Logo De Belofte

TIEL - Tekorten op het budget voor Werkzaak Rivierenland zijn met stip gestegen naar het grootste financiële risico voor de gemeente Tiel. Dat is de organisatie die gaat over werk en inkomen. Oorzaak is dat Tiel vooralsnog weigert om de extra kosten van 1,7 miljoen euro voor Werkzaak Rivierenland na volgend jaar op te nemen in de begroting.

door Menno Provoost

Werkzaak Rivierenland voert voor acht gemeenten in Rivierenland deels of helemaal de Participatiewet uit. Dat zijn alle taken die horen bij het verstrekken van bijstandsuitkeringen, de begeleiding naar werk en de voormalige sociale werkvoorziening. Dit blijkt meer te kosten dan vooraf gedacht. In 2019 valt de rekening 1,6 miljoen euro hoger uit. Mede daardoor verwacht de gemeente momenteel aan het eind van het jaar een tekort van 1,9 miljoen euro. Het is nog niet duidelijk hoe dit opgelost wordt.

Uittreding

Voor 2020 wil het stadsbestuur eenmalig 1,7 miljoen extra voor Werkzaak uit de spaarpot halen. Voor de jaren daarna is dat bedrag niet beschikbaar. Tiel heeft aangekondigd uit Werkzaak te willen stappen. Dit uit onvrede over de extra kosten die steeds in rekening worden gebracht, en de beperkte invloed die de gemeente op de gemeenschappelijke regeling heeft. Tiel betaalt relatief veel omdat er veel Tielenaren klant zijn. Maar de gemeente heeft net als de andere gemeenten maar één stem in het bestuur.

Momenteel wordt onderzocht of het haalbaar is om uit de organisatie te stappen. Bij de bespreking van de begroting in november moet dat helder zijn. Het is vrijwel zeker dat het stadsbestuur meer geld moet uittrekken als het niet tot een uittreding komt. Ook als Tiel wel uit de organisatie stapt, is de kans groot dat er in ieder geval in de eerste jaren hogere kosten aan verbonden zijn.

Daarmee is het dossier veruit het grootste financiële risico geworden. Nog veel meer dan andere hoofdpijndossiers, zoals de stijging van kosten in de jeugdzorg. Vooralsnog heeft Tiel voldoende buffer om financiële tegenvallers op te vangen, maar deze reserves nemen snel af. Na tekorten in 2018 en 2019 en de extra kosten voor Werkzaak in 2020, kijkt Tiel na 2021 bovendien alweer tegen tekorten aan.

Inleenvergoedingen

Tiel maakt al een paar jaar tevergeefs bezwaar tegen de stijgende en onberekenbare kosten van Werkzaak, en de manier waarop deze tussen de deelnemende gemeenten verdeeld worden. Een belangrijk geschil gaat over inleenvergoedingen. Wanneer mensen met een arbeidsbeperking gaan werken, kan dit deels bekostigd worden met een loonkostensubsidie. Het deel dat de werkgever zelf betaalt, heet een inleenvergoeding.

Bij Werkzaak zijn steeds meer mensen met een loonkostensubsidie voor de eigen organisatie gaan werken. Zo is er een eigen uitzendbureau en een schoonmaakbedrijf. Deze leveren dan weer diensten aan de gemeenten of verwante overheidsorganisaties. Dan worden zowel de loonkostensubsidie als de inleenvergoeding vanuit de gemeenten betaald. En er wordt aan Werkzaak betaald voor de geleverde diensten. Door de manier waarop dit in de begroting van Werkzaak geregeld is, betaalt Tiel een groot deel van de inleenvergoedingen. Dat terwijl de gemeente een veel kleiner deel van de opbrengst van het werk ontvangt.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Kreuk: boter bij de vis voor zorgtaken gemeente

  18 november 2019
  DEN HAAG - Zo'n 150 wethouders uit het hele land, waaronder Carla Kreuk-wildeman van Tiel en Herma van Dijkhuizen van Neder-Betuwe zijn maandag naar Den Haag geweest om bij de begrotingsbehandeling Jeugd te zijn die in de Tweede Kamer plaats vond. De wethouders willen met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren  structureel naar behoren te leveren.
 • Nieuwe eigenaar Inloophuis krijgt plan voor kamers niet van de grond: 'Als ik dit geweten had, had ik het nooit gekocht.'

  15 november 2019
  TIEL - Helma van der Velden zit met de handen in het haar. Ze werd de nieuwe eigenaar van het voormalige Inloophuis aan het Kerkplein in Tiel, met de bedoeling woonruimte te creëren voor zogenoemde spoedzoekers: mensen die plotseling dakloos worden. De gemeente zegde volgens haar toe mee te werken aan een plan, maar na bezwaar uit de buurt is er ineens niets meer mogelijk. 'Ik zit met een pand waar ik niks mee kan.'
 • Tiel behoudt beiaardier en schakelt subsidioloog in

  14 november 2019
  TIEL - Een structurele oplossing voor tekorten in Tiel is er nog niet, maar de gemeenteraad probeert de schade te beperken. Zo is er goede hoop dat de beiaardier die het carillon in de stad bespeelt behouden kan worden en moet een subsidioloog voor extra inkomsten zorgen.
 • Tiel bezuinigt op mantelzorg: 'Een heel verkeerd signaal'

  09 november 2019
  TIEL - Het is de week van de mantelzorg. Ook in Tiel worden inwoners die voor een naaste zorgen deze week extra in de watten gelegd. Zo kunnen zij het mantelzorgcompliment aanvragen; een extraatje van 90 euro. Maar of dit met de voorgestelde bezuinigingen volgend jaar nog kan, is de vraag.
 • Tiel vervangt alle straatlantaarns na klachtenregen

  07 november 2019
  TIEL - De gemeente Tiel krijgt steeds meer klachten over de straatverlichting. Wethouder Frank Groen wil nu alle lantaarnpalen in een keer vervangen. Kosten: 125.000 euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Elburgse raad: tweede tankautospuit mag niet verdwijnen bij brandweer

  18 november 2019
  ELBURG - De Elburgse gemeenteraad is bang dat de bezuinigingen bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland ten koste gaan van de veiligheid in de gemeente. De optie dat de tweede Tankautospuit (TAS) van de lokale brandweer wordt wegbezuinigd, is onbespreekbaar, volgens de raadsleden. De fracties riepen daarom unaniem het college op om zich in te zetten voor het behoud van die tweede TAS.
 • VVD-voorman Elburg splitst zich af: 'ik moet mijn hart volgen'

  18 november 2019
  ELBURG - VVD-raadsfractievoorzitter Rick van Velthuysen stapt uit de fractie, en gaat verder als eenmanspartij. 'Ik moet mijn hart volgen, en dat betekent dat ik uit de fractie moet stappen.' Van Velthuysen, die 454 stemmen behaalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maakte zijn opstappen maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend, direct na de beëdiging van Udo Koerselman als nieuw fractielid van zijn partij.
 • Kreuk: boter bij de vis voor zorgtaken gemeente

  18 november 2019
  DEN HAAG - Zo'n 150 wethouders uit het hele land, waaronder Carla Kreuk-wildeman van Tiel en Herma van Dijkhuizen van Neder-Betuwe zijn maandag naar Den Haag geweest om bij de begrotingsbehandeling Jeugd te zijn die in de Tweede Kamer plaats vond. De wethouders willen met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren  structureel naar behoren te leveren.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Nieuwe D66-wethouder Wageningen

  18 november 2019
  WAGENINGEN - D66 draagt in Wageningen Maud Hulshof voor als nieuwe wethouder. Hulshof is nu fractievoorzitter van de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend