Logo De Belofte

WIJCHEN - De lange wachttijden bij het sociaal wijkteam in Wijchen lopen voorzichtig terug nadat de gemeente maatregelen heeft getroffen om hulpbehoevenden sneller te kunnen plaatsen. 'Maar de druk is er nog lang niet af', zegt zorgcoördinator Weynand Rommens.

door Thomas Overdijk

Eind augustus moesten Wijchenaren die hulp nodig hebben van het sociaal wijkteam ruim twaalf weken wachten tot ze terecht konden. Wethouder Titus Burgers liet toen weten ‘op zeer korte termijn’ met een oplossing te komen.

Volgens Rommens liepen de wachttijden in september verder op tot gemiddeld vijf maanden. In diezelfde maand begon het wijkteam met nieuwe beleidsmaatregelen en werd er extra zorgpersoneel ingezet. ‘We zagen eigenlijk meteen al een verschuiving’, vertelt hij. Inmiddels hebben hulpbehoevenden te maken met wachtlijsten van zo’n 3,5 maand.

Zie ook: Zó lang wachten op zorg? Wijchenaren trekken het niet meer

'De druk is er nog niet af'

‘Het vergt nogal wat kracht om de wachtlijsten terug te dringen. We vullen gaten op met extra zorgprofessionals en we hebben ook administratief personeel ingezet om de processen beter te organiseren. Als we vinden dat het niet snel genoeg gaat, dan zullen we altijd nieuwe maatregelen treffen’, vertelt wethouder Burgers.

Hoewel de wachttijden voorzichtig teruglopen, is de druk er volgens Rommens nog lang niet af: ‘Die wachtlijsten zijn één ding, maar we hebben natuurlijk ook te maken met een groter financieel zorgprobleem.’

Zorgkosten zijn voor de gemeente Wijchen namelijk hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. In 2020 verwacht Wijchen daardoor een tekort van acht ton. De opgelopen wachtlijsten zijn hier volgens de wethouder een kenmerkend gevolg van.

Gevoel van machteloosheid

‘Het is soms roeien met de riemen die je hebt. We moeten nu creatiever kijken hoe we op maat oplossingen kunnen bieden en met beperkte middelen zo veel mogelijk kunnen doen’, stelt Rommens. Dat zorgt, zoals hij zegt, soms voor een gevoel van machteloosheid bij het personeel. ‘We willen inwoners natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Als het te lang duurt, doet dat écht iets met de motivatie van de zorgwerkers.’

‘De komende tijd gaan we ook echt aan de slag om mensen aan de voorkant effectiever te kunnen helpen’, voegt wethouder Burgers toe. ‘De vraag blijft dan altijd of het snel genoeg gaat.’ Dat wil de gemeente onder meer doen door te kijken hoe hulpbehoevende jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar zorgtraject belanden.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend