‘Het vergt nogal wat kracht om de wachtlijsten terug te dringen. We vullen gaten op met extra zorgprofessionals en we hebben ook administratief personeel ingezet om de processen beter te organiseren. Als we vinden dat het niet snel genoeg gaat, dan zullen we altijd nieuwe maatregelen treffen’, vertelt wethouder Burgers.

Hoewel de wachttijden voorzichtig teruglopen, is de druk er volgens Rommens nog lang niet af: ‘Die wachtlijsten zijn één ding, maar we hebben natuurlijk ook te maken met een groter financieel zorgprobleem.’

Zorgkosten zijn voor de gemeente Wijchen namelijk hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. In 2020 verwacht Wijchen daardoor een tekort van acht ton. De opgelopen wachtlijsten zijn hier volgens de wethouder een kenmerkend gevolg van.

Gevoel van machteloosheid

‘Het is soms roeien met de riemen die je hebt. We moeten nu creatiever kijken hoe we op maat oplossingen kunnen bieden en met beperkte middelen zo veel mogelijk kunnen doen’, stelt Rommens. Dat zorgt, zoals hij zegt, soms voor een gevoel van machteloosheid bij het personeel. ‘We willen inwoners natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Als het te lang duurt, doet dat écht iets met de motivatie van de zorgwerkers.’

‘De komende tijd gaan we ook echt aan de slag om mensen aan de voorkant effectiever te kunnen helpen’, voegt wethouder Burgers toe. ‘De vraag blijft dan altijd of het snel genoeg gaat.’ Dat wil de gemeente onder meer doen door te kijken hoe hulpbehoevende jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar zorgtraject belanden.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend