Logo De Belofte

WIJCHEN - De lange wachttijden bij het sociaal wijkteam in Wijchen lopen voorzichtig terug nadat de gemeente maatregelen heeft getroffen om hulpbehoevenden sneller te kunnen plaatsen. 'Maar de druk is er nog lang niet af', zegt zorgcoördinator Weynand Rommens.

door Thomas Overdijk

Eind augustus moesten Wijchenaren die hulp nodig hebben van het sociaal wijkteam ruim twaalf weken wachten tot ze terecht konden. Wethouder Titus Burgers liet toen weten ‘op zeer korte termijn’ met een oplossing te komen.

Volgens Rommens liepen de wachttijden in september verder op tot gemiddeld vijf maanden. In diezelfde maand begon het wijkteam met nieuwe beleidsmaatregelen en werd er extra zorgpersoneel ingezet. ‘We zagen eigenlijk meteen al een verschuiving’, vertelt hij. Inmiddels hebben hulpbehoevenden te maken met wachtlijsten van zo’n 3,5 maand.

Zie ook: Zó lang wachten op zorg? Wijchenaren trekken het niet meer

'De druk is er nog niet af'

‘Het vergt nogal wat kracht om de wachtlijsten terug te dringen. We vullen gaten op met extra zorgprofessionals en we hebben ook administratief personeel ingezet om de processen beter te organiseren. Als we vinden dat het niet snel genoeg gaat, dan zullen we altijd nieuwe maatregelen treffen’, vertelt wethouder Burgers.

Hoewel de wachttijden voorzichtig teruglopen, is de druk er volgens Rommens nog lang niet af: ‘Die wachtlijsten zijn één ding, maar we hebben natuurlijk ook te maken met een groter financieel zorgprobleem.’

Zorgkosten zijn voor de gemeente Wijchen namelijk hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. In 2020 verwacht Wijchen daardoor een tekort van acht ton. De opgelopen wachtlijsten zijn hier volgens de wethouder een kenmerkend gevolg van.

Gevoel van machteloosheid

‘Het is soms roeien met de riemen die je hebt. We moeten nu creatiever kijken hoe we op maat oplossingen kunnen bieden en met beperkte middelen zo veel mogelijk kunnen doen’, stelt Rommens. Dat zorgt, zoals hij zegt, soms voor een gevoel van machteloosheid bij het personeel. ‘We willen inwoners natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Als het te lang duurt, doet dat écht iets met de motivatie van de zorgwerkers.’

‘De komende tijd gaan we ook echt aan de slag om mensen aan de voorkant effectiever te kunnen helpen’, voegt wethouder Burgers toe. ‘De vraag blijft dan altijd of het snel genoeg gaat.’ Dat wil de gemeente onder meer doen door te kijken hoe hulpbehoevende jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar zorgtraject belanden.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • Woede om uitstel drugswet: 'Echt grote onzin'

  09 april 2021
  OLDEBROEK - "Ik kan dit niet uitleggen." Burgemeester Tanja Haseloop van Oldebroek is woedend over het besluit van het demissionair kabinet om een nieuwe drugswet uit te stellen. "Hiermee geeft het kabinet een volledig verkeerd signaal." Ook de Achterhoekse jeugdagent Maikel Boomkamp had graag eerder een verbod gezien: "Wij zien op straat de gevolgen en wat het in de gezinnen doet."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend