Logo De Belofte

ARNHEM - Een groep Arnhemmers die zich 'Arnhemse Luchtwachters' noemt heeft het initiatief genomen een netwerk voor fijnstofmetingen aan te leggen. Ze zoeken 250 vrijwilligers die thuis een fijnstofmeter willen plaatsen. De eerste apparaten zijn inmiddels in elkaar gezet en opgehangen.

door Huibert Veth

'Fijnstof zijn kleine deeltjes die in de lucht zweven', legt Ronny de Hullu uit. Hij is één van de initiatiefnemers. 'Ze zijn micrometers groot en de hoeveelheid van die stofjes bepaalt voor een deel de kwaliteit van de lucht die je inademt.' Langdurige blootstelling aan fijnstof kan volgens de Luchtwachters leiden tot 'blijvende gezondheidseffecten zoals verminderde longfuncties, luchtwegklachten, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte'.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Arnhem volhangen met fijnstofsensoren'

'Daarom gaan we Arnhem volhangen met fijnstofsensoren', vervolgt De Hullu. 'Hoe fijnmaziger het netwerk, hoe betrouwbaarder de gegevens. Op de officiële metingen die nu worden gedaan, is dit een flinke aanvulling.'

Het doel van de Arnhemse Luchtwachters is 50 tot 250 extra meetpunten in de omgeving te plaatsen. Zij zoeken medestanders om de fijnstofmeters in elkaar te zetten, en deze thuis op te hangen. De resultaten zijn online te volgen. 'Eigenlijk is het best een simpel systeem', volgens De Hullu. 'Het enige wat je moet doen, is af en toe de sensor schoonmaken en de spinnetjes verjagen.'

Arnhemmers die interesse hebben om zo'n fijnstofmeter thuis op te hangen kunnen een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bewustwording

'Door zelf te meten word je mogelijk meer bewust van wat je zelf kunt doen', denkt mede-initiatiefnemer Jan Roemer. 'Niet alles is op het bordje van overheden neer te leggen, om dan zelf achterover te leunen.' De gemeente heeft volgens hem bevlogen burgers nodig om in actie te komen.

Over mogelijke conclusies uit de metingen wil De Hullu niet spreken. Het is volgens hem aan de bewoners, industrie en politiek om die te trekken. 'Waar gaan we bouwen? Wil ik in deze specifieke wijk wonen met mijn astma?' Wel meent Jeroen Spaander op basis van de eerste cijfers dat de wijk Stadseiland 'echt vet in de gevarenzone zit'. Hij wil bij de gemeente lobbyen voor subsidie voor de aanschaf van de meters. 'Bijvoorbeeld voor mensen met een smalle beurs.'

Gemeente en RIVM positief

De gemeente is enthousiast. 'Wij juichen dit initiatief toe', laat een woordvoerder weten. En ook het RIVM is positief. 'Het is goed als burgers zelf gaan proberen de lokale luchtkwaliteit te meten', zegt senior scientist Joost Wesseling. 'Het RIVM is al enkele jaren bezig om burgers te helpen om zelf metingen aan de lokale milieukwaliteit te doen.' Het is volgens hem namelijk wel belangrijk om de metingen op de juiste manier te doen.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend