Logo De Belofte

WIJCHEN - De lange wachttijden bij het sociaal wijkteam in Wijchen lopen voorzichtig terug nadat de gemeente maatregelen heeft getroffen om hulpbehoevenden sneller te kunnen plaatsen. 'Maar de druk is er nog lang niet af', zegt zorgcoördinator Weynand Rommens.

door Thomas Overdijk

Eind augustus moesten Wijchenaren die hulp nodig hebben van het sociaal wijkteam ruim twaalf weken wachten tot ze terecht konden. Wethouder Titus Burgers liet toen weten ‘op zeer korte termijn’ met een oplossing te komen.

Volgens Rommens liepen de wachttijden in september verder op tot gemiddeld vijf maanden. In diezelfde maand begon het wijkteam met nieuwe beleidsmaatregelen en werd er extra zorgpersoneel ingezet. ‘We zagen eigenlijk meteen al een verschuiving’, vertelt hij. Inmiddels hebben hulpbehoevenden te maken met wachtlijsten van zo’n 3,5 maand.

Zie ook: Zó lang wachten op zorg? Wijchenaren trekken het niet meer

'De druk is er nog niet af'

‘Het vergt nogal wat kracht om de wachtlijsten terug te dringen. We vullen gaten op met extra zorgprofessionals en we hebben ook administratief personeel ingezet om de processen beter te organiseren. Als we vinden dat het niet snel genoeg gaat, dan zullen we altijd nieuwe maatregelen treffen’, vertelt wethouder Burgers.

Hoewel de wachttijden voorzichtig teruglopen, is de druk er volgens Rommens nog lang niet af: ‘Die wachtlijsten zijn één ding, maar we hebben natuurlijk ook te maken met een groter financieel zorgprobleem.’

Zorgkosten zijn voor de gemeente Wijchen namelijk hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. In 2020 verwacht Wijchen daardoor een tekort van acht ton. De opgelopen wachtlijsten zijn hier volgens de wethouder een kenmerkend gevolg van.

Gevoel van machteloosheid

‘Het is soms roeien met de riemen die je hebt. We moeten nu creatiever kijken hoe we op maat oplossingen kunnen bieden en met beperkte middelen zo veel mogelijk kunnen doen’, stelt Rommens. Dat zorgt, zoals hij zegt, soms voor een gevoel van machteloosheid bij het personeel. ‘We willen inwoners natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Als het te lang duurt, doet dat écht iets met de motivatie van de zorgwerkers.’

‘De komende tijd gaan we ook echt aan de slag om mensen aan de voorkant effectiever te kunnen helpen’, voegt wethouder Burgers toe. ‘De vraag blijft dan altijd of het snel genoeg gaat.’ Dat wil de gemeente onder meer doen door te kijken hoe hulpbehoevende jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar zorgtraject belanden.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Vanwege corona krijgen jongeren straks sneller een uitkering

  18 november 2020
  WIJCHEN - Veel jongeren werken in sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Daarom maken de gemeente Wijchen en Druten het nu makkelijker voor deze groep om een uitkering aan te vragen. Met de maatregel kunnen jonge inwoners direct geld aanvragen, zonder dat zij eerst vier weken moeten zoeken naar een nieuwe baan.
 • Streep door fusie Wijchen-Druten? Inwoners zien het niet zitten

  11 november 2020
  WIJCHEN - Inwoners van Wijchen en Druten zien een fusie tussen de twee gemeenten niet zitten, zo blijkt uit onderzoek. Daarom worden raadsleden nu geadviseerd om de herindeling af te blazen. Op 1 december maken zij definitief hun keuze.
 • Miljoenendeal getekend: centrum van Wijchen gaat op de schop

  06 november 2020
  WIJCHEN - Het centrum van Wijchen krijgt een facelift. Om dat waar te maken, ondertekende de wethouder vrijdag samen met de gebiedsontwikkelaar een overeenkomst. De miljoeneninvestering moet de gemeente een stuk interessanter maken om in wonen, te recreëren en te winkelen
 • Leidt digitalisering tot discriminatie? Deze partij wil antwoord

  04 november 2020
  WIJCHEN - Gemeenten gaan steeds digitaler te werk. Reden om de vinger aan de pols te houden, vindt de Wijchense D66. De partij wil weten of digitale besluitvormingsprocessen mogelijk kunnen leiden tot discriminatie. Software wordt immers niet ontworpen door neutrale programmeurs.
 • Miljoenen om centrum van Wijchen gezelliger en groener te maken

  30 oktober 2020
  WIJCHEN - Het grootschalige bouwproject om Wijchen van een nieuw jasje te voorzien, kost de gemeente 2,8 miljoen euro. Dat is een forse geldsom, maar de wethouder verzekert dat het centrum de komende dertig jaar volop kan profiteren van de facelift.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend